Studiu: Românii sunt dispuși să plătească 550 lei pentru a-și recupera datele din computer blocate de viruși

Studiu: Românii sunt dispuși să plătească 550 lei pentru a-și recupera datele din computer blocate de viruși
scris 12 ian 2016

Aproape jumătate (48%) dintre românii victime ale clasei de viruși ransomware (care blochează accesul la datele de pe terminal – n.r.) au plătit, în medie, suma de 550 lei pentru a-și recupera informațiile de pe terminalul blocat, arată un studiu realizat de iSense Solutions, la comanda Bitdefender.

Astfel, probabilitatea ca hackerii să facă bani de pe urma acestui tip de software periculos este foarte ridicată, în condițiile în care 52% dintre utilizatorii de internet spun că sunt dispuși să achite o sumă de bani în eventualitatea unei infectări și a pierderii accesului la informații.

Urmărește-ne și pe Google News

Datele arată că mai bine de jumătate dintre fișierele malware care se adresează utilizatorilor din România conțin unele forme ale clasei de viruși ransomware, preponderant Cryptowall, CryptoLocker și alte variante.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Amenințările cibernetice de tip ransomware, care vizează atât consumatori individuali, cât și companii, au făcut de 20 de ori mai multe victime la nivel mondial în ultimul an față de anul precedent, prin blocarea dispozitivelor și solicitarea de recompense.

Potrivit Bitdefender, există peste un million de viruși ransomware.

Potrivit studiului, românii spun că ar plăti în primul rând pentru programele software din computer, urmate de documentele de serviciu și de fotografiile personale.

Suma medie pe care ar fi dispuși să o plătească este de 550 de lei.

Studiul mai arată că un sfert dintre respondenți nu știu sau nu au auzit de ransomware, iar 3% îl asociază cu alte produse sau servicii (automobile, branduri de cosmetice, nume de orașe etc.).

Totuși, șapte din zece români chestionați au asociat denumirea ransomware cu un virus informatic cu caracter general, în timp ce mai puțin de jumătate (47%) l-au definit în mod corect drept “un virus care împiedică sau limitează accesului la datele de pe computer”.

Principalele surse de infectare a terminalelor cu virușii de tip ransomware sunt paginile de internet compromise, e-mail-urile primite și fișierele provenite din surse îndoielnice, conform opiniilor celor chestionați.

Specialiștii Bitdefender anticipează că versiunile din 2016 ale ransomware nu se vor mai limita doar la criptarea fișierelor și la solicitarea de recompensă, ci vor trece la șantajul utilizatorilor și amenințarea lor cu publicarea fotografiilor sau documentelor pe Internet, dacă recompensa nu este plătită.

Astfel, deși victimele vor putea să recupereze gratuit datele criptate de pe Internet, acestea vor putea fi accesate și de către terți, cauzând importante prejudicii de imagine.

Studiul iSense Solutions a fost realizat la comanda Bitdefender în România, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Germania, Franța și Danemarca, în cursul lunii noiembrie 2015, pe un eșantion reprezentativ de 1.906 respondenți la nivel de vârstă, sex și regiune în piețele vizate.

Marja de eroare pentru studiul de pe piața locală este de ±6,88% la un nivel de încredere de 95%.

viewscnt
Afla mai multe despre
virusi
studiu
blocare date