România este printre țările europene cu o densitatea mare a rețelei hidrografice, însă acest lucru nu pare să se reflecte în prețul apei. Mai mult, în unele localități prețul apei este ridicol de mare, astfel că un metru cub poate depăși lejer prețul benzinei.
Facturile de apă șe dau mari bătăi de cap turdenilor, în condițiile în care prin Turda trece și râul Arieș și alte pârâuri, iar în apropierea orașului se află mai multe lacuri. Prețul plătit pe metru cub de apă de 5,94 lei - exclusiv TVA, așa cum apare pe pagina oficială de internet a Companiei de Apă Arieș. Mai scump decât se vinde litrul de benzină la pompe, scrie Adevarul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Și ca și cum nu ar fi de ajuns, locuitorii din Turda și Câmpia Turzii plătesc 5,31 lei pe metru cub și pentru apa din canalizare-epurare.
Apa este aproape la fel de scumpă și în Vaslui, unde oamenii plătesc 5,80 lei pentru un metru cub de apă. Un alt paradox îl reprezintă Galațiul, oraș aflat chiar pe malul Dunării, dar unde prețul apei este de asemenea imens, 5.46 lei.
„E o bătaie de joc la adresa cetățeanului de rând și nu există legi care să ne apere, legea e pentru ei. Ei, cei de la compania de apă, pot pune orice preț vor și nimeni nu îi pune să se justifice. Prin toată țara curg râuri cu debit important, mai avem Dunărea și mai avem și o mulțime de lacuri cu apă dulce, dar apa e atât de scumpă la noi, mai scumpă ca în alte țări care nu au atâta apă. Ba mai plătim și apa de ploaie care ajunge în canalizare, suntem fraierii fraierilor”, spune unul dintre turdenii deranjați de factura mare pe care o plătește, citat de publicație.
„Le-am spus că e ciudat să fim pedepsiți de câte ori plouă sau ninge, la fel cum e absurd să plătim un metru cub de apă la fel ca un litru de benzină. Domnul de la Compania de Apă a dat să-mi explice că nu e o comparație bună, probabil credea că nu știu diferența dinte cele două. Și a rămas surprins când i-am luat-o înainte și i-am spus că nu e vorba de a compara la virgulă, că știu că 1.000 de litri echivalează cu un metru cub, dar că în multe țări există o corelație între prețul cu care se vinde benzina la pompă și prețul plătit de populație pe un metru cub de apă. Însă, și domnul știa și asta, aproape nicăieri un metru cub de apă nu se apropie de prețul unui litru de benzină. Poate cel mult în SUA, doar că și acolo benzina e mult mai ieftină ca la noi, așa că și apa costă mai puțin decât aici. Sau în țările arabe, dar acolo e limpede că există petrol, însă nu și apă”, a adăugat turdeanul.
Dacă în Turda un metru cub de apă costă practic 6 lei, la Timișoara e 3,80 lei, iar la Cluj, la numai 30 de kilometri de Turda, prețul e de 4,09 lei. Există însă și o diferență mare între salariile din Cluj, locul 2 la nivel național după București, Timișoara, locul 3 la acest capitol, și Turda, unde veniturile populației sunt cu mult mai mici decât în cele două mari orașe. Diferența de preț ar fi însă dată de politica și de eficiența companiilor de specialitate, dar și de subvențiile acordate de autoritățile locale.