O navă a gărzii de coastă italiene a preluat migranți din Albania pentru a-i transfera din nou în Italia

O navă a gărzii de coastă italiene a preluat migranți din Albania pentru a-i transfera din nou în Italia
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 16:37

O navă a gărzii de coastă italiene a preluat migranți aflați în centrele de primire din Albania, sâmbătă, pentru a-i transfera din nou în Italia, după ce o hotărâre judecătorească a afectat planurile Romei de a caza migranții adunați pe mare în afara UE, transmite Reuters.

Guvernul italian a promis vineri că va continua proiectul emblematic al prim-ministrului Giorgia Meloni de a trimite solicitanții de azil în străinătate, afirmând că va face apel împotriva deciziei legale prin care migranții din centrele de primire din Albania ar trebui să fie aduși în Italia. O ședință de guvern va avea loc luni, pentru a decide răspunsul guvernului, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Migranții au fost aduși în Albania mai devreme în această săptămână, de o navă a marinei italiene. Inițial, numărul lor era de 16, dar patru au fost deja readuși în Italia din motive de sănătate sau pentru că erau minori.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Radarele Armatei au indicat o țintă aeriană în zona Gura Portiței. Patru avioane ridicate de la sol CITEȘTE ȘI Radarele Armatei au indicat o țintă aeriană în zona Gura Portiței. Patru avioane ridicate de la sol

Instanța a declarat că cei 12 migranți din noul centru albanez din Gjader trebuie să se întoarcă în Italia deoarece țările lor de origine - Egipt și Bangladesh - nu pot fi considerate sigure.

Ministrul de Interne, Matteo Piantedosi, a declarat într-o conferință de presă că este încrezător că decizia va fi anulată, adăugând că guvernul o va contesta până la Curtea Supremă, dacă este necesar.

Numai migranții care vin dintr-o listă de 22 de națiuni pe care Italia le-a clasificat ca fiind sigure pot fi trimiși în Albania. Egiptul și Bangladeshul se află printre acestea, dar o hotărâre recentă a Curții Europene de Justiție (CEJ) în această privință a făcut imposibilă retenția lor în Albania, a declarat instanța din Roma, adăugând că aceștia au "un drept de a fi aduși în Italia".

Vorbind cu reporterii în timpul unei vizite în Liban, Meloni a numit decizia "părtinitoare" și a spus că este responsabilitatea guvernului ei să determine care țări sunt sigure și care nu, sugerând că va elabora reguli noi pentru a aborda problema.

Localnicii din portul albanez Shengjin, unde nava gărzii de coastă italiene a sosit sâmbătă dimineața, au fost surprinși de plecarea bruscă a migranților. "Au plecat deja?", a întrebat un proprietar de cafenea.

"Îmi pare rău pentru ei. Fac acest sacrificiu pentru o viață mai bună. Și noi am făcut același lucru."

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
migranti