ANAF și Vama (Autoritatea Vamală Română - AVR) au colectat în luna mai cu aproape 700 de milioane de lei mai puțin față de programul lunar stabilit de către Ministerul Finanțelor pentru asigurarea veniturilor bugetului statului, potrivit datelor obținute de către Profit.ro. Astfel, datele preliminare privind colectarea arată venituri cu 690,2 milioane lei sub ținta comună de 38,07 miliarde lei a ANAF și AVR. Chiar dacă în mai ANAF și AVR au fost pe minus față de plan, pentru primele cinci luni sunt încă pe plus.
De ce este important Veniturile colectate de către cele două instituții, în special de către ANAF, sunt esențiale pentru bugetul statului. Cele două instituții trebuie să aducă la buget 476,37 miliarde lei în acest an, din care 450,78 miliarde lei ANAF și 25,6 miliarde lei AVR.
Sincopa înregistrată de colectare în luna mai este, evident, negativă pentru situația bugetului statului, însă, per ansamblul primelor cinci luni, sumele colectate la buget sunt, încă, peste program, ca urmare a rezultatelor mai bune din lunile anterioare.
CITEȘTE ȘI Guvernul se împrumută într-un ritm fără precedent. Cu zeci de miliarde de lei luate doar în mai, totalul împrumuturilor pe primele cinci luni urcă spre 120 miliarde leiAstfel, în primele trei luni, după cum a scris Profit.ro, ANAF și Vama au colectat la buget, cumulat, 101,93 miliarde lei, cu 2,1 miliarde lei (2,1%) peste programul de 98,84 miliarde lei stabilit de către Finanțe. De asemenea, pentru luna aprilie, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că veniturile colectate la buget s-au ridicat la 45 miliarde lei, față de un program total de 44,46 miliarde lei, ceea ce înseamnă că plusul la colectare înregistrat la final de martie a crescut.
Din aceste date, reiese că, în pofida rezultatului mai slab din mai, veniturile colectate de ANAF și AVR pentru primele cinci luni sunt ușor peste programul cumulat al perioadei respective, de 182,4 miliarde lei.
Depășirea colectării este prea mică pentru foamea de bani a Guvernului
Cele 1-2 miliarde de lei pe care ANAF și Vama le-au adus, însă, în plus în primele cinci luni nu sunt nici pe departe suficiente pentru a face față cheltuielilor Guvernului.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Numărul firmelor dizolvate în România, după primele patru luni din 2024, a atins un record al ultimilor 12 aniPentru întreg anul, ținta de deficit bugetar este de 5% din PIB, însă situația după primele cinci luni arată ca probabilă o depășire a acestui obiectiv.