Autoritățile trebuie să se hotărască dacă România vrea să crească porci în ferme mari, pentru a face comerț intracomunitar, sau în bătătura omului, "ca să-i mâncăm plini de veselie de Crăciun", susține președintele Romalimenta, Sorin Minea.
"România trebuie să ia o decizie, și este treaba autorităților, dacă vrea să crească porci ca să facă comerț intracomunitar, să folosească ceea ce rezultă din cultura mare, cereale pentru îmbogățire în zootehnie și pentru comerț intracomunitar sau dorește să creștem porci fiecare pe unde apucă, câți apucă, ca să-i mâncăm plini de veselie de Crăciun. Eu nu sunt împotriva niciunei soluții. Dacă se dorește să mâncăm porci de Crăciun din bătătura oamenilor, nu am nimic împotrivă, dar să le spunem celor care au ferme mari să renunțe, pentru că șansele lor de revenire (în urma apariției virusului pestei porcine africane - n. r.) sunt sub zero", a spus Minea, citat de Agerpres.
El susține că, potrivit datelor oficiale, 72% din porcii crescuți în gospodării în Uniunea Europeană sunt în România, deși datele pe care le-a constatat în teren ridică acest procentaj la 90%.
CITEȘTE ȘI Crescătorii de porci acuză statul că nu dispune măsuri de stopare a pestei și îi ignoră: Cine ascultă autoritățile va concluziona că totul merge bine și la vară va fi cald și roz"România, la ora actuală, este un caz paradoxal. Potrivit datelor oficiale, are 72% din porcii crescuți în gospodării din întreaga Europă. Spun date oficiale, pentru că avem cam 1,1 milioane de porci în gospodăriile populației, iar pe datele din teren sunt peste 3 milioane, deci crește pe procent la 90%, iar o parte din acești porci, așa-ziși de subzistență, sunt o afacere curată. Când avem 4 milioane și ceva de porci în complexe și tot 4 milioane în gospodării, știm de ce spunem că piața neagră este la 50% din piața reală. E o chestie de aritmetică. Măsurile de biosecuritate, cu sute de porci pe coclauri, pe câmp, în pădure, pe unde apuci, sunt imposibil de realizat", a adăugat Minea.