ANAF introduce licitația la vânzarea creanțelor datorate de debitorii în insolvență

ANAF introduce licitația la vânzarea creanțelor datorate de debitorii în insolvență
scris 18 nov 2024

ANAF a pregătit un proiect de ordin de președinte care ar urma să introducă licitația ca procedură competitivă pentru cesiunea de către Fisc a creanțelor bugetare datorate de debitorii aflați în procedura insolvenței.

Prin adoptarea Legii nr. 113/2020 au fost aduse o serie de modificări ale prevederilor referitoare la cesiunea creanțelor bugetare, astfel cum sunt reglementate la art. 264^1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. În vederea aplicării prevederilor art. 264^1, a fost aprobat Ordinul președintelui ANAF nr. 1940/2023 pentru aprobarea Procedurii privind cesiunea creanțelor bugetare datorate de debitorii aflați în procedura insolvenței.

Urmărește-ne și pe Google News

Cesiunea creanțelor bugetare trebuie să se realizeze în baza unei proceduri competitive, ori de câte ori se depune o ofertă în acest sens la organul fiscal.

Potrivit ANAF, urmare a aprobării ordinului mai sus menționat, au fost primite sesizări cu privire la faptul că o procedură competitivă pentru cesiunea creanțelor bugetare ar trebui să se realizeze similar procedurii de licitație, care în prezent se realizează pentru valorificarea bunurilor sechestrate, astfel încât ofertanții să poată suplimenta prețul oferit, în funcție de celelalte oferte depuse.

În fapt, prin organizarea unei proceduri competitive, prin licitație, statul se asigură că maximizează valoarea prețului cesiunii, ca urmare a faptului că participanții la licitație pot majora prețul în funcție de pașii de licitație.

CONFIRMARE Unul dintre cei mai mari producători de mobilă din Maramureș intră în insolvență CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Unul dintre cei mai mari producători de mobilă din Maramureș intră în insolvență

În ceea ce privește negocierea directă, s-a prevăzut ca la stabilirea prețului în cadrul procedurii de cesiunii a creanțelor bugetare, organul fiscal să aibă în vedere valoarea cea mai mare dintre prețul oferit de ofertant, dar care nu poate fi mai mic decât prețul de pornire la licitație și valoarea bunurilor sechestrate de către organul fiscal sau ipotecate/gajate în favoarea organului fiscal, stabilită în cadrul procedurii de insolvență.

De asemenea, s-a reglementat că prețul de pornire a cesiunii la licitației se stabilește în funcție de prețul cesiunii și valoarea activelor. Astfel, în situația în care organul fiscal în calitate de creditor bugetar deține, față de debitorii insolvenți, creanțe certe prin garanțiile constituite, acestea se pot vinde la un preț egal sau mai mare decât valoarea creanțelor, asigurându-se în acest mod recuperarea integrală, scopul fiind maximizarea recuperării creanțelor bugetare.

Prin modificarea și completarea Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1940/2023 pentru aprobarea Procedurii privind cesiunea creanțelor bugetare datorate de debitorii aflați în procedura insolvenței, se are în vederea descrierea procedurii competitive, prin licitație, sens în care au fost avute în vedere principiile existente pentru vânzarea prin licitație a bunurilor sechestrate.

De asemenea, la elaborarea proiectului de ordin au fost avute în vedere și eventualele propuneri și observații primite din partea organelor fiscale centrale, astfel încât principiile cesiunii creanțelor bugetare să fie în concordanță cu modul de gestionare a dosarelor de insolvență, precum și cu procedura de organizare a licitațiilor ce se derulează de către organele de executare silită.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
licitatie
creante
insolventa