Peste jumătate dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE) și Regatul Unit, inclusiv România, sunt clasificate cu roșu pe o nouă hartă europeană privind restricțiile de călătorie publicată de către Centrul European de Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC), relatează AFP.
Pe această hartă, promisă marți la Luxemburg în vederea unei mai bune armonizări a recomandărilor, numai trei țări din UE sau spațiul economic european - Norvegia, Finlanda și Grecia - sunt clasate cod verde, scrie News.ro.
Cinci țări - Italia, Ciprul, Estonia, Lituania și Letonia - sunt clasate cod portocaliu.
Alte cinci țări nu fac obiectul codului de culoare - Austria, Danemarca, Germania, Islanda și Suedia -, din cauza ”lipsei datelor despre teste”, din motive neprecizate. ECDC nu a comentat imediat această lipsă de date.
16 ȚĂRI COD ROȘU
Potrivit recomandărilor - spre deosebire de cei care provin dintr-o zonă verde -, călătorilor care provin dintr-o țară clasată cod portocaliu și roșu (sau gri) li se pot impune, la sosire, măsuri restrictive.
În total, 16 state membre UE - inclusiv România, Franța, Spania, Polonia sau Regatul Unit - au fost clasate cu codul roșu.
Această cartografiere, care este detaliată până la nivel regional, vizează să definească zonele de risc, dar nu are caracter constrângător.
Ea cumulează două criterii în clasarea țărilor, și anume nivelul cazurilor de covid-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile și nivelul testelor pozitive, în funcție de pragul de 4% din populație.
ACTUALIZARE SĂPTĂMÂNALĂ
Potrivit compromisului la care s-a ajuns marți la Luxemburg, harta urmează să fie actualizată săptămânal.
În vederea unei clasări cod verde, o regiune este necesar că înregistreze 25 de cazuri de covid-19 la 100.000 de locuitori în cursul ultimelor două săptămâni și un număr de teste pozitive sub 4%.
O regiune este clasată cod roșu, atunci când numărul cazurilor depășește, timp de două săptămâni, 50, iar nivelul cazurilor pozitive depășește 4% sau atunci când criteriul cazulor noi depășește 150.
În categoria cod portocaliu intră două cazuri - regiunile cu mai puțin de 50 de cazuri la 100.000 de locuitori, dar cu un nivel de teste pozitive mai mare de 4% sau un nivel al cazurilor cuprins între 25 și 150 la 100.000 de locuitori, dar un nivel al testelor pozitive sub 4%.