Legătură confirmată între nitriți și riscul de cancer

Legătură confirmată între nitriți și riscul de cancer
scris 12 iul 2022

Autoritățile sanitare franceze confirmă "existența unei asocieri între riscul de cancer colorectal și expunerea la nitrați și nitriți", în special prin intermediul cărnii procesate, într-un aviz în care se recomandă reducerea expunerii la aceste substanțe prezente în alimente, informează AFP.

Agenția națională pentru securitatea sanitară a alimentației (Anses) din Franța a afirmat că analiza datelor din studiile științifice publicate pe această temă "se alătură clasificării Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (CIRC)".

Urmărește-ne și pe Google News
Blue Air rămâne încă un an în concordat preventiv, un mecanism de prevenire a insolvenței. Acționarul principal preia și atribuțiile de director general CITEȘTE ȘI Blue Air rămâne încă un an în concordat preventiv, un mecanism de prevenire a insolvenței. Acționarul principal preia și atribuțiile de director general

În 2015, CIRC, care face parte din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a clasificat carnea procesată, în special mezelurile, drept cancerigene (categoria 1). Acestea ar favoriza, printre altele, cancerul colorectal, care ucide aproape 18.000 de persoane pe an în Franța. Nitriții ingerați sunt considerați cancerigeni potențiali (categoria 2A), scrie Agerpres.

Anses "recomandă reducerea expunerii populației la nitrați și nitriți prin măsuri proactive ce vizează limitarea expunerii prin intermediul alimentelor".

Producătorii de mezeluri recurg la nitrați pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor și pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor ce cauzează în special botulismul, o afecțiune neurologică gravă care a fost în mare măsură dată uitării ca urmare a progreselor în domeniul sănătății. Aceștia sunt totodată compuși ce dau șuncii culoarea roz, care este în mod natural gri.

"Deși reducerea nivelului de aditiv este de natură să crească în mod semnificativ riscul microbiologic" - și, prin urmare, dezvoltarea unor boli precum salmoneloza, listerioza sau botulismul -, Anses "consideră că poate fi avută în vedere, sub rezerva implementării unor măsuri compensatorii validate pentru controlul acestui risc". Spre exemplu, prin scurtarea termenelor de expirare a produselor sau prin acțiuni în etapele de fabricație (măsuri de bioprotecție în crescătorii și abatoare).

"Nitriți ascunși"

În timp ce marii producători au lansat deja sortimente de șuncă "fără nitriți", agenția avertizează împotriva soluțiilor de substituție pe bază de "extracte vegetale" - "aceasta nu constituie o alternativă reală în măsura în care (acești substituenți) conțin în mod natural nitrați care, sub efectul bacteriilor, sunt transformați în nitriți".

"Aceste produse așa-numite "fără nitriți adăugați" sau cu "zero nitriți" conțin așadar nitrați și nitriți ascunși", a subliniat agenția.

În această iarnă, în Franța, s-au stârnit dezbateri aprinse între producătorii de mezeluri, care apără tradiții centenare, ce respectă legea, și asociațiile de consumatori și Liga împotriva cancerului, care pledează pentru interzicerea totală a aditivilor.

FOTO Tranzacție: Euro Vial Residence achiziționează domeniul Clos des Colombes din Olimp, una din cele mai renumite podgorii de pe litoralul românesc CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție: Euro Vial Residence achiziționează domeniul Clos des Colombes din Olimp, una din cele mai renumite podgorii de pe litoralul românesc

În februarie, Adunarea Națională a Franței a votat principiul unei "traiectorii în scădere" a dozelor maxime de aditivi nitrați din mezeluri.

La rândul său, guvernul a spus că dorește "să aștepte revenirea" Anses înainte de a pronunța măsuri de implementare a textului și s-a angajat să "urmeze sfatul" agenției.

De asemenea, Anses consideră că este important să se definească mai bine "doza zilnică admisă" (DZA) de nitrați și nitriți. Pentru că agenția a constatat un paradox: existența unei legături între consumul de carne procesată și riscul de cancer, chiar dacă dozele maxime recomandate (150 de grame de mezeluri pe săptămână în Franța) sunt respectate (de 99% din populație).

DZA este "definită separat pentru fiecare dintre aceste substanțe, în timp ce mecanismele biochimice implicate constituie o serie de transformări către compuși nitrozați", se subliniază în aviz.

Concentrația de nitrați, prezenți în mod natural în sol, poate crește ca urmare a activităților agricole (îngrășăminte, efluenți din crescătorii etc.). Aceștia se găsesc în plantele consumate și în apa băută.

Odată ajunși în gură, sub efectul enzimelor bacteriene, nitrații ingerați se transformă în nitriți. Când sunt prezenți în exces, aceștia din urmă, instabili, pot să genereze formarea de "compuși nitrozați", "cunoscuți pentru caracterul lor genotoxic și cancerigen".

Anses recomandă, așadar, continuarea cercetărilor pentru "stabilirea valorii de referință toxicologică ținând cont de co-expunerea" la aditivi, dar și lansarea de noi studii epidemiologice pentru a îmbunătățirea cunoștințelor despre asocierea cu riscul de apariție a diferitelor tipuri de cancer.

Între timp, agenția franceză recomandă limitarea consumului de mezeluri la 150 de grame pe săptămână și adoptarea unei diete diversificate, cu cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cancer
nitriți