Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a anunțat că s-a autosesizat în cazul suspendării temporare a activității touroperatorului Mouzenidis Travel Greece, care, prin întreruperea prestării serviciilor în perioada 18 iunie-31 iulie 2021, a păgubit 1.303 de români care urmau să își petreacă vacanța în Grecia, cu o sumă totală de aproximativ 450.000 euro.
Potrivit informațiilor obținute de News.ro, problemele companiei au apărut după decesul patronului agenției de turism, Boris Mouzenidis, în luna martie a acestui an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) s-a autosesizat în cazul suspendării temporare a activității agenției de turism organizatoare Mouzenidis Travel Greece, care, prin întreruperea prestării serviciilor în perioada 18 iunie-31 iulie 2021, a păgubit 1.303 de români care urmau să își petreacă vacanța în Grecia, cu o sumă totală de aproximativ 450.000 euro", a informat ministerul.
În urma comunicării oficiale din data de 17 iunie, prin care Mouzenidis Travel Greece anunța decizia de suspendare temporară a activității, s-a conturat ipoteza că agenția de turism elenă a intrat în insolvență.
"În acest sens, pentru a indentifica situația reală, cu scopul de a veni în sprijinul românilor păgubiți, dar și a operatorilor economici din țară implicați, un prim demers întreprins de MEAT a fost inițierea urgentă a unui dialog cu autoritățile din Grecia. Prin intermediul unei corespondențe oficiale, la nivel înalt, au fost cerute lămuriri suplimentare în legătură cu măsurile de protecție pentru turiștii români ale căror vacanțe au fost afectate, cu sublinierea pârghiilor legale prin care guvernul elen poate interveni în deblocarea crizei, și transmiterea unei poziții ferme, în ceea ce privește declararea insolvenței operatorului economic", mai arată ministerul.
Dacă ipoteza este adevărată și Mouzenidis Travel Greece și-a declarat insolvența, românii păgubiți ar putea beneficia de protecție. Conform art. 17, alin. (1) din Directiva (UE) 2015/2302 a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, „statele membre se asigură că organizatorii stabiliți pe teritoriul lor oferă garanții privind rambursarea tuturor plăților efectuate de către sau pe seama călătorilor, în măsura în care serviciile relevante nu sunt furnizate ca urmare a insolvenței organizatorului”, arată sursa citată.
CITEȘTE ȘI Puțin peste jumătate din România conectată la sistemele de canalizare"Facem apel la agențiile de turism intermediare din țară, partenere Mouzenidis Travel Greece, care au facilitat achiziționarea vacanțelor, să acorde în continuare asistență clienților afectați și le mulțumim, pe această cale, pentru inițiativa lor, ca răspuns la criză, de a plăti din efort propriu contravaloarea serviciilor către aceleași destinații ori altele, în conformitate cu opțiunea turiștilor, sau chiar de a returna banii. În contrapartidă, MEAT va sprijini demersurile întreprinse pentru recuperarea sumelor achitate către agenția de turism elenă. Precizăm că pe măsură ce dialogul cu autoritățile din Grecia avansează, vom reveni cu precizări", mai arată ministerul.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!”Din cauza măsurilor restrictive de acordare a licențelor în ceea ce privește piețele est-europene de peste un an, compania Mouzenidis Travel Grecia anunță că temporar, pentru perioada 18 iunie 2021 și până la 26 iunie 2021, nu își va furniza serviciile pentru pachetele și programele turistice rezervate destinației Grecia. Compania va reveni cu noi anunțuri despre reorganizarea programului său operațional pentru sezonul de vară curent.
Întotdeauna în deplină loialitate față de clienții noștri (...), oferim transferul rezervărilor sale menționate în perioada de mai sus pentru perioada de după 1 septembrie sau pentru sezonul de vară următor 2022 cu același preț și servicii aditionale”, este anunțul postat pe site-ul companiei.
CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiectePagina de Facebook în limba română a Mouzenadis nu mai este activă.
Mai mulți turiști români se plâng că au vacanțe plătite prin acest touroperator.
"Sunt extrem de dezamagită…aveam un sejur cumpărat în insula Creta de acum 2 ani, de la un mare touroperator, Mouzenidis Travel. Acum câteva ore ne-au anunțat de la agenție că au anulat serviciile turistice în perioada 18-26 iunie, după ce ne-au emis voucherele și biletele de avion. Avem asigurare storno, dar Agentia a spus că nu ne poate oferi nimic în schimb până nu își recuperează banii de la touroperator. A mai trecut cineva printr-o situație similară? Aveți vreo soluție?", scrie o turistă pe pagina de Facebook Forum Grecia.
CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare"Pentru toți cei care merg în Grecia în perioada următoare și au vouchere cu rezervări făcute de către Mouzenidis, verificați-vă rezervările cu hotelul, ca să fie confirmate și plătite. Mouzenidis Grecia are probleme financiare și mai toti cei care au rezervări făcute cu ei sunt afectați!", este mesajul postat pe Forum Grecia de către reprezentantului unei agenții de turism, mai arată sursa citată.