Proiectul Legii vaccinării: Consimțământul pentru imunizarea cu vaccinurile obligatorii se prezumă ca fiind dat. Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei

Proiectul Legii vaccinării: Consimțământul pentru imunizarea cu vaccinurile obligatorii se prezumă ca fiind dat. Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei
scris 31 iul 2017

Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimțământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancțiunile pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor merge de la avertisment și până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unitățile de învățământ va fi solicitată o adeverință care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizați. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019.

CITEȘTE ȘI Provocarea auto a verii vine de la BMW și Auto Cobălcescu
Urmărește-ne și pe Google News

”În cazul vaccinărilor obligatorii, consimțământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat”, stabilește proiectul de lege, potrivit căruia excepție de la această prevedere fac situațiile în care părinții sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului minor, scrie News.ro

De asemenea, părintele sau persoana responsabilă, în cazul copilului minor, este scutit de obligația prezentării acestuia la vaccinare, dacă acesta are o contraindicație definitivă la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, în situația în care prezintă medicului care are în evidența sa minorul o certificare a situației invocate. Certificarea contraindicației de vaccinare a copilului se realizează de către Comisia Județeană de Vaccinare, în baza dovezilor medicale prezentate.

Conform proiectului de act normativ, la data înscrierii copiilor sau a adulților într-o unitate de învățământ sau într-o altă colectivitate, aceasta are obligația de a solicita prezentarea unei adeverințe, emisă de către medicul de familie care are în evidența sa persoana respectivă, care să ateste sau să infirme efectuarea vaccinărilor obligatorii.

ANCOM: Viteza medie de descărcare pe internet fix a crescut în România cu 45,3% în primul semestru al acestui an CITEȘTE ȘI ANCOM: Viteza medie de descărcare pe internet fix a crescut în România cu 45,3% în primul semestru al acestui an

În cazul în care vaccinările obligatorii nu au fost efectuate, persoana responsabilă are obligația prezentării, până la intrarea în colectivitate, a unuia dintre următoarele documente eliberate de către Comisia Județeană de Vaccinare sau a Municipiului București: calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau adeverința contraindicațiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări. Dacă nu este prezentat unul dintre aceste documente, unitatea de învățământ are obligația de a sesiza Comisia Județeană de Vaccinare sau a Municipiului București în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în colectivitate.

”În cazul prezentării unui calendar de recuperare a antigenelor vaccinale obligatorii, schema de vaccinare propusă trebuie să fie completată în termen de un an de la data admiterii în colectivitate”, se arată în proiect.

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Părinții sau alți reprezentanți legali care nu prezintă copiii la vaccinare sau care refuză imunizarea acestora vot fi convocați, în vederea consilierii, la Comisiile județene de vaccinare sau la Comisia de Vaccinare a Municipiului București. Convocarea se face în baza sesizării furnizorilor de servicii medicale de vaccinare, a DSP sau a colectivităților de învățământ, respectiv sesizări din sistemul de protecție a drepturilor copilului.

Comisiile de vaccinare iau în evidență copilul nevaccinat, consiliază cel puțin o dată la 3 luni părinții sau ceilalți reprezentanți legali ai minorilor care trebuie vaccinați, până la acceptarea planului de recuperare. De asemenea, stabilesc un plan de recuperare pentru antigenele obligatorii posibil a fi administrate în conformitate cu vârsta și monitorizează cazul până la administrarea tuturor vaccinurilor corespunzătoare vârstei.

Aceste organisme informează furnizorii de servicii medicale de vaccinare privind acțiunile întreprinse pentru persoanele de pe lista acestora; analizează, investighează și certifică contraindicațiile medicale definitive prin eliberarea unei adeverințe al cărei model va fi stabilit prin Ordin al Ministrului Sănătății; analizează și certifică cazurile de reacții adverse postvaccinale invalidante și le înaintează Ministerului Sănătății pentru dispunerea măsurilor compensatorii.

Tot aceste comisii vor avea ca responsabilități sesizarea Inspecției de Stat din cadrul direcțiilor de sănătate publică privind nerespectarea de către părinți, sau de către ceilalți reprezentanți legali, a obligației de prezentare a copiilor la vaccinare; sesizarea asistentului medical comunitar și/sau mediatorului sanitar, sau în lipsa acestuia a Serviciului Public de Asistență Socială sau, după caz, a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru a identifica piedicile întâmpinate în calea vaccinării și a oferi consiliere în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii, precum și în cazul copilului înscris într-o colectivitate de învățământ care nu a încheiat schema de recuperare propusă în termen de un an; sesizarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului cu privire la existența unei suspiciuni de încălcare a drepturilor copilului de către părinți sau reprezentanți legali, în cazul minorului care împlinește 18 luni de la înscrierea într-o colectivitate de învățământ și nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii.

Traversarea străzii cu ochii la telefonul mobil, pedepsită pentru prima oară într-un mare oraș american. Cât este amenda CITEȘTE ȘI Traversarea străzii cu ochii la telefonul mobil, pedepsită pentru prima oară într-un mare oraș american. Cât este amenda

Părinții și celelalte persoane responsabile de creșterea și educarea copilului au obligația să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei în cazul vaccinărilor obligatorii și să se prezinte în cazul în care sunt convocați de Comisia Județeană de Vaccinare sau de cea a Municipiului București.

Nerespectarea de către părinți a acestor obligații se sancționează cu avertisment la prima constatare a abaterii și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei la următoarele constatări ale abaterii.

Potrivit proiectului, părinții sau reprezentanții legali ai minorului pot fi amendați și cu sume de la 5.000 de lei la 10.000 de lei în cazul în care nu prezintă copilul la vaccinare nici după ce au fost consiliați de comisia județeană de vaccinare sau a municipiului București și s-a stabilit un plan de recuperare pentru antigenele obligatorii.

Părinții care sunt plecați din țară și care lasă copii eligibili la vaccinare în grija unor membri ai familiei ori a altor persoane, în condițiile prevăzute de lege, sunt obligați să desemneze o persoană responsabilă cu însoțirea copilului la vaccinare.

Persoanele eligibile pentru vaccinare, care au vârsta de peste 18 ani, au obligația prezentării în vederea consilierii pentru vaccinare, în cazul convocării acestora de către furnizorul de servicii medicale de vaccinare.

Între atribuțiile Ministerului Sănătății prevăzute în document sunt următoarele: asigură cu prioritate și la timp toate resursele financiare necesare pentru desfășurarea activității de vaccinare, precum achiziția vaccinurilor, a seringilor, transportul acestora până la furnizorul de servicii medicale de vaccinare; asigură și menține permanent un stoc de rezervă de vaccinuri și consumabile cel puțin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate de minim 18 luni; în caz de situații epidemiologice speciale, vaccinul necesar se va folosi din stocul de rezervă cu obligația reîntregirii acestuia în termen de 6 luni.

Achiziția vaccinurilor se face prin procedură centralizată organizată de către Ministerul Sănătății la nivel de necesar național ori teritorial, respectiv pentru una sau mai multe unități administrativ teritoriale, în funcție de Planul Național de Vaccinare ori de situațiile și nevoile apărute.

Personalul medico-sanitar și farmaceutic cu drept de liberă practică, indiferent de specialitate, are următoarele obligații: să nu furnizeze informații eronate, nedovedite științific, tendențioase legate de vaccinuri și activitatea de vaccinare; să prescrie vaccinarea pentru pacienții din grupe de risc, dacă este cazul, care sunt în monitorizarea lor clinică.

Autoritățile administrației publice locale vor trebui să comunice Comisiei Județene de Vaccinare și a Municipiului București din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană și a Municipiului București lista copiilor care nu au fost vaccinați conform Calendarului Național de Vaccinare. Toto autoritățile locale sunt responsabile de evaluarea inițială a situațiilor de încălcare a drepturilor copilului și de neglijare medicală cu privire la vaccinare și trebuie să ofere servicii de consiliere pentru familie precum și alte servicii sociale în legătură cu vaccinarea în funcție de nevoile identificate.

Conform proiectului, în termen de 12 luni de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial, Ministerul Sănătății va elabora și va aproba normele de aplicare ale prezentei legi prin Ordin al ministrului sănătății.
Lege intră în vigoare la data de 1 Ianuarie 2019.

Legea stabilește sancțiuni și pentru medici, pentru direcțiile de protecția copilului, unitățile de învățământ, furnizorii de servicii medicale de vaccinare, autoritățile administrației publice locale. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face de către Direcțiile de Sănătate Publică județene și a municipiului București prin inspectorii sanitari de stat și asistenți inspectori sanitari.

viewscnt
Afla mai multe despre
proiectul legii vaccinarii