Termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, în ceea ce privește plata efectivă a restanțelor, a fost prelungit până la 19 decembrie 2024, în condițiile în care 120.000 de contribuabili și-au prezentat deja intenția să beneficieze de această măsură, iar numărul acestora crește rapid.
Potrivit informațiilor Profit.ro, cea mai mare plată a unui contribuabil pentru a scăpa de penalități a fost de 2,4 miliarde lei, iar în ultimele 24 de ore la ANAF au ajuns circa 5.000 de noi notificări pentru amnistie. Termenul limită pentru trimiterea notificărilor este 25 noiembrie.
Mișcare a fost anunțată recent de Profit.ro ca fiind pregătită.
VEZI AICI ȘI Amnistia fiscală - ANAF a aprobat ștergeri de datorii doar pentru circa 19.000 persoane și firme din peste 100.000 de cereri procesate. Cât a încasat din datoriile vechi
Concret, termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale pânã la data de 19 decembrie 2024, dar termenul limitã pentru depunerea notificãrilor prin care se transmite intenþia de a beneficia de amnistie rãmâne 25 noiembrie 2024.
Cei care nu depun notificarea pot beneficia de facilitãți dacã achitã integral sumele datorate pânã la 19 decembrie 2024. În acest caz, banii aferenți penalitãților vor fi restituiți ulterior.
Profit.ro a anunțat că ANAF a primit din partea contribuabililor cu datorii - persoane fizice și juridice - peste 100.000 de solicitări de amnistie fiscală (date valabile la începutul acestei săptămâni). Numărul datornicilor care ar fi putut, în teorie, să acceseze amnistia este de 330.735 firme și 848.705 persoane fizice. Totodată, în contextul în care Fiscul are un număr redus de zile în care trebuie emită contribuabilului decizia prin care aprobă sau respinge aplicarea amnistiei fiscale, iar numărul mare de solicitări a pus presiune pe angajați, Ministerul Finanțelor analizează posibile variante în ceea ce privește termenele prevăzute de amnistie, au declarat atunci surse pentru Profit.ro.
De ce este important: Ministerul Finanțelor vizează să strângă cu amnistia fiscală circa 9 miliarde de lei și estimează că va acorda bonificații la impozit de circa 1,1 miliarde lei anul următor firmelor (impozit pe profit și micro) corecte, care, față de datornici, nu au vreun beneficiu de pe urma amnistiei. Astfel, din totalul datoriilor de 71,8 miliarde lei care ar fi putut intra în amnistie într-un scenariu maximal (sunt incluse și datorii cu perspective slabe de recuperare), cele 9 miliarde lei reprezintă 12,5%, iar cei 120.000 de contribuabili care au solicitat deja să beneficieze de amnistie reprezintă 10,2% din total datornici. Datoria medie pe firmă este de 98.790 lei, iar cea pe persoană fizică de 46.192 lei.
Mesajul de acum al ministrului Finanțelor
”Vin astăzi cu două anunțuri importante: Pentru a veni în sprijinul contribuabililor care vor să-și clarifice situația fiscală, am decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale, până la data de 20 decembrie 2024. Concret, termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie, dar prelungim termenul pentru emiterea certificatelor de atestare fiscallă și plată până la 20 decembrie”, a spus acesta.
CITEȘTE ȘI FOTO - ANAF vinde bunuri imobiliare de aproape 50 milioane lei pentru datorii de la Marian Iancu, Elena Udrea și Dorin Cocoș. Printre acestea - jumătate din Euro Hotels Grivița, terenuri, clădiri și o vilă din București cu seră și cramăMarcel Boloș precizează că a luat această decizie pentru că amnistia fiscală din 2024 a fost diferită față de cele de până acum.
”Fiind mai aproape de contribuabili și mult mai ușor de accesat, a atras peste 120.000 de contribuabili care vor și-au prezentat deja intenția să beneficieze. Informarea contribuabililor cu privire la măsurile fiscale adoptate, prin intermediul Poștei Romane și a SPV, a determinat contribuabilii să fie interesați să-și achite obligațiile fiscale. Totodată, formularele care s-au depus de către contribuabili, notificarea și cererea de anulare, au fost simplificate, astfel încat pentru contribuabili accesarea acestor măsuri fiscale să fie o formalitate prin care să își manifeste intenția de a beneficia de aceste anulări de obligații, iar pe de altă parte, să aibă timpul necesar pentru a-și asigura lichiditățile financiare pentru achitarea obligațiilor bugetar”, arată ministrul Finanțelor.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Necesarul de împrumut al Guvernului - revizuit în creștere cu 18 miliarde leiBoloș a felicitat personalul ANAF pentru că ”depune toate eforturile pentru a soluționa solicitările contribuabililor, fiind prezenți la serviciu atât în afara programului din cursul saptamânii, cât și în weekend”.
”Este un pas concret prin care dorim să sprijinim corectitudinea, să încurajăm conformarea voluntară și să susținem mediul de afaceri și cetățenii afectați de dificultăți financiare”, mai spune Marcel Boloș
CITEȘTE ȘI Vodafone România va deveni parte din tranzacția de achiziție a Telekom România Mobile (TKRM) alături de Digi CommunicationMinistrul mai anunță că va propune permanentizarea acordării bonificației de 3% pentru contribuabilii care și-au achitat la timp taxele și impozitele.
”O transformăm astfel într-o formă de recunoștință recurentă, un angajament față de toți cei care contribuie, an de an, la stabilitatea și dezvoltarea Românie”, subliniază ministrul.
Profit.ro a prezentat în exclusivitate, încă de pe 26 august, proiectul amnistiei fiscale. Ulterior, acesta a fost extins, iar pe 3 septembrie a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor. Guvernul a aprobat rapid ordonanța, care a intrat în vigoare pe 6 septembrie.
Reprezentanți ai angajaților s-au plâns în ultimele zile de volumul foarte mare de muncă de la unele direcții ale ANAF, generat de amnistia fiscală.
Termenul limită până la care contribuabilii cu datorii pot solicita Fiscului aplicarea amnistiei este 25 noiembrie.
CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Pe ultima sută de metri, scutire de impozit la criptomonede, în RomâniaSituația creanțelor fiscale cu potențial de încasare
(date din proiectul de ordonanță)
Situația creanțelor firmelor la 31 august 2024
Situația persoanelor fizice
CITEȘTE ȘI FOTO - ANAF vinde bunuri imobiliare de aproape 50 milioane lei pentru datorii de la Marian Iancu, Elena Udrea și Dorin Cocoș. Printre acestea - jumătate din Euro Hotels Grivița, terenuri, clădiri și o vilă din București cu seră și cramăFacilitățile amnistiei
1. anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
2. anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente diferențelor de obligații bugetare principale declarate suplimentar de debitori prin declarație rectificativă prin care se corectează obligațiile bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv. Această facilitate se acordă și în cazul corectării erorilor din deconturile de taxă pe valoarea adăugată efectuate potrivit reglementărilor legale în vigoare;
3. anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv și stinse până la această dată.
4. anularea dobânzilor, penalităților și tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, individualizate în decizii de impunere emise ca urmare a unui control fiscal în derulare la data intrării în vigoare a OUG nr. 107/2024, respectiv 6 septembrie 2024;
5. anularea dobânzilor, penalităților și tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale stabilite prin decizii de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice pe anii 2019 și 2020;
6. anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, pentru care eșalonarea la plată acordată potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a fost finalizată până la data depunerii cererii de anulare inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;
7. anularea unui procent de 25% sau 50% din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în funcție de cuantumul acestora cuprins în certificatul de atestare fiscală, în cazul debitorilor persoane fizice.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul bugetar al statului a crescut puternic în octombrie, împins de cheltuieli ale statului cu investițiile de aproximativ 20 miliarde leiFacilitatea menționată la pct. 7 se acordă debitorilor persoane fizice care înregistrează obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 astfel:
a) Dacă cuantumul obligațiilor bugetare principale este mai mic de 5.000 lei inclusiv – persoanele fizice pot beneficia de anularea unui procent de 50% din obligațiile bugetare principale, restante, cu condiția să fie stinse în procent de 50% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;
b) În cazul în care cuantumul obligațiilor bugetare principale este mai mai mare de 5.000 lei - persoanele fizice pot beneficia de anularea unui procent de 25% din obligațiile bugetare principale, restante, cu condiția ca acestea să fie stinse în procent de 75% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024.
Persoanele fizice beneficiază de anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, dacă sunt respectate și condițiile menționate la lit. a) sau b), după caz.