Ministerul Turismului a început să caute soluții cu ANAT pentru garantarea efectivă a pachetelor turistice. Turoperatorii au acuzat decizii semnate fără consultări

Ministerul Turismului a început să caute soluții cu ANAT pentru garantarea efectivă a pachetelor turistice. Turoperatorii au acuzat decizii semnate fără consultări
scris 31 aug 2018

Ministerul Turismului a început să caute soluții, împreună cu Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România, pentru ca trecerea la noul sistem de garantare a pachetelor turistice să nu afecteze agențiile, dar să asigure protecția integrală a turiștilor români. Profit.ro a relatat anterior că Ordonanța prin care Guvernul a preluat Directiva europeană privind vânzarea pachetelor turistice, care obligă statele să asigure integral banii plătiți în avans de turiști și care trebuia implementată de la 1 iulie, nu rezolvă problema garantării. Turoperatorii arătau că mai mult de jumătate din vacanțele vândute de agențiile din România nu beneficiază de astfel de măsuri de protecție, deoarece nu intră la categoria "pachete turistice", fără ca ministrul de resort să ia în calcul, până astăzi, aceste atenționări.

Acum, ministerul a transmis că vrea să găsească o soluție, iar mecanismele analizate urmăresc să asigure o protecție efectivă a turiștilor români și, în același timp, să nu pericliteze activitatea agențiilor de turism.

Urmărește-ne și pe Google News

"Am pus mereu preț pe consultarea mediului de afaceri din turism, pentru că toate schimbările legislative trebuie făcute în concordanță cu nevoile pieței. Totodată, trebuie să subliniez faptul că principala grijă a ministerului a fost protejarea turiștilor români", afirmă astăzi ministrul de resort, Bogdan Trif, reclamat de către reprezentanții agențiilor de turism și hotelieri că nu se consultă niciodată cu ei atunci când avansează o decizie importantă pentru turism, cu atât mai mult cu cât nici el, și nici cei alături de care lucrează la conducerea ministerului nu au experiență în domeniu.

"Doar prin intermediul acestor consultări vom reuși să ne coordonăm acțiunile cu ANAT astfel încât agențiile să nu fie afectate de noile modificări. Soluția a stat și stă în dialogul cu industria din turismul românesc. Tocmai de aceea i-am așezat la masă atât pe reprezentații agențiilor de turism, cât și pe asigurători, brokeri și reprezentanți ai băncilor. Mandatul meu va fi permanent axat pe transparență și dialog", a transmis acum ministrul, care a realizat, probabil, că are nevoie de ajutor astfel încât măsurile pe care le adoptă, mai ales cele referitor la garantarea pachetelor turistice, să nu creeze un colaps în piața de turism.

FOTO Datorită voucherelor de vacanță, mulți turiști vin pentru prima dată pe litoral. Unii dintre ei pictează pereții camerelor de hotel CITEȘTE ȘI FOTO Datorită voucherelor de vacanță, mulți turiști vin pentru prima dată pe litoral. Unii dintre ei pictează pereții camerelor de hotel

Și ANAT a anunțat astăzi că analizează împreună cu Ministerul Turismului orice posibilitate de utilizare  a instrumentelor de garantare prevăzute în legislația aprobată recent. "ANAT a solicitat permanent schimbarea modului în care sunt asigurate pachetele de călătorie, limita de 50.000 de dolari făcând imposibilă despăgubirea turiștilor afectați de insolvența unei agenții. Noi suntem primii care ne dorim rezolvarea corectă a problemei asigurărilor și garantării rambursării banilor plătiți de turiști. Sperăm să demonstrăm că ANAT este o asociație credibilă, pregătită să răspundă modificărilor legislative care urmează", spune Nicolae Demetriade, președinte ANAT.

România a fost în pericol de a intra în procedura de infringement din cauza neimplementării a două directive europene care vizau garantarea pachetelor turistice. Adoptarea Ordonanței de Guvern a eliminat riscul ca România să fie amendată drastic din cauza nerespectării legislației europene.

Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, unde țara în cauză este amendată, de obicei, cu o sumă substanțială.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
turisti
garantare