Fiecare cetățean al Ungariei ar arunca anual mâncare în echivalentul a aproximativ 50 de euro.
Ungurii risipesc peste 300.000 de tone de alimente pe an, în valoare de peste 170 miliarde forinți (466 milioane euro) sau 18.000 forinți (50 de euro) de persoană, a anunțat Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor din Ungaria, de Ziua Mondială a Alimentației, potrivit agenției de știri de stat MTI, preluată de News.ro. Deșeurile alimentare sunt o problemă de mediu, economică și, de asemenea, etică, anunță Autoritatea..
La fel ca în alte state membre ale Uniunii Europene, excesul de alimente aruncate pentru că nu sunt consumate în gospodării reprezintă cea mai mare parte a risipei totale de alimente din Ungaria, a spus NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Biroul Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar). NÉBIH a lansat un program de sensibilizare cu privire la această problemă în 2016.
CITEȘTE ȘI Peste 80% dintre români aruncă mâncare. Fructele, legumele și pâinea, alimentele risipite în cea mai mare proporțieÎn ceea ce privește România, este printre țările fruntașe în ceea ce privește risipa de mâncare. Din 89 de milioane de tone de alimente care ajung la gunoi în toată Europa, 5 milioane de tone provin de la noi.
Cornel Hanganu, consilier în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a României din cadrul Guvernului României, a anunțat recent că fiecare român aruncă pe an 129 de kilograme de mâncare, în medie, iar ținta Guvernului este să reducă această cantitate la jumătate până în 2030.