UPDATE DOCUMENT Isărescu, chemat în Parlament joi, fix în timpul ședinței de politică monetară. BNR anunță că nu merge și cere reprogramare

UPDATE DOCUMENT Isărescu, chemat în Parlament joi, fix în timpul ședinței de politică monetară. BNR anunță că nu merge și cere reprogramare

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu va fi invitat să vină joi dimineață în Senat în fața comisiilor de specialitate. Tot joi dimineață este și ședința privind politica monetară a Consiliului de Administrație a BNR, motiv pentru care conducerea băncii centrale nu se poate duce în Parlament, spune purtătorul de cuvânt, care solicită o reprogramare.

Isărescu a fost chemat insistent în Parlament de către senatorul ALDE Daniel Zamfir, care acuză o implicare a băncii centrale într-o eventuală manipulare a indicatorului de piață interbancară ROBOR.

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernatorul Isărescu fusese invitat, pentru săptămâna trecută, de senatorul Zamfir la o audiere intitulată: Aspecte privind Raportul asupra stabilității financiare nr.2 din anul 2018, în cuprinsul căruia este inclusă “Tema specială. Eficiența operațională a sectorului bancar și nivelul intermedierii”, prin care se evidențiază o critică adusă strategiilor pe termen mediu ale principalelor 8 bănci din România, precum și elemente referitoare la procedura de Fixing, ca urmare a impactului pe care indicele ROBOR îl are în calcularea ratelor dobânzilor la creditele în lei ale populației.

Potrivit senatorului Zamfir, Banca Națională nu a dat niciun răspuns oficial invitației Parlamentului, motiv pentru care s-a adresat Biroului Permenant pentru a pune în vedere Guvernatorului că, potrivit Regulamentului Senatului, ”în cazul în care comisiile solicită participarea la lucrările lor a unor membri ai Guvernului sau a conducătorilor unor instituții publice, prezența acestora este obligatorie”.

Zamfir a declarat, în urma ședinței Biroului Permanent al Senatului, că o astfel de adresă va fi transmisă lui Mugur Isărescu cu invitația de a fi prezent joi la comisiile reunite de buget și econimică ale Senatului.

Solicitarea senatorului Zamfir a fost aprobată marți și de comisia de buget, unde senatorul liberal Florin Cîțu a arătat că prezența guvernatorului va fi imposibilă pentru joi, când a fost cerută de Senat, deoarece în ziua respectivă BNR are programată, încă de anul trecut, ședința unui comitet de politică monetară.

BNR a răspuns că invitația făcută de Zamfir, care este și președinte al Comisiei economice, n-a respectat procedura parlamentară, dar că este disponibilă la dialog cu Parlamentul.

Astfel, BNR și-a exprimat, vineri, din nou, disponibilitatea de a răspunde unei eventuale invitații la dialog formulate de Parlamentul României, dar a subliniat că formula utilizată de senatorul ALDE Daniel Zamfir, de a se substitui Parlamentului României, a făcut acest dialog imposibil până acum.

BNR consideră, totodată, că centrarea invitației pe persoana guvernatorului BNR, ca și cum nu ar exista o conducere legitimă a băncii, reprezentată de Consiliul de administrație, și solicitarea repetată și în permanență a prezenței guvernatorului la întâlnirea cu senatorul Zamfir, sugerează mai mult o agendă personală decât o dorință de dialog real. 

Acum, senatorii au votat în comisii ca Isărescu să vină în fața comisiilor reunite de economie și finanțe-bănci.

UPDATE DOCUMENT Isărescu, chemat în Parlament joi, fix în timpul ședinței de politică monetară. BNR anunță că nu merge și cere reprogramare

UPDATE DOCUMENT Isărescu, chemat în Parlament joi, fix în timpul ședinței de politică monetară. BNR anunță că nu merge și cere reprogramare

Problema este că joi, la ora 11, când este invitat guvernatorul să dea răspunsuri senatorilor, se desfășoară și ședința privind dobânda de politică monetară, unde va fi dezbătut și noul raport asupra inflației. Practic, toată conducerea băncii centrale este la ședință, data acesteia fiind stabilită cu mai bine de un an înainte.

UPDATE "Le mulțumim de invitație. De un an de zile BNR a anunțat însă că joi, 7 februarie, ora 11, este ședința de politică monetară. Sunt convins că, din respect pentru activitatea BNR, se va gasi o altă dată. Sunt chiar surprins ca nu s-a făcut  această simplă verificare astfel încât să se țină cont de programul de sedințe deja programate al CA al BNR și care țin de activitatea ei fundamentală. Sunt ședințe cu impact pe piețele internaționale și de aceea programul e public de un an de zile și anunțat pe site-ul băncii și la fiecare ședință de politică monetară. De aceea sper sa nu fie aceeași obsesie pentru o anumită persoana a domnului Zamfir si aceeași lipsă de interes pentru teme reale pe care dânsul le-a manifestat deja", spune Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al băncii centrale.

Reacția BNR la ideea lui Vâlcov de a desființa ROBOR: Afirmația este extrem de confuză și denotă mari neclarități în ceea ce privește piața interbancară CITEȘTE ȘI Reacția BNR la ideea lui Vâlcov de a desființa ROBOR: Afirmația este extrem de confuză și denotă mari neclarități în ceea ce privește piața interbancară

ROBOR, adică rata dobânzilor interbancare, a intrat în vizorul PSD/ALDE începând cu toamna anului 2017, de când dobânzile au crescut de la minimele istorice de sub 1%, pe fondul unui deficit de lichiditate și a creșterii inflației. După întărirea politicii monetare, prin creșterea dobânzii cheie, ratele ROBOR la 3 și 6 luni, relevante pentru creditele cu dobândă variabilă, au crescut la circa 3%.

Zamfir susține că indicele ROBOR este "trucat" printr-o înțelegere între băncile comerciale și cu implicarea BNR. Senatorul dă exemplul episodului din octombrie 2008, în apogeul crizei financiare internaționale, când ratele au crescut la câteva zeci sau chiar sute de procente ca urmare a restrângerii lichidității din piață de către banca centrală, pentru a contracara deprecierea rapidă a monedei. Consiliul Concurenței a deschis o investigației pentru a analiza dacă băncile au făcut un cartel în perioada respectivă, însă n-a găsit indicii în acest sens.

Darius Vâlcov, consilier al premierului, cere de la BNR modificarea sau chiar abrogarea indicatorului ROBOR, astfel încât băncile să nu fie nevoite să plătească taxa pe active financiare introdusă la finele anului trecut și care se aplică progresiv de la depășirea unui nivel mediu al ratelor interbancare de peste 2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
daniel zamfir
mugur isarescu
robor
parlament
senat
ancheta