Declinul populației din București ar ajunge la aproape un sfert din populația actuală până în 2050, iar în celelalte județe, cu excepția Iași, populația ar urma să scadă de asemenea considerabil, declinul urmând să aibă proporții dramatice în județele din sudul țării, dar nu numai.
Județele cu declin mai redus, sub 15%, sunt fie județe mai dezvoltate și care atrag migrație internă, fie județe, nu multe, in care dimensiunea scăderii naturale este mai moderată, prin natalitate și mortalitate încă neafectate la cotele cele mai mari, sunt proiecții incluse într-un studiu demografic semnat de profesorul universitar Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române.
"Depopularea ar urma să capete dimensiuni dramatice, iar principalele caracteristici ale populației în anul 2050 – natalitate, mortalitate, creștere naturală și totală, conturează parametri de ne-sustenabilitate și depopularea s-ar accentua. Depopularea masivă este aproape generală. Județul Ilfov urmează a fi singurul în care populația ar urma să crească.
Nu și în Capitală, unde declinul ar ajunge la aproape un sfert din populația actuală. Județul Iași ar urma să-și păstreze dimensiunea actuală a populației. În toate celelalte județe, populația ar urma să scadă considerabil.
Declinul ar urma să aibă proporții dramatice în județele din sudul țării dar nu numai. Județele cu declin mai redus, sub 15 la sută, sunt fie județe mai dezvoltate și care atrag migrație internă, fie județe, nu multe, in care dimensiunea scăderii naturale este mai moderată, prin natalitate și mortalitate încă neafectate la cotele cele mai mari", este indicat.