Destul de multe persoane par să susțină acțiunea Fiscului de a cere tinerilor căsătoriți să declare raporturile economice cu furnizorii de servicii de fotografie/video, muzică sau cu restaurantul unde organizează petrecerea de nuntă, anunțată în premieră de Profit.ro, reiese din discuții purtate într-un topic pe această temă deschis pe internet. Din discuții nu lipsesc nici glumele sau referirile la politicieni.
Profit.ro a anunțat ieri, în premieră, acțiunea ANAF, prezentând și documentele trimise de Fisc tinerilor căsătoriți. Informația a generat numeroase reacții atât la nivel politic - ministrul Finanțelor criticând, de exemplu, acțiunea - dar și la nivel social, în rândul populației.
Profit.ro prezintă, mai jos, o serie de astfel de reacții la nivelul societății:
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Și ce ar fi greșit în faptul ca fotografii/maneliștii să plătească impozit pe profitul obținut? Cam târziu s-a trezit Fiscul..."
"Ideea este că <liber profesionișii> vor face imediat o ajustare a tarifelor. Adică, tarifele actuale la care vor adăuga taxe. Asta se va traduce în costuri mai mari pentru însurăței. Realitatea este că se face evaziune la greu"
"1. Cum rămâne cu GDPR-ul ăla? De ce să dau informații cu caracter personal așa, că le solicită cineva?
2. Nu e treaba privatului «să dea în gât» cui și ce plătește. E treaba ANAF-ului să-i afle pe respectivii sau să descopere alte metode prin care să-și ia banii.
De exemplu, ăia care organizează nunțile plătesc taxa de fotografi și video pe an sau whatever, mai mică decât ar fi impozitul real, dar măcar ești curat și câștigă și statul, toată lumea-i mulțumită și e mai ușor de verificat decât să trimiți la nunți inspectori să verifice. Desigur că organizatorul trece pe factura clientului serviciul respectiv.
3. Ideea care rezultă din solicitare e că ești vinovat din start de ceva. Nu așa funcționează un stat normal.
4. ANAF-ul e disperat să facă rost de bani. Vin vremuri grele."
"Fomiță mare...de bani!"
"Cea mai abjectă chestie e că tu riști amendă chiar dacă fotograful / lăutarul / etc își plătește impozitele, dar dintr-un motiv sau altul nu poți comunica datele de identificare ale acestora"
"Pe bune, cum naiba riști amendă tu că nu dai în gât pe cineva? Adică, dacă ăla nu recunoaște că i-ai dat bani? E cuvântul ANAF contra cuvântului meu, cum naiba funcționează chestia asta?"
"ANAF nu aplică regula de bază când vine prima dată în control, aceea este de informare și a două oară dacă ai greșit, te arde? Da, mă însor mâine, vine ANAF, mă informează că am greșit că trebuia să anunț organele că nu a plătit dom'manelist taxele și a doua oară când mă însor, mă amendează. Atunci să aștepte să divorțez și apoi să mă recăsătoresc. Atunci sigur anunț ANAF!"
CITEȘTE ȘI FOTO Poșta Română lansează un nou serviciu. Clienții pot personaliza plicurile cu propriile imagini"Nu mai sunt bani de pensii speciale și salarii? Mie mi se pare o intruziune brutală ce va avea efecte negative. Să caute dracului PFA-urile, nu persoanele fizice. Sau onor ANAF e incapabil să facă treaba pentru care își primesc leafa?"
"Se aplică și retroactiv? Adică și la nunta lu' Dragnea junior?"
"Întotdeauna o industrie care înflorește rapid implică mulți bani.
La noi nu implică doar mulți bani, ci două componente:
- bani nefiscalizati (la negru)
- bani rapid, nu cu plata la 6 luni
ANAF nu are pârghiile necesare, sau dacă le are ... nu vrea să le folosească, de lene și alte probleme.
Nunțile și botezurile sunt niște activități care mustesc de bani la negru și se știe, doar că șpaga curge.
1. Se dă avans pentru eveniment, urmând ca, după "cadoul mirilor", să se plătească restul.
La sfârșit ți se spune: vrei factură pe toată suma sau negociem puțin o reducere și fără factură?
2. Banii la negru pentru <servicii> (ca și cum nu e destul profit în meniuri).
Marfa rulată la negru e la marea artă.
3. Foto/Video - nu prea au auzit de facturi
4. Muzica e pe alocuri fiscalizată, dar de formă.
Când în formație sunt N guriști, dacă împarți la N și aplici 50% impozite, te lași de triluri."
"Cunosc indivizi care se scaldă în bani la propriu din venituri neimpozitate din catering, florărie și organizare evenimente în general. De la mese de portocol, business, majorate de copii bogați, la restaurante de lux cu invitați manelișți și vedete, nunți, botezuri ... etc. Fotograful este din echipa lor și tot ei încasează banii, ăsta fiind doar angajat, fără echipament, acesta fiind tot al lor. Nu sunt sigur dacă au vreun PFA sau asociație familială, dar evident cu activitate redusă și declara doar în procent minuscul. Și sunt de acord cu impozitarea și verificarea acestora, mai ales că este și o metodă de spălare de bani din șpăgi, foarte cunoscută, pe de altă parte. Pe de altă parte, nu văd cu ochi buni obligativitatea cetățeanului de a <da în gât> așa cum prevede actul normativ. Dau în gât dacă vreau eu."
"În asta nu e nimic greșit. Ce e greșit e modul în care Fiscul pasează pisica în loc să pună mâna să muncească. ANAF cere relații despre PFA, ÎI și alte forme înregistrate - deci persoane despre care ei știu deja că au o anumită profesie de pe urmă căreia câștigă bani. Modalitatea corectă era să pună osul la treabă și să-i ia pe respectivii la puricat dacă tot au impresia că fac evaziune fiscală."
"Exact. Dacă are suspiciune de fraudă, n-are decât să stea în tufiș la nuntă. Sau să creeze puncte de lucru în localurile în care se țin nunțile."
CITEȘTE ȘI FOTO Inedit - Soluție Wizz Air pentru clienții cărora le-a anulat cursa București-Cluj: îi trimite la Londra chiar dacă aceștia nu și-au propus să plece în Marea Britanie UPDATE Explicațiile Wizz Air"Dacă există lege, trebuie să o respectăm. Mergi în orice țară cu apă caldă și vezi dacă are cineva tupeu să eludeze legea la scară mare, cum se face pe plaiurile mioritice. Vrem drumuri, sistem de sănătate, învățământ ....și bani de unde?"
"Asta îmi aduce aminte de un banc:
Un inspector de la Fisc vine la sinagogă în control, se uită pe registre și concluzionează către rabin:
− Domnule, veniturile dvs sunt mici și impozitul la fel. Cum reușiți dvs să trăiți cu niște încasări așa de mici?
− Noi aici reciclăm TOTUL și ne mulțumim cu puțin.
− Chiar totul?
− Tot.
− Și picăturile de la lumânări?
− Da, le strângem și le trimitem la o fabrică de lumânări și din când în când ne trimit o lumânare..
− Bineeee. Și firmiturile de pe masă le reciclați?, întreabă agentul în zeflemea…
− Da. Le strângem și le trimitem. Din când în când primim o pungă de pesmet.
− Buuuun. Dar cu pieile de prepuț de la circumcizie ce faceți? Și pe ele le reciclați?
− Da. Le strângem, le trimitem la Fisc și ...din când în când ne trimit câte-un P... (vulgaritate-n.r.) să ne controleze!"
"Mai degrabă intrare în legalitate. Dar asta, legalitatea, oricum n-are nicio treabă cu România. Cazarea la pensiuni rurale, fără chitanță. Mâncarea tot acolo, fără chitanță. Poze, draci-laci, zilele orașului, comunei, satului, cătunului fără chitanță. Cumpărarea de mașini SH, fără chitanță sau cu fentarea legii. Cam prea multe tranzacții se fac ilegal. Singurul de pe care statul îl jupoaie de 1.001 de piei este angajatul, pentru restul existând subterfugii legale."
"Adică astfel Statul Român are grijă de Familia Tradițională."
CITEȘTE ȘI FOTO Cum arată stațiile viitoarei Magistrale de metrou Drumul Taberei-Eroilor și când este așteptată deschiderea mult întârziatei linii"Dacă rămânem în sfera generală, ideea este clară. Oricine obține un venit din muncă, servicii, vânzare, închiriere, trebuie să plătească impozit. Dar ... evaziunea este atât de mare și răspândită, la nivel de cetățean, la nivel de societăți private și întreprinderi private că nu cred că exagerez, 60% din venituri nu sunt declarate. Singurul care plătește regulat și constant este salariatul care nu se poate eschiva, dar și el poate munci la negru ici-colo în orele libere. Acum ... fiecare dintre noi are <pică> pe cineva ...că e profesor cu meditații, că e doctor, că e instalator, că e depanator de PC sau electrician. Dar la nivel general este o plagă în care populația se complace și nu va fi niciodată, dar niciodată, eradicată din sud estul Europei. De ce? Pentru că orice încercare firavă a statului de a face ordine, chiar parțial, este percepută ca <asaltul statului român asupra cetățenilor>."
"În relația <eu cu Fiscul>, ok, sunt obligat să răspund în legătură cu veniturile MELE, dar dacă au treabă cu Gogu Manelistu', să facă bine să discute cu ăla! De ce mi-aș pierde eu timpul să completez fițuica respectivă, doar pentru că îi e lene <inspectorului fiscal> să-și facă treaba și să-l întrebe pe ăla?
"Și de ce este ceva rău asta? Fotografii sunt scutiți prin drept divin sau cum? Recent am auzit de 7.000 de lei pentru filmare și poze la un eveniment. Fără chitanță și acte este evaziune fiscală."
"Modul în care se încearcă descoperirea evazioniștilor mi se pare demnă de anii '50. Adică tinerii căsătoriți sunt pasibili de amendă dacă nu «îi dau în gât» pe fotografi. În loc să facă legislația astfel încât fotografii să fie încurajați să-și declare veniturile, ei pornesc la vânătoare. Și nu așa în mod tradițional. Îi șantajează pe alții să le dea anumite informații"
"Mie mi s-ar părea corect să plătească și din urmă."
"Cu Negoiță a terminat ANAF-ul? Întreb pentru un prieten fotograf ..."
"Și eu sunt de acord cu desfășurarea activităților celor implicați în industria nunților în mod legal, însă genul asta de turnătorie sub amenințare mi se pare penibilă. În primul rând, asta e treaba ANAF-ului și nu a <tinerilor însurăței> și în al doilea rând nu un oarecare <Gigel Photography> este marele evazionist fiscal care pune bețe în roate economiei și face necesare astfel de practici."
CITEȘTE ȘI FOTO Fiscul alertează: SMS-uri sunt trimise fraudulos în numele nostru"ANAF-ul te roagă frumos «să-i dai în gât» pe aia cu Q7 și ajutor social. Dacă asta nu merge, ANAF-ul vrea să te sperie până-i dai în gât pe respectivii. Pot fi ignorați în liniște ..."
"Dacă eu salariat la privat plătesc impozit pe salariu, să plătească și fotografii, lăutarii și toți, de fapt. Gata cu evaziunea, frate. Să crească prețul și gata. Și așa e plin de fotografi, se mai cern acum."
"Ca și idee, sunt și fotografi (și alți furnizori de servicii legate de nunți) care-și plătesc taxele. Și principala lor problemă e concurența făcută de cei care fac evaziune și care astfel au prețuri mai mici."
"Hai să nu le plângem de milă unora care iau minim 5.000 de lei într-o zi, sunt pe piață de 10 ani și n-au dat un sfanț chior în viața lor.
Din partea mea poate să îi ia și cu arcanu din mijlocul nunții, că au făcut destul evaziune."
"Ei, hai să nu facem pe victimele. Du-te într-o sâmbătă la starea civilă să vezi câți evazionișți fac poze pe acolo."
"Tipic pentru noi românii să ne plângem când suntem prinși cu ocaua mică: <Dar de ce m-ați oprit numai pe mine? Cum vă cheamă? Metrologie aveți la radar ? Etc.> Săracii fotografi, cum li se vor micșora veniturile. Cine mai ține acum economia țării-n spate dacă ei nu mai pot? Zici că ar cumpăra filme și hârtie și revelator de la Azomureș de plâng de economia țării după ce fac evaziune decât de la Revoluție încoace."
"Măsura e bună. Să se mărească baza de impozitare cât mai mult. Nu vedeți că pe noi, salariații, antreprenorii ne jupoaie cu dările? Să extindă și la pescalai, prostituate, samsari, <artiști> etc."
"Să zică mersi proaspeții căsătoriți că ANAF nu le impune încă să plătescă impozit pe darul de nuntă. Mă mir cum nu le-a venit în gând pesedeilor ideea asta până acum."
CITEȘTE ȘI FOTO Datorită voucherelor de vacanță, mulți turiști vin pentru prima dată pe litoral. Unii dintre ei pictează pereții camerelor de hotel"Nu dai socoteală, ci Fiscul folosește metode "alternative" de identificare a posibilelor surse de venit/evaziune fiscală. Faptul că vrea să mărească baza de impozitare sau să reducă evaziunea nu cred că este un lucru rău, până ajunge la fiecare din noi, caz în care devine un subiect sensibil. Ar fi comod să se ducă la marii evazioniști și pe noi să ne lase deoparte deocamdată, nu? Bănui că la fel gândesc și marii evazionișți."
"Ce plm e asta, administrație financiară tip ikea? Tu plăteșți și tot tu faci și controale? Am ajuns să le facem și munca, mâine-poimâine fiecare contibuabil o să trebuiască să măture curtea ANAF. Plus că încurajarea turnatoriei e o chestie absolut abjectă și n-o să ducă la nimic bun pe termen lung."
"Acuma ce să zic, fiecare atunci când se apucă de evenimente trebuie să înțeleagă că hai, poate primul an merge fără forme legale, mai strângi niște bani, dar până la urmă trebuie de intrat în legalitate. Nu poți la nesfârșit să mergi <la negru>. Până la urmă tot trebuie să-ți faci o Întreprindere Individuală și să plătești niște taxe."
"Prietenii mei fotografi profesionișți, toți au Întreprinderi Individuale. Dacă ceri 1.000 de euro pe eveniment, nu poți sta «la negru»."
"Și cu cel care fură mireasă ce facem? îl reclamăm sau nu, că furtul este interzis de lege."
"Nu e ceva chiar atât de ieșit din comun, în afară sunt numere de telefoane și formulare online în care poți să denunti pe cei care fentează statul... sunt mulți care stau cu ajutoare sociale și cu toate astea au slujbe full time dar declara doar atât cât să fie sub pragul de a pierde ajutoarele sau chiar nimic... sunt alte metode prin care își scad veniturile ca PFA cum ar fi includerea a 80-90% din cheltuielile personale în cele de desfășurarea activității, fiind greu de dovedit că au fost făcute cu alte scopuri (combustibil și reparații auto depinzând pentru desfășurarea activității, mobilă cu motiv de decorare a spațiului în care își primește clienții, pc-uri și telefoane, articole și alte decorații pentru portrete de studio etc). Dar dacă te lovești vreodată de nevoia de un credit, eșți lăsat cu buza umflată de 100% de toate instituțiile de creditare, plus că achzițiile sau plățile consistente sunt atent verificate."
CITEȘTE ȘI FOTO Plajă terapeutică pentru persoanele cu dizabilități, amenajată în stațiunea Mamaia"Ne turnăm între noi, ca ăștia să aibă bani de crescut pensiile în an electoral :)). E clar că e evaziune mare la restaurante, cântăreți, dar să își facă treaba ei, nu noi."
"În capitalism, orice venit trebuie fiscalizat, chiar și furtul. De asemeni, prestatoarele de of, of, măi, măi, alea cântărețe de muzică populară să plătească impozit."
"Toată lumea trebuie să plătească impozit. Sper că și fotografii de la nunta porcarului junior au plătit tva și impozit. Și sper că au venit la eveniment cu mașini cu ITP valabil, nu ca tata socru."
"Ăștia sunt tâmpiți de lipsa banilor, o să treacă peste 3% lejer deficit. Faceți, bre, o lege cu cap. Urmăriți fotografii, cântăreții și restaurantele să contribuie, nu mesenii. Cum defineșți o petrecere la restaurant ca nuntă? Sau botez, sau parastas? Dar din 2012, de când PSD e la putere, prostia și proștii sunt la mare preț.
"Îl taxează și pe Salam, după ce cântă la nunta cuiva? Și cum anume dovedește Fiscul că nuntașul a plătit fotograful? Poate ăla a făcut poze moca, în loc să își plătească meniul, troc."
CITEȘTE ȘI FOTO Condamnarea la închisoare a lui Dragnea stârnește imaginația unor proprietari de restaurante pentru a-și aduce clienți: desert redus cu 42% (numărul de luni de închisoare) dacă este comandat spunând "cu executare""Cum ar putea identifica evazioniștii, dacă nimeni nu sesizează existența acestora? Ar fi mai bine să-ți strice ceremonia la sfat sau la biserică și să se apuce să controleze pozarul? Oricum, în domeniu evaziunea e uriașă, un fotograf cât de cât mai răsărit câștigă mai bine că un IT-ist! Și de ce cel plătit cu salariul minim sau chiar mediu să plătească impozite și taxe și barosanii cu mii de euro încasați la negru să nu plătească? Este exact cum a mai spus cineva mai devreme, adică evaziunea trebuie combătută, dar a altora, nu și cea făcută de noi!"
"N-o să credeți. În această dimineață, Guță, Salam, Minune se înghesuiau la ANAF cu sacoșe mari de bani ... Doamne, ce spaimă li se citea pe fețe!"
"Eu zic să ne trimită tuturor formulare de genul asta. Să ne întrebe despre instalatori, zugravi, mecanici auto, reparații tv etc. Sau mai bine să instituie obligația de a declara toate serviciile de care am beneficiat într-un an."