Pachetele de țigări Kent, PallMall, Lucky Strike, Dunhill, Rothmans și Viceroy, scumpite cu 0,5 lei. Ce va face concurența?

Pachetele de țigări Kent, PallMall, Lucky Strike, Dunhill, Rothmans și Viceroy, scumpite cu 0,5 lei. Ce va face concurența?
scris 17 mai 2017

British American Tobacco România (BAT) a scumpit pachetele de țigări pe care le comercializează (Kent, PallMall, Lucky Strike, Dunhill, Rothmans și Viceroy) cu 0,5 lei, conform informațiilor Profit.ro, pentru a externaliza costurile impuse de Parlament prin implementarea cu întârziere a Directivei Europene a Tutunului.

BAT este prima dintre principalele companii din România care a avansat noua listă de prețuri a produselor aflate în oferta sa. Deocamdată, nici Japan Tobacco Internațional (JTI), nici Philip Morris nu au făcut publice noile liste de prețuri.

Urmărește-ne și pe Google News

Decizia BAT este motivată de decizia Parlamentului, impulsionat de grupurile de activiști anti-tutun, ca în 6 luni pachetele cu pictograme vechi să fie retrase de pe piață și înlocuite cu noile pachete.

EXCLUSIV Pachetele de țigări se vor scumpi, Guvernul ridicând neașteptat acciza CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Pachetele de țigări se vor scumpi, Guvernul ridicând neașteptat acciza

”În loc de un an, cât prevedea Directiva Europeană a Tutunului, producătorii de tutun au avut la dispoziție doar șase luni pentru a se asigura că pe piață vor mai rămâne doar pachete conforme cu legea de transpunere a Directivei. British American Tobacco a făcut eforturi logistice și financiare mari pentru a curăța piața de produsele fabricate conform legislației anterioare și a limita, astfel, pierderile atât pentru companie, cât și pentru stat, care va fi nevoit să restituie accizele încasate pentru produsele care nu vor mai putea fi vândute”, a declarat Gemma Webb, CEO al British American Tobacco România.

Transpunerea Directivei Europene a Tutunului a presupus investiții în adaptarea liniilor de producție și noi ambalaje pentru ca, din 20 mai 2017, niciunul dintre pachetele care nu respectă cerințele noii legislații să nu se mai regăsească pe piață.

”Din păcate, nota de plată a Directivei Europene nu este finală, pentru că nici măcar acum legislația națională nu este completă. În primul rând, nu a fost armonizată legislația secundară națională cu cea europeană, ceea ce afectează competitivitatea fabricii din România în raport cu alte fabrici din Europa și din lume. În al doilea rând, și mai îngrijorător, România nu are încă o poziție clară asupra sistemului de trasabilitate a produselor care va trebui implementat în mai puțin de doi ani la nivelul Uniunii Europene. Și asta deși impactul acestui sistem se va face simțit la nivelul întregului lanț logistic, de la linia de producție până la primul punct de vânzare cu amănuntul. Costurile care vor însoți toate aceste transformări atât din partea industriei, cât și din partea statelor naționale vor depinde într-o foarte mare măsură de capacitatea de negociere a fiecărui stat membru. De aceea, reiterăm deschiderea British American Tobacco de a coopera cu autoritățile din România pentru o abordare proactivă și constructivă în fața provocărilor viitoare”, a adăugat Gemma Webb.

Potrivit unor surse din piață, companiile de tutun au decis să îi ajute pe micii comercianți și să retragă pachetele vechi, care ar urma să fie distruse, urmând să solicite și recuperarea accizelor achitate pentru cantitățile distruse de la Ministerul de finanțe. Rămâne de văzut dacă ministerul va și accepta acest lucru.

Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) a transmis Ministerului Finanțelor și ANAF că micile magazine ar înregistra pierderi ca urmare a prevederilor Legii 201/2016 care transpune Directiva tutunului. În cazul în care nu se conformează acesteia și nu retrag de la comercializare pachetele vechi, comercianții sunt susceptibili de plata unor amenzi de până la 100.00 de lei, situație care, în opinia organizației, i-ar împinge pe mulți la faliment

viewscnt
Afla mai multe despre
tigari
scumpire
directiva