Ucă - Inspectia Muncii: Toleranță ZERO pentru munca nedeclarată

Ucă - Inspectia Muncii: Toleranță ZERO pentru munca nedeclarată

Mihai Nicolae Ucă

scris 11 iun 2020

Amenzi de aproximativ 2,2 milioane lei au fost aplicate de inspectorii de muncă în urma acțiunilor de control în domeniile fabricarea și comercializarea produselor textile, confecții, pielărie și încălțăminte.

Inspecția Muncii a desfășurat, în perioada 2 – 6 iunie 2020, Campania Națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului în care se respectă dispozițiile legale în domeniul securității și sănătății în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile fabricarea și comercializarea produselor textile, confecții, pielărie și încălțăminte ( cod CAEN 13, 14 și 15).

Urmărește-ne și pe Google News

Campania națională de verificare a fost inițiată deoarece controalele efectuate în ultimii ani în domeniul securității și sănătății în muncă au evidențiat faptul că lucrătorii din aceste domenii sunt expuși la o gamă largă de riscuri de accidentare și îmbolnăvire la locul de muncă.

În domeniul relațiilor de muncă, s-a urmărit modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la următoarele aspecte: angajarea personalului (identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării, de către angajatori, a prevederilor legale, inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în REVISAL, în termenul legal), timpul de muncă și timpul de odihnă, repausuri periodice (repausul săptămânal, repausul zilnic, sărbători legale), garantarea în plată a salariului minim brut pe țară, modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare (după caz).

În total, au fost efectuate 1.514 acțiuni de control în domeniul relațiilor de muncă și au fost aplicate 60 de sancțiuni contravenționale, din care 40 de amenzi și 20 de avertismente. Valoare totală a amenzilor este de 1.784.600 lei, din care 1.580.000 lei pentru muncă nedeclarată. Totodată, inspectorii de muncă au dispus 1.087 de măsuri obligatorii, cu termene concrete de realizare.

Au fost sancționați 51 de angajatori la care au fost depistate 115 persoane care prestau activitate nedeclarată, astfel: 57 de persoane fără contract individual de muncă, 11 persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității, 32 de persoane depistate la muncă în perioada în care aveau contract individual de muncă suspendat, 16 persoane depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial.

În domeniul securității și sănătății în muncă, au fost verificați 1.294 de agenți economici din toată țara, cu un număr total de 53.359 de angajați, și au fost identificate 2.189 de neconformități față de legislația în vigoare.

Pentru nerespectarea normelor de securitate și sănătate în muncă, inspectorii de muncă au aplicat 2.057 de sancțiuni contravenționale (în medie 1,59 sancțiuni pe societate controlată), din care 1.990 avertismente (96,74% din totalul sancțiunilor) și 67 de amenzi, în valoare de 386.000 lei. De asemenea, pentru remedierea deficiențelor constatate, s-au dispus 2.223 de măsuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare. 

”Acțiunile de control pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată vor rămâne o constantă a tuturor campaniilor naționale ale Inspecției Muncii, întrucât reprezintă în continuare o practică frecventă, ce constituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecințele sociale și economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, lucrează în condiții precare și cu multiple riscuri pentru sănătate, nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului care, la rândul lui, este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta”, a declarat inspectorul general de stat al Inspecției Muncii, Mihai Nicolae Ucă.

viewscnt
Afla mai multe despre
inspectia muncii
uca