Comisia Europeană a cerut Guvernului să nu mai permită demnitarilor, secretari de stat sau miniștri, să se mai înscrie în procedurile de selecție ale consiliilor de administrație (CA) ale companiilor din energie, considerând ”imorală” această practică instituțională în România. Premierul Ciolacu va avea, joi, la Bruxelles, discuții cu președina Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar ministul Finanțelor, Marcel Boloș, și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, îl vor însoți și vor discuta această temă cu directoarea pentru redresare și reziliență a Comisiei, Celine Gauer.
Surse oficiale au declarat că Bruxelles-ul a transmis Guvernului că, devreme ce România și-a propus să adere la OECD în 2026, practicile organizației, un for consultativ de facto al tuturor politicilor comunitare, consideră că ”este imoral ca un demnitar să se înscrie în.cursa de reprezentant în CA-ul unei companii”.
”Legea românească nu interzice acest lucru, dar Comisia Europeană și cutumele OECD interzic unui demnitar să fie membru în CA-ul unei companii de stat”, au arătat sursele citate.
La această poziție a forului european contribuie și faptul că procedurile de selecție pentru membrii CA-urilor sunt organizate de directori din ministere, subalterni ai secretarilor de stat sau miniștrilor, care ajung apoi să fie selectați în conducerea companiilor de stat.
”În cazul companiilor de stat din energie sunt mai multe într-o astfel de situație, iar miniștrii Boloș și Câciu vor discuta cu șefa CE pentru redresare și resziliență, Celine Gauer, și îi vor transmite că demnitarii se vor retrage din procedurile de selecție”, au precizat sursele citate.
Totodată, Guvernul va demara modificarea legislației în domeniu pentru a nu mai permite astfel situații, premierul Ciolacu fiind de acord cu poziția Comisiei Europene.
CITEȘTE ȘI Facilitățile fiscale pentru producția de filme și echipamentele importate vor fi eliminate. Taxa pentru cinematografie va fi aplicată și furnizorilor audio-vizuali mai mici. Noi reguli și schimbăriCompaniile din energie nu sunt însă singurule aflate în această situație, considerată de CE și OECD, ca imorală.
Recent, chiar în ”curtea” Guvernului, demnitarii AMEPIP, instituția care monitorizează companiile de stat, au fost forțați să demisioneze, la atenționarea CE, fiind ei înșiși într-o astfel de situație.