ULTIMA ORĂ Șantierul naval Damen Mangalia a intrat în insolvență

ULTIMA ORĂ Șantierul naval Damen Mangalia a intrat în insolvență
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 iun 2024

Compania Damen Shipyards Mangalia SA, care operează șantierul naval omonim de la malul Mării Negre, a intrat în insolvență, în urma deciziei în acest sens a instanței de judecată, la cererea proprie a companiei.

Casa de Insolvență Transilvania (CITR) Filiala București a fost numită administrator judiciar provizoriu. 

Urmărește-ne și pe Google News

Acționar majoritar, cu 51% din capital, este societatea de stat Șantierul Naval 2 Mai SA, controlată de Ministerul Economiei. Grupul olandez Damen Holding BV deține restul de 49% din acțiuni, dar și controlul asupra managementului operațional al șantierului, în baza acordului de asociere încheiat în 2018, când coreenii de la Daewoo și-au cedat participația majoritară.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
VIDEO Robert Negoiță vrea ca în zona centrală a orașului să se poată construi doar dacă se demolează: 1 mp construit la 3 mp demolați CITEȘTE ȘI VIDEO Robert Negoiță vrea ca în zona centrală a orașului să se poată construi doar dacă se demolează: 1 mp construit la 3 mp demolați

Damen Holding BV a cerut insolvența Damen Shipyards Mangalia SA pe 28 mai. După 2 zile, pe 30 mai, pe rolul instanței a fost înregistrată și solicitarea proprie de intrare în insolvență formulată de compania operatoare a șantierului, încuviințată acum de instanță.

Peste 1.000 dintre cei 1.500 de salariați ai șantierului naval au intrat deja în șomaj tehnic.

FOTO Șeful CNAIR prezintă stadiul lucrărilor la autostrada de centură a Capitalei CITEȘTE ȘI FOTO Șeful CNAIR prezintă stadiul lucrărilor la autostrada de centură a Capitalei

Mai mulți creditori au depus deja declarații de creanță, respectiv cei doi acționari, Damen Holding BV și Șantierul Naval 2 Mai SA, precum și NRG Navy Ren Group Maritime, Messer România Gaz, Pipe Construct, Biamar Focus, Subshore Mangaia, Subsore R, Jotun România, Iridex Group Salubrizare, Muehlan, Cucor Construct, Pachira&Valven, Maha Pub Catering, Radu Construct Alpin și Industrial Cruman. 

Principalele termene dispuse de instanță în acest dosar sunt:

  • 02.08.2024: înregistrarea cererilor de admitere a creanțelor asupra averii debitorului
  • 22.08.2024: termenul de verificare a creanțelor, de întocmire si publicare în BPI a tabelului preliminar de creanțe
  • 27.08.2024, ora 12: data primei ședințe a adunării creditorilor
Disney se angajează să investească până la 17 miliarde de dolari în Florida. Litigiu oprit CITEȘTE ȘI Disney se angajează să investească până la 17 miliarde de dolari în Florida. Litigiu oprit

Olandezii de la Damen au dat România în judecată în februarie anul acesta la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018 și despăgubiri de jumătate de miliard de euro, din cauza faptului că, printr-o lege adoptată de Parlament la finalul lunii iunie 2023, pentru îndeplinirea unui jalon PNRR, companiile aflate în situația specială a Damen Shipyards Mangalia, cu acționar majoritar de stat, dar cu control operațional privat, nu mai sunt exceptate de la legislația locală a guvernanței corporative a întreprinderilor publice.

″Potrivit Damen Holding BV, această modificare legislativă ar fi încălcat prevederile contractuale (…) convenite în anul 2018, prin care Damen a obținut controlul managerial și operational deplin asupra Damen Shipyards Mangalia SA″, se arată într-un document al Șantierul Naval 2 Mai SA.

DPA: Germania blochează noile sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează în premieră exporturile de GNL CITEȘTE ȘI DPA: Germania blochează noile sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează în premieră exporturile de GNL

Potrivit sursei citate, în prezent, valoarea deținerii majoritare a Șantierului Naval 2 Mai SA la Damen Shipyards Mangalia SA este trecută în contabilitate la suma de 15,6 milioane lei, însă dat fiind că societatea mixtă a înregistrat capitaluri proprii negative care nu pot fi acoperite din profituri viitoare într-un interval de timp ″rezonabil″, compania românească de stat va trebui să-și reevalueze participația și să recunoască o ajustare pentru pierdere de valoare în cursul acestui an.

Damen Shipyards Mangalia nu și-a raportat încă nici rezultatele pe 2022. În cei trei ani întregi anteriori de management operațional olandez, coroborat cu acționariat majoritar românesc de stat (2019-2021), compania a cumulat pierderi în sumă totală de circa 338 milioane lei.

FOTO ANUNȚ Variantele pentru Autostrada București – Alexandria: 3 benzi sau ,,Măgurele Expres\ CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ Variantele pentru Autostrada București – Alexandria: 3 benzi sau ,,Măgurele Expres"

Statutul companiei mixte Damen Shipyards Mangalia prevede că acționarul străin, Damen Holding BV, ″își asumă că va exercita controlul său managerial și operațional așa încât să determine societatea să realizeze profit operațional în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai târziu de sfârșitul anului financiar 2024″, iar ″acționarul român va susține, în limitele calității sale de acționar (fără atribuții manageriale și operaționale) eforturile acționarului străin în acest sens″.

Între timp, statul român se pregătește să ″naționalizeze″ contra cost un teren de 80 de hectare din Mangalia, reprezentând incinta principală a șantierului naval. Acesta se află în proprietatea companiei de stat Șantierul Naval 2 Mai SA, din portofoliul Ministerului Economiei, și este închiriat de aceasta grupului olandez Damen.

viewscnt
Afla mai multe despre
damen shipyards mangalia insolvență
șantierul naval damen mangalia
grupul olandez damen
damen pierderi