Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, în sensul interzicerii comercializării către publicul larg a articolelor pirotehnice din categoria P1 (din care fac parte și petardele).
Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere și vot s-a împlinit pe 29 iunie, a fost citită în plen de președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care a condus ședința, scrie Agerpres.
Prin această propunere se aduc modificări în ce privește articolele pirotehnice care pot fi deținute și utilizate de către persoanele care au împlinit 18 ani, precum și cele care pot fi utilizate pentru organizarea de jocuri de articole pirotehnice.
Astfel, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria P1 se va face doar către persoane fizice specializate, mai exact artificieri sau pirotehnicieni autorizați sau către persoane juridice autorizate în domeniu. Pentru ca articolele pirotehnice destinate vehiculelor să poată fi comercializate în continuare publicului larg, a fost introdusă excepție de comercializare la alin. 3 al art. 7 din Legea 126/1995. Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice din categoria F2 se va face doar după obținerea unei autorizații din partea primăriei și a inspectoratului de poliție județean.
Mai exact, propunerea legislativă inițiată de un grup de parlamentari USR prevede că persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice din categoria F1 și T1. În acest fel ar urma să fie modificate prevederile actuale conform cărora persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice din categoriile 1 și P1.
Totodată, organizarea de jocuri cu articole pirotehnice din categoriile F2, F3 și F4 ar urma să fie permisă numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean sau, după caz, al municipiului București și avizul inspectoratului județean de poliție, respectiv al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, pe a cărui rază se execută jocurile respective.
Va constitui infracțiune și se va pedepsi cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă comercializarea articolelor pirotehnice din categoria F1 și T1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
De asemenea, articolele pirotehnice din categoria P1 destinate vehiculelor, inclusiv airbagurile și sistemele de pretensionare a centurilor de siguranță, vor fi puse la dispoziția persoanelor fizice doar integrate într-un vehicul sau într-o piesă detașabilă a unui vehicul.
În expunerea de motive sunt invocate statisticile Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, conform cărora în perioada sărbătorilor de iarnă 2021/2022 au fost înregistrate 65 de răniri cauzate de folosirea ilegală/necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, 84% dintre acestea fiind cauzate de articolele tip "petardă". În perioada sărbătorilor de iarnă 2020/2021, au avut loc 77 de răniri de persoane. Pe lângă aceste răniri umane, au loc o serie de traume fizice sau psihice în rândul animalelor, în special în rândul câinilor, care, însă, nu sunt monitorizate de vreo instituție a statului.
De asemenea, o petiție prin care se cere interzicerea comercializării și folosirii petardelor pe teritoriul României, pe site-ul petitieonline.ro, a strâns peste 56.000 de semnături.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.