Banca Poloniei nu cedează la presiuni și menține dobânda nemodificată

Banca Poloniei nu cedează la presiuni și menține dobânda nemodificată
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2024

Banca Națională a Poloniei (NBP) a decis să mențină nemodificată dobânda de referință, rezistând apelurilor venite din partea politicienilor de a începe un ciclu de relaxare monetară, transmite Bloomberg.

Comitetul de politică monetară de la NBP a lăsat dobânda de bază la 5,75%, nivel la care stagnează începând din luna octombrie 2023, în linie cu estimările analiștilor intervievați de Bloomberg. Decizia NBP vine în contextul unor apeluri repetate venite din partea unor oficiali guvernamentali de a reduce costul creditului, pentru a da un impuls creșterii economice, pe măsură ce alte bănci centrale din Europa Centrală și de Est au relaxat politica monetară, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Scăderea vânzărilor de articole de lux îi face pe unii producători elvețieni de ceasuri să ceară ajutorul statului CITEȘTE ȘI Scăderea vânzărilor de articole de lux îi face pe unii producători elvețieni de ceasuri să ceară ajutorul statului
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Majoritatea membrilor Comitetului de politică monetară se așteaptă să discute o reducere a dobânzilor la începutul anului următor, a declarat recent Ludwik Kotecki. Acesta este unul dintre cei 10 membri ai Comitetului de politică monetară de la NBP.

Ultima dată când Banca Națională a Poloniei a redus costul creditului a fost în luna octombrie 2023, exact înaintea alegerilor parlamentare din Polonia, iar între timp discursul guvernatorului NBP, Adam Glapinski, a trecut de la unul de tip "porumbel" la cel de tip "șoim" (cei care susțin necesitatea unor dobânzi ridicate pentru a menține inflația sub control - n. r.).

Cu toate acestea, în ultimele două luni, inflația în Polonia a accelerat dincolo de intervalul țintă al băncii centrale, impulsionată de prețurile la energie, după ce Guvernul a eliminat subvențiile.

Alternativa Cehiei la Pepsi și Cola pregătește achiziții în țările din zonă CITEȘTE ȘI Alternativa Cehiei la Pepsi și Cola pregătește achiziții în țările din zonă

Într-o intervenție avută miercuri, vicepremierul polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a afirmat că "dobânzile ar trebui coborâte în viitorul apropiat".

Economia poloneză a înregistrat o creștere de 3,2% în trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, iar Guvernul de la Varșovia mizează pe un avans de aproape 4% anul următor.

Declarațiile lui Glapinski vor veni după ce acesta a participat la simpozionul de la Jackson Hole, organizat de Rezerva Federală americană, unde mai mulți oficiali, inclusiv șeful Fed, Jerome Powell, au semnalat o tranziție spre relaxarea politicii monetare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca poloniei
dobanzi