Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, anunță că Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență în baza căreia statul român poate oferi sprijin și asistență umanitară cetățenilor străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din Ucraina. Cheltuielile necesare acestui sprijin vor fi suportate de la bugetul de stat.
"Având în vedere concluziile task-force-ului organizat la nivelul Guvernului (...), având în vedere necesitatea asigurării unor condiții adecvate pentru cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România și care nu solicită o formă de protecție conform legii privind azilul în România, având în vedere necesitatea unei reglementări uniforme care să instituie norme clare referitoare la asigurarea finanțării acțiunilor de gestionare a crizelor și reacție rapidă, am stabilit prin ordonanță de urgență faptul că cetățenii străini sau străini sau apatrizii aflați în situații deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România și care nu solicită o formă de protecție potrivit legii privind azilul în România beneficiază în cadrul taberelor temporare de cazare și asistență umanitar sau în alte locuri de cazare stabilite stabilite de Comitetele Județene sau Comitetului municipiului București pentru Situații de Urgență de asigurarea următoarelor utilități de primă necesitate pe perioada staționării temporare: hrană, îmbrăcăminte, materiale de igienă personală, asistență medicală primară și tratament corespunzător, asistență medicală de urgență, dreptul de a fi inclus în programele naționale de sănătate publică”, a declarat Lucian Bodea, duminică seară, la finalul ședinței de Guvern, potrivit News.ro.
El a menționat că Guvernul a stabilit că achiziția acestor produse și servicii se va face prin procedură de achiziție publică în regim de urgență, iar finanțarea acestor cheltuieli și a celor necesare funcționării taberelor necesare pentru cetățenii care vin din Ucraina se asigură din bugetul de stat prin bugetul IGSU și al Ministerului Sănătății.
Copiii cetățeni străini care ajung în România neînsoțiți de părinți sau de un reprezentant legal vor beneficia de protecție specială.
"Valoarea maximă a costurilor aferente cazării în alte locații stabilite de Comitetele Județene sau Comitetului municipiului București pentru Situații de Urgență se va aproba printr-o hotărâre a Guvernului”, a menționat Bode.
În ședința de duminică seară, Executivul a aprobat măsuri legislative care să permită României să ia măsuri în funcție de evoluția situației din Ucraina.
Cetățenii vor fi cazați maxim 72 de ore în taberele temporare.
Guvernul a adoptat, de asemenea, un act normativ prin care modifică un articol din normele metodologice ale legii 122/2006 privind azilul în România, cel conform căruia solicitantul de azil beneficiază la cerere de hrană în limita sumei de 20 de lei/persoană/zi, îmbrăcăminte în limita sumei de 135 de lei/persoană/sezon de vară și 200 de lei/persoană/sezon de iarnă și de alte cheltuieli în limita sumei de 12 lei/persoană/zi.
Bode a menționat că procedura și sumele aferente au fost stabilite prin Hotărâre de Guvern pe baza datelor comunicate de Institutul de Cercetare a Calității Vieții sau de Institutul Național de Statistică.
De la începutul conflictului, în România au intrat, până duminică, la ora 16:00, 56.371 de cetățeni ucraineni. Dintre aceștia, 28.174 au ieșit din țară, iar 28.197 de cetățeni se aflau în România. Doar 318 au cerut cazare în centru de azil.