EXCLUSIV Amnistia a adus statului până acum 3,6 miliarde de lei. Suma estimată acum este deocamdată sub prognoză și poate pune unele probleme. Cea mai mare plată - o firmă cu peste 2 miliarde lei

EXCLUSIV Amnistia a adus statului până acum 3,6 miliarde de lei. Suma estimată acum este deocamdată sub prognoză și poate pune unele probleme. Cea mai mare plată - o firmă cu peste 2 miliarde lei
scris astăzi, 02:06

Amnistia fiscală, care încurajează firmele și persoanele fizice să își plătească datoriile către stat pentru a beneficia de ștergeri de dobânzi, penalități și chiar o parte din principalul datoriei (doar la persoane fizice), a adus până în prezent în conturile Ministerului Finanțelor 3,6 miliarde de lei, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Până la final, amnistia poate aduce statului în total 5,5-6 miliarde de lei, conform datelor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Amnistia ajunge la dimensiuni considerabile, atât prin dimensiunea încasărilor la buget, cât și prin numărul celor care au apelat și apeleză la acest mecanism. Aproape de finalul săptămânii trecute, circa 130.000 de solicitări pentru amnistie erau depuse la ANAF, iar numărul crește cu circa 5.000 pe zi.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Scutire de impozit la criptomonede în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Scutire de impozit la criptomonede în România
Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe de altă parte, deși miliardele de la amnistie sunt bani în plus la buget, suma estimată acum, de 5,5-6 miliarde lei, este sub nivelul de 9 miliarde de lei prognozat ca încasări la momentul adoptării ordonanței cu amnistia, ceea ce ar putea pune unele probleme deficitului bugetar pe final de an. 

Un minus de 1,7 miliarde lei față de veniturile estimate ar însemna circa 0,1% din PIB, iar un minus de 3,4 miliarde lei ar fi circa 0,2% din PIB. Deficitul bugetar estimat pentru anul acesta, conform planului fiscal pe șapte ani trimis la Bruxelles, este de 7,9%, dar bugetul se află sub presiune pe final de an.

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Scutire de impozit la criptomonede în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Scutire de impozit la criptomonede în România

Cea mai mare plată în cadrul amnistiei - o firmă cu 2,4 miliarde lei. Solicitările pentru amnistie sunt atât de multe, încât ANAF va primi timp suplimentar să răspundă

După cum a scris Profit.ro săptămâna trecută, în baza unor informații obținute pe surse, cea mai mare plată a unui contribuabil pentru a scăpa de penalități a fost de 2,4 miliarde lei.

Fără această plată, încasările s-ar fi situat la circa 1 miliard de lei, semnificativ sub nivelul actual.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat joi că a decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale, în ceea ce privește răspunsul din partea ANAF și plata efectivă a restanțelor, până la 20 decembrie 2024, în condițiile în care un număr mare de contribuabili și-au prezentat deja intenția să beneficieze de această măsură, iar numărul acestora crește rapid. Termenul limită pentru a solicita aplicarea amnistiei rămâne 25 noiembrie.

Ministrul mai anunță că va propune permanentizarea acordării bonificației de 3% pentru contribuabilii care și-au achitat la timp taxele și impozitele.

Încasări estimate la 9 miliarde lei din amnistie și cost de 1,1 miliarde lei cu bonificația la impozit acordată în 2025 firmelor corecte

Proiectul amnistiei fiscale include și o estimare, de la momentul aprobării ordonanței Guvernului (la început de septembrie), a veniturilor care ar trebui încasate din amnistie.

Astfel, la început de septembrie, Ministerul Finanțelor estima venituri din amnistie de circa 9 miliarde lei și un cost anul următor de 1,1 miliarde de lei. Impactul bugetar pozitiv în termeni ESA (standardul utilizat la nivelul UE) ar fi rezultat astfel la 7,9 miliarde de lei în acest an. 

Guvernul a ajuns cu împrumuturile la 215 miliarde lei în primele zece luni din acest an și a depășit deja suma împrumutată pentru tot anul 2023 CITEȘTE ȘI Guvernul a ajuns cu împrumuturile la 215 miliarde lei în primele zece luni din acest an și a depășit deja suma împrumutată pentru tot anul 2023

"Din totalul sumei de 71,8 miliarde lei se apreciază că raportat la valoarea creanțelor bugetare posibil de încasat (prin acordarea de facilități fiscale), din care valoarea creanțelor bugetare de 60,5 miliarde lei și a accesoriilor în valoare de 11,3 miliarde lei dar și în funcție de termenele scadente ale acestora, un procent rezonabil de 15% se estimează că v-a fi încasat suplimentar la bugetul general consolidat suma de aproximativ 9 mld lei. De asemenea prin acordarea bonificației de 3% se estimează că din impozitul pe profit datorat și plătit precum și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor în valoare de 37 miliarde lei (37 miliarde lei X 3% = 1,1 miliarde lei). Total impact net al măsurii de acordare a facilităților fiscale este de 7,9 miliarde lei", arăta Ministerul Finanțelor la început de septembrie.

Acum, estimarea de 9 miliarde lei în ce privește veniturile a fost redusă, potrivit informațiilor Profit.ro.

În timp ce situația veniturilor din amnistie este incertă, cea a costului de anul următor cu bonificația ar putea să pună o presiune chiar mai ridicată.

Finanțele propun prorogarea la 30 iunie 2025 a sancțiunilor la deconturi precompletate e-TVA, vor aduce modificări privind utilizarea CNP în sistemul e-Factură și vor publica un ghid cu tipuri de facturi și coduri TVA CITEȘTE ȘI Finanțele propun prorogarea la 30 iunie 2025 a sancțiunilor la deconturi precompletate e-TVA, vor aduce modificări privind utilizarea CNP în sistemul e-Factură și vor publica un ghid cu tipuri de facturi și coduri TVA

Costul cu bonificația acordată firmelor fără datorii ar putea trece de 1,8 miliarde lei

Parlamentul, prin. votul final al Camerei Deputaților, a stabilit majorarea bonificației de care beneficiază firmele bune platnice, de la 3% la 5% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe venit, aferente anului fiscal 2024.

Profit.ro a relatat că majorarea poate produce o gaură suplimentară în buget de peste 700 milioane lei, în condițiile în care anul viitor sunt așteptate creșteri de taxe. În textul inițial al ordonanței de urgență, această bonificație era de 3%, dar, la inițiativa liberalilor, cota a fost majorată, luna trecută, la 5% în Senat. Recent a trecut și de Camera Deputaților.

Astfel, la 3%, costul era estimat la 1,1 miliarde de lei, în timp ce majorarea la 5% ar însemna o cheltuială suplimentară de peste 700 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
amnistie fiscală
anaf
ministerul finanțelor