Transelectrica, prinsă la mijloc între legi energetice, bursiere și contabile ce se bat cap în cap. ASF: Promisiunea statului că vor fi majorate tarifele nu poate fi tratată ca ″activ″

Transelectrica, prinsă la mijloc între legi energetice, bursiere și contabile ce se bat cap în cap. ASF: Promisiunea statului că vor fi majorate tarifele nu poate fi tratată ca ″activ″

Foto dreamstime.com

scris 20 nov 2024

Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, listată la Bursa de Valori București (BVB), a fost sancționată cu avertisment de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cu argumentul de nerespectare a cerințelor prevăzute de legislația pieței de capital referitoare la modul de întocmire a situațiilor financiar-contabile și la auditarea acestora, care impun conformarea la standardele IFRS.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Este cea mai blândă sancțiune posibilă pentru contravenția menționată. Amenda poate fi de la 15.000 lei până la cea mai mare valoare dintre 45 milioane lei sau 5% din cifra de afaceri anuală totală, ″sau de două ori valoarea beneficiului rezultat din încălcare sau a pierderii evitate prin aceasta, în cazul în care aceste valori pot fi stabilite″.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Două companii românești au câștigat contractele pentru realizarea a trei noduri rutiere pe A3, A2 și A1 CITEȘTE ȘI FOTO Două companii românești au câștigat contractele pentru realizarea a trei noduri rutiere pe A3, A2 și A1

Din decizia ASF, analizată de Profit.ro, reiese că Transelectrica a fost prinsă la mijloc între reglementări energetice, bursiere și contabile care se bat cap în cap.

Scumpirile angro fără precedent la energie și gaze din 2022, de după agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, i-au afectat și pe operatorii de transport și distribuție, care achiziționează curent și gaze din piață pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), ce include și pierderile din rețele. În mod normal, creșterea costurilor cu acoperirea CPT trebuie recuperată de operatori, cel puțin parțial, prin majorarea corespunzătoare a tarifelor reglementate de transport și distribuție, aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

ULTIMA ORĂ Departamentul de Justiție al SUA va cere unui judecător să forțeze Google să vândă browserul Chrome CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Departamentul de Justiție al SUA va cere unui judecător să forțeze Google să vândă browserul Chrome

Guvernul a decis însă, prin ordonanțe de urgență succesive, să amâne recuperarea acestor costuri suplimentare cu energia de acoperire a CPT determinate de scumpirile istorice provocate de criză și să permită includerea lor în tarife doar treptat, pe o perioadă de 5 ani, cu capitalizarea contabilă a acestora pe parcurs sub formă de active. Dacă ar fi fost incluse în tarife conform normelor uzuale, acestea s-ar fi regăsit imediat în facturile consumatorilor și ar fi însemnat o povară în plus pentru bugetul de stat, obligat să îi compenseze pe furnizori pentru diferențele față de prețurile finale plafonate.

Pentru operatorii economici titulari de licență, prestatori ai serviciilor concesionate de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale, costurile suplimentare cu achiziția de energie electrică și gaze naturale, realizate în perioada 1 ianuarie 2022-31 martie 2025, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic și, respectiv, consumului tehnologic, față de costurile incluse în tarifele reglementate, se capitalizează trimestrial. Costurile capitalizate se recunosc în tarifele reglementate cu respectarea criteriilor de recunoaștere a costurilor prevăzute în metodologiile ANRE. Costurile capitalizate recunoscute se amortizează pe o perioadă de 5 ani de la data capitalizării și se remunerează cu 50% din rata reglementată de rentabilitate aprobată de ANRE, aplicabilă pe perioada de amortizare a respectivelor costuri și se recunosc ca o componentă distinctă. Activele rezultate se recunosc în evidențele contabile și în situațiile financiare anuale ale operatorilor de transport și ale operatorilor de distribuție, conform instrucțiunilor elaborate de Ministerul Finanțelor″, scrie în OUG nr. 27/2022.

EXCLUSIV FOTO Grupul german Henkel își mută sediul central în Equilibrium 2 și vinde vechiul sediu din Floreasca. Una dintre cele mai mari tranzacții de închiriere ale anului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Grupul german Henkel își mută sediul central în Equilibrium 2 și vinde vechiul sediu din Floreasca. Una dintre cele mai mari tranzacții de închiriere ale anului

Transelectrica a respectat legislația din energie, precum și normele de aplicare emise de Finanțe, și a trecut în situațiile financiare ale anilor 2022 și 2023 imobilizări corporale de 324,5 milioane lei, respectiv 270,2 milioane lei, reprezentând costuri cu achiziția de energie pentru acoperirea CPT suplimentare față de cele recunoscute în tarife.

Numai că, în urma unui control derulat la companie, ASF a tras concluzia că acest mod de tratare contabilă a acestor costuri nu respectă regulile IFRS.

Recunoașterea ca activ necorporal a costului suplimentar cu CPT față de costul recunoscut în tarife nu îndeplinește prevederile referențialului IFRS, respectiv definiția unui activ necorporal prevăzută de către standardul IAS 38.8, întrucât societatea Transelectrica SA nu poate demonstra un control suficient asupra beneficiilor aferente″, se arată în decizia ASF.

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Scutire de impozit la criptomonede în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Scutire de impozit la criptomonede în România

Standardul stipulează că un activ reprezintă o resursă controlată de către entitate ca rezultat al unor evenimente trecute, de la care se așteaptă să genereze beneficii economice viitoare pentru entitate.

″O entitate controlează un activ dacă entitatea are capacitatea de a obține beneficii economice viitoare de pe urma resursei de bază și de a restricționa accesul altora la beneficiile respective. Capacitatea unei entități de a controla beneficiile economice viitoare generate de o imobilizare necorporală provine în mod normal din drepturile legale a căror aplicare poate fi susținută în instanță. În absența unor drepturi legale, controlul este mai dificil de demonstrat. Cu toate acestea, exercitarea legală a unui drept nu este o condiție necesară pentru control, întrucât entitatea poate fi capabilă să controleze beneficiile economice viitoare în alt mod″, stipulează standardul. 

Mai simplu spus, Transelectrica nu poate avea certitudinea că tarifele de transport vor fi majorate în viitor, prin ordine ale ANRE, în acord cu legislația de capitalizare a costurilor cu CPT nerecunoscute și în ritmul prevăzut de aceasta, în baza căreia aceste costuri au fost tratate ca active.

EXCLUSIV Amnistia a adus statului până acum 3,6 miliarde de lei. Suma estimată acum este deocamdată sub prognoză și poate pune unele probleme. Cea mai mare plată - o firmă cu peste 2 miliarde lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Amnistia a adus statului până acum 3,6 miliarde de lei. Suma estimată acum este deocamdată sub prognoză și poate pune unele probleme. Cea mai mare plată - o firmă cu peste 2 miliarde lei

Potrivit sursei citate, Transelectrica le-a explicat situația inspectorilor ASF, însă instituția a considerat că aceste explicații ″nu sunt de natură a înlătura răspunderea societății (...)″ și a decis să o sancționeze cu avertisment, dar și să îi pună în sarcină ″obligația de a întreprinde măsurile ce se impun în vederea întocmirii și publicării situațiilor financiare consolidate aferente exercțiului financiar 2024 cu retratarea soldurilor de deschidere (...)″, conform cerințelor de raportate prevăzute de legislația pieței de capital.

Decizia poate fi atacată în contencios administrativ la Curtea de Apel București.

Nu este limpede ce efect ar avea respectarea deciziei ASF, care ar însemna ca Transelectrica să nu mai trateze drept active costurile suplimentare cu energia necesară CPT nerecunoscute în tarife. În sens invers, după cum a relatat Profit.ro, capitalizarea acestor costuri a însemnat venituri contabile semnificative pentru un operator de distribuție.

Spania va legaliza statutul a circa 300.000 de migranți pe an pentru a-și extinde forța de muncă CITEȘTE ȘI Spania va legaliza statutul a circa 300.000 de migranți pe an pentru a-și extinde forța de muncă

Transelectrica spune că nu a fost influențat profitul și nici repartizarea de dividende, acționarii săi nefiind prejudiciați în nici un fel. Cel mai mare este statul român prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), cu 58,68% din capital.

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA aduce la cunoștință publicului investitor interesat faptul că, în conținutul situațiilor financiare individuale și consolidate aferente exercițiului financiar al anului 2023 în conformitate cu OMFP nr. 2844/2016 actualizat (inclusiv cu modificările Ordinului 3900/2022), utilizatorii au fost informați cu privire la impactul patrimonial pe care tratamentul contabil al consumului propriu tehnologic îl are asupra situațiilor financiare, fiind prezentate informații relevante cu privire la impactul acestuia, atât asupra poziției financiare, cât și asupra performanței financiare. Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA menționează faptul că neprezentarea situațiilor financiare anuale consolidate aferente anului 2023 în conformitate cu IFRS-EU nu a avut impact asupra rezultatelor statutare ale companiei, nu a influențat profitul brut/net, repartizarea de dividende, nu a fost adus și nu aduce nici un prejudiciu financiar acționarilor CNTEE Transelectrica, urmând ca în exercițiul financiar aferent anului 2024 să se întreprindă măsurile care se impun″, a transmis operatorul de transport și sistem.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarife de transport energie
majorare tarife transport energie
tarife de rețea energie
plafonare prețuri energie
transelectrica tarife de transport
consum propriu tehnologic cpt transelectrica