Guvern: Aproximativ 25.000 de ucraineni se află în România, doar 102 dintre aceștia au cerut azil. Alți peste 22.000 de cetățeni din țara vecină au tranzitat România în ultima perioadă

scris 27 feb 2022

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că 47.000 de cetățeni ucraineni au intrat până în prezent în România și dintre aceștia 25.000 au rămas pe teritoriul României, peste 22.000 tranzitând țara către alte state. Doar 102 dintre cetățenii ucraineni au cerut, în mod oficial, azil în România.

”Potrivit datelor pe care le avem până miezul nopții sunt 47.000 de cetățeni ucraineni care au intrat în țară dintre care 22.785 au ieșit deja din țara noastră. Așadar, până în acest moment sunt 25.000 de cetățeni ucraineni care se află pe teritoriul României. Dintre aceștia, 102 au ales să solicite protecția statului român, depunând în acest sens cerere de azil. Aceste centre de azil gestionate de Inspectoratul General pentru Imigrație au un grad de ocupare, în acest moment, de 57,7%, incluzând aici și ceilalți solicitanți de azil, în afara cetățenilor ucraineni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Urmărește-ne și pe Google News

Acesta a subliniat că una dintre cele două tabere amenajate de autoritățile române este goală în acest moment. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„În privința taberelor mobile, sunt deja 2 operaționalizate - una la Sighet și una la Siret. Tabăra de la Sighet, în acest moment, operațională fiind, nu are niciun cetățean găzduit, în schimb, tabăra de la Siret are la acest moment 41 de cetățeni ucraineni care în următoarele ore vor pleca în spațiile de cazare indicate de  Inspectoratul General pentru Imigrări. La acești 41 de cetățeni ucraineni care se află în tabăra ridicată la Siret se adaugă 100 de studenți indieni care de asemenea timp de câteva ore vor fi găzduiți în această tabără, urmând a fi îndrumați către aeroportul din București pentru a fi repatriați”, a adăugat oficialul Guvernului.

Dan Cărbunaru a menționat că cel mai intens tranzitat punct de trecere a frontierei este cel de la Siret, din județul Suceava. Acolo au fost trimise ambulanțe SMURD, în colaborare cu autoritățile ucrainene,  care vor prelua categoriile vulnerabile  - gravide, copii, bătrâni, bolnavi – care se află în coloanele care așteaptă să intre în România.

Către Cernăuți și Solotvino, localități aflate aproape de granița cu România, au pleca deja microbuze cu alimente, pături, haine groase.

Dan Cărbunaru a precizat că în platforma oficială găzduită de site-ul Guvernului s-au centralizat, până dminică dimineață, 1.269 de oferte de sprijin.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
rusia
razboi
romania
refugiati
ucraineni