Miniștrii au fost serviți, miercuri, la începtul ședinței de guvern, cu telemea de Ibănești, înregistrată, marți, ca produs protejat și recunoscut la nivelul Uniunii Europene, premierul Dacian Cioloș cerând ca acest tip de brânză, alături de celelalte produse protejate UE, precum magiunul de Topoloveni și salamul de Sibiu, să fie promovat prin schema de ajutor de stat pentru organizarea de târguri și expoziții în străinătate.
"Cu siguranță sunt și alte produse, inclusiv brânzeturi, cel puțin la fel de bune ca și telemeaua de Ibănești, însă cei de acolo au luat inițiativa, au pregătit procedura și iată că, zilele acestea, Comisia Europeană a inclus telemeaua de Ibănești pe lista produselor cu denumire de origine protejată la nivel european", a arătat Cioloș.
El i-a solicitat ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, ca, în termen de două săptămâni, să prezinte o notă în Guvern cu privire la alte produse pentru care au fost pregătite dosare spre depunere la Comisia Europeană pentru obținerea statutului de produs cu denumire de origine sau indicație georgrafică protejată.
Pemierul a cerut astfel ca Ministerul Agriculturii să discute cu ministerele Finanțelor și Economiei modalitățile prin care Guvernul poate stimula pregătirea unor astfel de dosare.
Săptămâna trecută, membrii Guvernului au fost invitați de ministrul Agriculturii să guste din salamul de Sibiu, care de asemenea fusese recunoscut ca produs cu indicație georgrafică protejată la nivel european, doilea produs protejat la nivel european după magiunul de Topoloveni.
Guvernul a aprobat, tot săptămana trecută, o schema de ajutor de stat pentru participarea la târguri și expoziții în străinătate, precum și pentru studii de piață, iar prim-ministrul a sugerat că produsele protejate la nivel european pot avea prioritate la aceste finanțări.