Guvernul a adoptat unele modificări la ordonanța amnistiei fiscale. Dintre acestea, Ministerul Finanțelor a anunțat că termenul pentru aplicarea amnistiei a fost extins până la 19 decembrie 2024, în timp ce termenul pentru depunerea notificãrilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. Suplimentar, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, au fost aduse și alte modificări, cum ar fi emiterea din oficiu de către ANAF a deciziei de ștergere de obligații fiscale în cazul contribuabililor care au depus notificarea în termen și îndeplinesc condițiile, dar nu a mai depus ulterior și cererea de anulare până la 19 decembrie.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
De asemenea, se precizează că, în cazul contribuabililor care depun cererea de anulare înainte de îndeplinirea condițiilor, dar se aliniază acestora până la 19 decembrie fără să fi primit decizie de respingere, ANAF va constata aplicarea amnistiei fiscale și va emite decizia de anulare de obligații bugetare.
Anunțul Ministerului Finanțelor de astăzi, prin comunicat de presă, este disponibil aici
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Modificări în ședința Guvernului, obținute de Profit.ro
"Art. IV - Termenul de 25 noiembrie 2024 se înlocuiește cu termenul de 19 decembrie 2024 în cuprinsul art. I alin. (4), art. II, art. III alin. (1) lit. a) și b), art. VI alin. (5), lit. c), art. VI alin. (7) lit. b), art. VII alin. (1) și (2), art. XII, precum și art. XVI alin. (1) lit. a) și alin. (2) lit. a) din cuprinsul Ordonanței de urgență de Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 905 din 6 septembrie 2024, cu modificările și completările ulterioare.
Art. V. - Ordonanța de urgență de Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 905 din 6 septembrie 2024, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul IX, alineatul (2) teza a doua se modifică și va avea următorul cuprins:
”(2) (…) Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor se acordă dacă cererea de anulare se depune până la data de 19 decembrie 2024 inclusiv și eșalonarea la plată se finalizează până la data depunerii cererii de anulare inclusiv, dar nu mai târziu de data de 19 decembrie 2024 inclusiv.”
2. După articolul XVI se introduce un nou articol, articolul XVI^1, cu următorul cuprins:
CITEȘTE ȘI Legea prin care PFA-urile puteau deveni societăți comerciale este neconstituțională, a decis Curtea Constituțională„Art. XVI^1 - (1) Prin excepție de la art. II lit. d), în cazul în care debitorul depune notificare potrivit art. VI alin. (1) până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, dar nu depune cererea de anulare până la 19 decembrie 2024 inclusiv și îndeplinește la această dată celelalte condiții prevăzute de art. I- XVI și/sau XVIII, după caz, acesta beneficiază de anularea unor obligații bugetare, prin emiterea, din oficiu, de către organul fiscal, a deciziei de anulare a unor obligații bugetare după constatarea îndeplinirii acestor condiții.
(2) În cazul în care debitorul depune cererea de anulare a unor obligații bugetare anterior îndeplinirii condițiilor prevăzute de art. I- XVI și/sau XVIII, după caz, pentru care nu a fost emisă decizia de respingere, dar îndeplinește condițiile la data de 19 decembrie 2024 inclusiv, organul fiscal emite decizia de anulare a unor obligații bugetare după constatarea îndeplinirii acestor condiții."