Curtea Constituțională (CCR) a hotărât că sunt neconstituționale dispozițiile art. 15 și cele ale Anexei nr. 6 din OUG nr. 27/2022, ce reglementează supraimpozitarea producătorilor, însă motivarea deciziei se află deocamdată în curs de redactare, nefiind încă finalizată și publicată.
Guvernul a împrumutat în octombrie circa 16 miliarde lei și a ajuns astfel cu împrumuturile la 215 miliarde lei pentru primele zece luni din an, potrivit datelor analizate de către Profit.ro. Necesarul de împrumut pentru anul 2024, revizuit deja pentru a doua oară, este anunțat la 235 miliarde lei.
Producătorul de mobilă Taparo SA din Târgu Lăpuș, unul dintre cei mai mari din regiunea Maramureș, intră în insolvență, la propria cerere, confirmând informațiile anunțate anterior de Profit.ro.
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea (PSD), a transmis, la Alba Iulia, mesajul că nu vor crește taxele în 2025.
Un nou proiect de lege depus recent la Senat propune stabilirea unui salariu minim brut de 4.000 de lei pentru ciobanii și lucrătorii din sectorul creșterii animalelor, cu aplicare de la 1 ianuarie 2025. Inițiativa are ca scop atragerea și păstrarea forței de muncă într-un domeniu vital pentru economia agricolă a României, dar care se confruntă cu o criză severă de personal, conform expunerii de motive.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, anunță că a decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale, până la data de 20 decembrie 2024, în condițiile în care 120.000 de contribuabili și-au prezentat deja intenția să beneficieze de această măsură. Ministrul mai anunță că va propune permanentizarea acordării bonificației de 3% pentru contribuabilii care și-au achitat la timp taxele și impozitele.
Statul trebuie să prezinte Comisiei Europene până la jumătatea anului viitor așa-numitul Plan Național Social pentru Climă (PNSC) al României, ce trebuie să cuprindă măsurile gândite de autoritățile de la București pentru sprijinirea persoanelor și firmelor vulnerabile la viitoarele scumpiri ale carburanților auto, precum și ale gazelor naturale utilizate la încălzirea locuințelor, determinate de introducerea din 2027 a taxării emisiilor de carbon din sectoarele clădirilor și transporturilor.
Accizele la băuturi spirtoase, vinuri spumoase și alte tipuri de băuturi alcoolice vor crește anul următor cu 4,4%, iar în 2026 cu 5%, după un calendar prestabilit, care va înlocui actualul mecanism de indexare cu inflația, prevede un proiect publicat astăzi de către Ministerul Finanțelor. Această modificare, similară celei introduse recent la acciza pentru bere, a fost cerută insistent de către companiile din domeniu, care doresc mai multă predictibilitate în ce privește acciza. De asemenea, proiectul prevede că ANAF poate înregistra fiscal la solicitarea unui notar public o persoană nerezidentă care nu deține cod de identificare fiscală.
Obligația depunerii în anul curent a Declarației unice (formular 212) în cazul celor care în cursul anului fiscal încep sau încetează o activitate, precum și cei care întrerup temporar activitatea sau intră în suspendare temporară a activității a fost eliminată prin OUG 128/2024, spune ANAF Ialomița.
Ministerul Finanțelor pregătește stabilirea unui calendar clar de creștere a accizelor la băuturile spirtoase, în locul actualului mecanism de ajustare a accizei care ține cont de inflație, similar cu schimbarea operată la acciza pentru bere, au declarat surse pentru Profit.ro.