Fostul director francez al Apa Nova, Laurent Lalague, nu se află în România, dar și-a trimis avocații să îl reprezinte, la DNA. Surse judiciare precizează că DNA urmează a întreprinde demersuri pentru ca Lalague să fie adus din Franța, în România, pentru a răspunde acuzațiilor de corupție.
Sursele consultate de Profit.ro declară că DNA va iniția acțiuni pentru ca Laurent Lalague să fie adus în România, pentru a fi audiat pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită, evaziune fiscală, spălare de bani și violarea vieții private. Lalague are în prezent calitatea de suspect, după ce acuzațiile au fost aduse la cunoștința avocaților săi, dar, neaflându-se în România, nu a putut fi inculpat.
Lalague a fost director al Apa Nova SA din septembrie 2013 până în iunie 2015, când a fost înlocuit de Lavinia Săniuță, soția fostului ministru de Interne Marian Săniuță. Lavinia Săniuță are calitatea de inculpat, la fel ca un alt fost director francez al Apa Nova, Bruno Roche.
"În perioada 2008 - 2015, inculpatul Roche Bruno-Daniel-Paul, suspectul Laurent Lalague și inculpata Săniuță Lavinia Teodora, în calitate de administratori ai S.C. APA NOVA S.A. București și directori generali ai aceleiași societăți, au dat sume importante de bani, urmare unei înțelegeri prealabile, lui Semenescu Ovidiu-Traian, sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Banii au fost dați pentru ca Semenescu Ovidiu-Traian să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanții unor instituții publice din România, în beneficiul agenților economici ai Grupului de firme VEOLIA Franța, din care face parte și S.C. APA NOVA SA București. Majoritatea plăților aferente acestor contracte au fost autorizate de administratorii și directorii S.C. APA NOVA SA București fiind realizate, în parte, dintr-un cont bancar aflat la dispoziția exclusivă a decidenților", precizează DNA, care anunță că în dosar a fost extinsă urmărirea penală.
Compania Apa Nova a fost, de asemenea, pusă sub acuzare, dar conturile ei nu au fost, cel puțin momentan, blocate, pentru ca activitatea companiei să nu fie periclitată, iar bucureștenii să nu mai beneficieze de alimentare cu apă. Surse DNA precizează că se analizează care este valoarea activelor companiei și care dintre acestea ar putea fi puse sub sechestru, pentru recuperarea prejudiciului estimat până în momentul de față la cel puțin 76,5 milioane lei prin spălare de bani și 24,6 milioane lei prin evaziune fiscală.