Pompierii au reușit să aducă sub control un incendiu mare de pădure în insula portugheză Madeira, care ardea de 11 zile. Autoritățile au anunțat că vor rămâne vigilente pentru a preveni posibilele reaprinderi ale vegetației, relatează Reuters.
Incendiul, care a izbucnit la 14 august, a ars peste 5.000 de hectare de vegetație, majoritatea în zone muntoase unde pantele sunt abrupte și accesul este adesea dificil, arată news.ro.
"Focul este acum sub control, dar nu poate fi considerat încă stins, astfel încât echipele vor rămâne vigilente pe teren pentru a preveni posibile reaprinderi", a declarat comandantul regional al protecției civile, Antonio Nunes, pentru agenția de presă Lusa.
Tentativele de stingere a flăcărilor au fost îngreunate de condițiile meteorologice nefavorabile, inclusiv temperaturi ridicate, vânt puternic și umiditate scăzută.
Autoritățile UE au pus la dispoziție două avioane Canadair pentru a ajuta la stingerea incendiului. Guvernul regional a declarat că nu au existat răniți, case incendiate și infrastructură esențială distrusă.
Insula Madeira din Oceanul Atlantic este o regiune autonomă a Portugaliei cu aproximativ 250 000 de locuitori și o destinație turistică populară.
CITEȘTE ȘI Haos pe un aeroport din România: Bagajele turiștilor care au zburat spre Antalya au ajuns la Hurghada și inversCreșterea temperaturilor globale ca urmare a schimbărilor climatice a dus la intensificarea incendiilor de vegetație, din sudul și estul Europei până în America de Nord și unele părți ale Asiei.
Un incendiu care arde intens pe înălțimile insulei portugheze Madeira de o săptămână a devastat o suprafață de 4.400 de hectare, a indicat anterior observatorul european Copernicus (EMS), în timp ce autoritățile locale așteptau sosirea unor noi întăriri de la Lisabona.
CITEȘTE ȘI DECIZII OK-uri finale pentru preluarea producătorului de gaze Stratum de către Premier Energy și pentru retragerea din România a americanilor de la Hunt OilIncendiul a izbucnit în comuna Ribeira Brava și s-a răspândit apoi în municipalitățile vecine Câmara de Lobos și Ponta do Sol, situate pe coasta sudică a insulei, la vest de capitala regională Funchal.
Circa 200 de persoane au fost evacuate din casele lor, în principal pentru a evita riscul de inhalare a fumului, însă între timp majoritatea s-au putut întoarce la casele lor.
CITEȘTE ȘI FOTO Producător polonez de uleiuri și oțeturi intră în RomâniaFlăcările au atins totuși "o parte nesemnificativă" din pădurea de lauri din Madeira, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, a indicat președintele serviciului regional de protecție civilă, Antonio Nunes, la televiziunea publică RTP.
Acest responsabil a anunțat, de asemenea, că 45 de pompieri și salvatori urmau să sosească miercuri ca întăriri din Lisabona, adăugându-se celor 76 deja trimiși de guvern weekend-ul trecut.