Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că a propus ca anul școlar 2022-2023 să înceapă în 5 septembrie și să se încheie în 16 iunie. Vacanța de iarnă ar putea fi între 22 decembrie și 8 ianuarie, iar cea de Paște între 7 și 18 aprilie. Săptămâna Altfel ar putea fi mutată în toamnă și ar putea fi introdusă o vacanță de o săptămână pentru toți elevii, la final de octombrie.
Cîmpeanu a afirmat, la TVR 2, că există un "dezechilibru" între semestre, unul având 12-13-14 săptămâni, iar celălalt 22-23 de săptămâni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Avem o fragmentare mai puțin normală, de o perioadă care este bine definită, cea a sărbătorilor de iarnă, care trebuie să fie o vacanță clară pentru elevi, și anul 2022-2023 vom propune ca această vacanță de iarnă să fie în perioada 22 decembrie - 8 ianuarie, deci cu o durată sufiecient de mare, și avem a doua perioadă, a sărbătorilor pascale. Anul acesta vom propune pentru anul 2022-2023 perioada 7-18 aprilie. Deci avem deja două vacanțe mari care împart în trei secțiuni anul școlar", a susținut ministrul Educației, potrivit Adevarul.
El a subliniat că interesul elevilor este de a învăța și în România avem una dintre cele mai scurte durate ale anului școlar. "Am făcut deja propunerea, o pot repeta în această seară, de a începe pe 5 septembrie anul școlar 2022-2023 și a-l încheia pe 16 iunie. în acest fel, ca durată a cursurilor, ne apropiem de media europeană. Nu mai suntem pe ultimele locuri din perspectiva numărului de zile de școală", a adăugat el. Potrivit lui Cîmpeanu, experții în pedagogie consideră că este de preferat să se alterneze perioade de școală, module de învățare de 6-7-8 săptămâni, cu perioade de odihnă.
"Din această perspectivă este foarte posibil să introducem în prima parte a anului școlar, deci în toamna acestui an care a început, Săptămâna Altfel și, de asemenea, o săptămână de vacanță pentru toți elevii. Am înțeles foarte bine și neajunsurile generate, spre exemplu, într-o familie care are un copil în învățământ primar și un copil în învățământ gimnazial sau liceal, de lipsa suprapunerii acestor vacanțe. Și cred că vom formula propunerea ca, la final de octombrie, să fie o vacanță de o săptămână pentru toți elevii, ciclul primar, gimnazial și liceal. Tot în această primă secțiune să fie și săptămâna Școala Altfel", a explicat ministrul.
Întrebat dacă semestrul I ar urma să se încheie în 8 ianuarie, după vacanța de iarnă, Cîmpeanu a replicat: "Nu. Semestrul sau trimestrul sau secțiunea denumită generic se încheie pe 22 decembrie".
"Mai apoi avem vacanța de iarnă 22 decembrie - 8 ianuarie, după care, pentru a alterna această perioadă de școală cu perioadă de odihnă putem lua în calcul o săptămână de vacanță - analizăm această propunere, nu vreau să spun mai mult - în luna februarie. Dar această decizie, dacă se va lua, se va lua în primul rând în interesul elevilor, din perspectiva pedagogică, și se va lua, de asemenea, și pentru a susține sportul ca activitate benefică tinerilor", a subliniat el.
Cîmpeanu a afirmat după această "posibilă" vacanță din februarie, se continuă activitatea școlară până la perioada sărbătorilor pascale care în 2023 ar fi între 7 și 18 aprilie, pentru a cuprinde ambele sărbători pascale.
"După care, în a treia secțiune, un lucru foarte important și o noutate absolută este includerea unei Săptămâni Verzi - o săptămână în care elevii să poată învăța, în afara școlii, lucruri despre mediu. Această săptămână ar putea fi poziționată în luna mai", a menționat el.