În timp ce subvariantele Omicron ale coronavirusului provoacă un nou val de infectări în Europa, țările trebuie să intensifice vaccinarea și să reinstituie măsuri precum purtarea măștii în transportul public și în spațiile închise, pentru a evita măsuri mai stricte odată cu apropierea sezoanelor de toamnă și iarnă, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Într-un interviu acordat agenției Reuters, directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a îndemnat statele de pe continent să acționeze acum pentru a preveni saturarea sistemelor sanitare, în condițiile în care subvarianta Omicron BA.5 se răspândește intens, arată Agerpres.
''Avem o creștere a numărului cazurilor (...), într-o societate care funcționează aproape la fel ca înainte'' de pandemie, a remarcat responsabilul OMS, care a insistat că este nevoie de purtarea măștii, de aerisirea spațiilor închise și de administrarea celei de-a doua doze de vaccin booster, înainte ca serurile specifice noilor variante să fie disponibile în toamnă.
Aceste măsuri de stabilizare trebuie implementate pentru a evita alte măsuri mai stricte, a subliniat Hans Kluge. ''Nu cred că societatea este pregătită pentru lockdown-uri impuse'', după cele care au existat de când a început pandemia, a mai constatat oficialul.
''Acum este suficient de clar că ne aflăm într-o situație similară celei de vara trecută'', cu singura diferență că varianta Omicron este cea dominantă, a menționat același responsabil al OMS într-un comunicat citat de agenția EFE.
''Odată cu creșterea numărului cazurilor vedem și o creștere a spitalizărilor, care nu vor face decât să crească și mai mult în lunile de toamnă și iarnă, după ce școlile se vor redeschide, oamenii vor reveni din vacanțe și odată cu venirea iernii interacțiunea socială se va muta în spații închise'', anticipează Hans Kluge, insistând din nou asupra reintroducerii măștii în transportul public și în spațiile închise și administrării celei de-a doua doze de vaccin booster.
Aproape trei milioane de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în Europa săptămâna trecută, circa jumătate din cele înregistrate la nivel mondial. În același interval de timp spitalizările s-au dublat și aproape 3.000 de oameni au murit în urma COVID-19.