Poliția de Frontieră: Faptele ilegale pe linia dreptului de proprietate intelectuală s-au triplat în primul semestru din 2023 / Cosmeticele, jucăriile, piesele de schimb auto, cele mai falsificate

Poliția de Frontieră: Faptele ilegale pe linia dreptului de proprietate intelectuală s-au triplat în primul semestru din 2023 / Cosmeticele, jucăriile, piesele de schimb auto, cele mai falsificate
scris 30 iul 2023

Poliția de Frontieră a anunțat că faptele ilegale pe linia dreptului de proprietate intelectuală s-au triplat în primul semestru din 2023, de la 208 în 2022 la 629 depistate până acum în acest an.

Produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cosmetice, jucării, piese de schimb auto, iar cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno – bulgară, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Poliția de Frontieră a transmis duminică, printr-un comunicat de presă, că în primul semestru din acest an a desfășurat, împreună cu alte autorități, acțiuni de depistare a celor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute.

“Pe linia dreptului de proprietate intelectuală, în primul semestru au fost depistate 629 fapte de natură infracțională, cu aproximativ 202,4% mai mult comparativ cu aceeași perioadă 2022, când au fost depistate 208. Polițiștii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali - au depistat bunuri contrafăcute purtând mărci internaționale protejate, după cum urmează: 183.937 bucăți articole de îmbrăcăminte și lenjerie; 50.780 perechi încălțăminte; 147.450 bucăți produse cosmetice și de parfumerie; 10.791 bucăți articole de marochinărie; 2.819 bucăți ochelari de soare; 9.630 bucăți accesorii telefoane (căști, huse, încărcătoare); 105.280 jucării. În toate cazurile, bunurile au fost ridicate în vederea confiscării și trimise spre expertizare titularului de marcă”, se arată în comunicat.

Poliția de Frontieră a menționat că din cazuistica înregistrată în ultima perioadă, s-a constatat că cetățenii implicați în aceste activități ilegale proveneau preponderent din România, Turcia, Bulgaria și Republica Moldova.

De asemenea, polițiștii de frontieră au mai stabilit că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt: China-România - pe mare și Turcia-Bulgaria-România - pe uscat.

“Polițiștii de frontieră au constatat faptul că cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competență a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, fiind produse aduse din Turcia, pentru România sau țări din vestul Europei.

De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită în porturile maritime din județul Constanța, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăți comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat”, a mai precizat sursa citată.

Poliția de Frontieră a mai menționat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare și o rată ridicată a vânzărilor: produse cosmetice, jucării, piese de schimb auto, textile, încălțăminte sport, ceasuri, telefoane mobile.

Poliția de Frontieră a mai adăugat că bunurile contrafăcute nu pot fi evaluate (sunt bunuri fără valoare), acestea urmând a fi distruse după reținere, în conformitate cu prevederile legale.

Printre cele mai semnificative cazuri descoperite de la începutul anului, au descoperirea de parfumuri și încălțăminte susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de peste 6.500.000 lei, la granița de sud a României, a zeci de mii  de bunuri de lux, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproape 8 milioane de euro, descoperite în PTF Calafat, a aproximativ trei tone de bunuri susceptibile a fi contrafăcute sosite din China pe Aeroportul Henri Coandă-Otopeni și a 350 ceasuri inteligente susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de 1.280.000 lei, în Portul Constanța.

viewscnt
Afla mai multe despre
politia de frontiera
proprietate intelectuala
produse falsificate