Țara care este campioană mondială la poluarea cu plastic

Țara care este campioană mondială la poluarea cu plastic
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 sep 2024

India este cel mai mare poluator cu plastic din lume, conform unui inventar la nivel mondial dedicat acestei probleme, publicat de o echipă de cercetători, care evidențiază pericolele recurgerii frecvente la incinerarea necontrolată a acestor deșeuri, relatează AFP.

Autorii studiului publicat în jurnalul științific Nature, cercetători de la Universitatea din Leeds, Anglia, au calculat că 52,1 milioane de tone de plastic au fost aruncate în mediul înconjurător în 2020, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Engie a finalizat cea mai mare centrală hibridă, eolian-fotovoltaică, din România. Prima sa investiție greenfield locală în regenerabile din ultimii peste 10 ani CITEȘTE ȘI FOTO Engie a finalizat cea mai mare centrală hibridă, eolian-fotovoltaică, din România. Prima sa investiție greenfield locală în regenerabile din ultimii peste 10 ani
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

India este cel mai mare poluator, cu 9,3 milioane de tone de plastic, aproape o cincime din totalul la nivel mondial, ceea ce reflectă populația sa mare, dar și faptul că majoritatea deșeurilor nu sunt colectate.

Aceste deșeuri necolectate sunt, de asemenea, principala sursă de poluare cu plastic în țările din sud, potrivit studiului.

India este urmată de Nigeria (3,5 milioane de tone) și Indonezia (3,4 milioane de tone).

China (2,8 milioane de tone), considerată cel mai mare poluator în cadrul evaluărilor anterioare, ocupă locul patru în acest studiu.

Acest lucru "reflectă utilizarea de către noi a datelor care sunt mai bine actualizate și care arată progrese substanțiale în adoptarea incinerării deșeurilor și a îngropării lor controlate", au salutat autorii studiului referindu-se la China.

Cercetătorii au utilizat instrumente de inteligență artificială pentru a modela managementul deșeurilor în peste 50.000 de municipalități.

Ei speră că aceste concluzii - care completează alte evaluări uneori contradictorii din partea Organizației Națiunilor Unite (ONU) sau a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) - vor alimenta discuțiile liderilor de la Busan (Coreea de Sud) la sfârșitul anului, cu scopul de a pune bazele unui prim tratat global pentru combaterea poluării cu plastic.

Guvernul german a aprobat reforma pensiilor care include stimulente pentru ca angajații să rămână mai mult timp în câmpul muncii CITEȘTE ȘI Guvernul german a aprobat reforma pensiilor care include stimulente pentru ca angajații să rămână mai mult timp în câmpul muncii

"În trecut, factorii de decizie politică au întâmpinat dificultăți în abordarea acestei probleme, în parte din cauza lipsei de date de bună calitate", a declarat Ed Cook, unul dintre autorii studiului. El și-a exprimat speranța că acest studiu le va permite "să aloce resurse, care sunt rare, pentru a aborda eficient poluarea cu plastic".

Potrivit cercetătorilor, aproximativ 30 de milioane de tone de plastic (57% din totalul aruncat în mediul înconjurător) au fost arse necontrolat în 2020. Astfel de incinerări necontrolate - în gospodării, pe spațiul public sau în gropile de gunoi ilegale - pot avea consecințe periculoase. "A da foc plasticului poate da impresia că acesta 'dispare', însă arderea lui în aer liber poate provoca daune substanțiale sănătății umane - inclusiv anomalii congenitale, de neurodezvoltare sau de reproducere - și o dispersie mult mai mare a poluării mediului", a subliniat Costas Velis, autorul principal al studiului.

viewscnt
Afla mai multe despre
poluare
plastic
india