Legea pensiilor se schimbă de la 1 ianuarie. Care sunt variantele de calcul aflate în lucru la Ministerul Muncii

Legea pensiilor se schimbă de la 1 ianuarie. Care sunt variantele de calcul aflate în lucru la Ministerul Muncii
scris 28 sep 2023

Legea pensiilor se va schimba radical de la 1 ianuarie 2024, așa cum Guvernul și-a asumat prin PNRR. Proiectul, care se află în lucru la Ministerul Muncii, are la bază trei variante.

Prima variantă este cea mai apropiată de cerințele Comisiei Europene și se bazează pe o formulă în care contează vechimea și sumele cu care fiecare român a contribuit la bugetul de stat, potrivit Știrile Protv. Angajații care depășesc perioada minimă de contributivitate ar putea primi anual bonusuri. De exemplu, cei care au peste 36 de ani vechime în muncă vor primi în fiecare an câte un punct de pensie.

Urmărește-ne și pe Google News
Marcel Ciolacu a anunțat cine este candidatul PSD la Primăria Capitalei CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu a anunțat cine este candidatul PSD la Primăria Capitalei

- Valoarea punctului de referință (71 de lei) și se are în vedere contribuția la sistemul de asigurări sociale și vechimea realizată efectiv în muncă

- Peste stagiul de cotizare de 25 de ani se adaugă: 0,25 sau 0,50 puncte vechime/fiecare an în primii cinci ani, 25- 36 de ani vechime, 0,50 sau 0,75 pentru următorii ani și 36 de ani vechime - se atribuie câte un punct în fiecare an.

Această formulă, se arată în documentul aflat în lucru, este necesară ”mai ales pentru pensionarii care au contribuit la sistemul public de pensii de peste 25 de ani și au în acest moment indemnizația minimă socială”.

Varianta 2 a formulei de calcul a pensiei: Valorea punctului de referință 71 de lei x Numărul de puncte realizate.

A treia formulă ține seama de vechimea și de contribuțiile pensionarilor, dar și de un indice variabil, influențat de mersul economiei. Punctul de pensie va fi procent din salariul mediu brut.

Varianta 3 a formulei de calcul a pensiei: Numărul de puncte obținute în baza contributivității, vechimea efectivă.

- Peste stagiul de cotizare de 25 de ani se adaugă: 0,25 sau 0,50 puncte vechime în primii cinci ani, 0,50 sau 0,75 pentru următorii ani.

Impactul financiar al noii legi este estimat la 16 miliarde de lei, iar acești bani se adaugă celor 113 miliarde de lei cât ne costă acum pensiile.

Cum poate fi restructurată cu succes o afacere CITEȘTE ȘI Cum poate fi restructurată cu succes o afacere

Marcel Boloș: Se va ține cont și de vechimea în muncă pe teritoriul României

De altfel, proiectul a fost prezentat în detaliu de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la Antena 3CNN:

"Propunem o nouă formulă de calcul bazată pe numărul de puncte obținute în baza distributivității, dar și un nou principiu care împreună vor rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit raportat la genul persoanei și anul nașterii. 

Calculul pensiei va avea în vedere atât contribuția la sistemul de asigurări sociale cât și vechimea realizată efectiv în muncă pe teritoriul României.

Varianta 1

La calculul numărului total de puncte se va acorda un număr de punte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani si anume: 0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani și 0,5 respectiv 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani. 

Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale (n.r consultantul pe această lege).

Formula de calcul are trei scenarii de calcul a pensiilor de aici în colo. 

Cuantum pensie = VPR x număr total de puncte, unde VPR este valoarea punctului de referință VPP 25

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul a VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

VPR (valoarea punctului de referință) este termenul din formula care face legătura dintre parametrii formulei de calcul prevăzuți de Legea 263/2010 și aici vorbim de valoare punctului de pensie și media stagiilor de cotizare utilizată la calculul drepturilor de pensie pentru toate categoriile de beneficiari de-a lungul celor 57 de ani din sistemul de pensii.

Număr total de puncte = punctaje anuale + puncte vechime

Număr total de puncte= însumarea punctajelor anuale realizate și a punctelor de vechime pentru stagiile realizate de peste 25 de ani.

Numărul de puncte vechime - este necesară ajustare mai ales pentru pensionarii care au contribuit la sistemul public de pensii de peste 25 de ani și se află în acest moment în indemnizația minimă socială. La data intrării în vigoare a legii, valoarea indicatorului de calcul al pensiei va fi de 71 de lei. ( respectarea criteriului din jalon referitor la introducerea unei noi formule de calcul).

Mecanismul de indexare va fi anual, în luna martie a fiecărui an, și va avea în vedere majorarea cu rata medie anuală a inflației din anul precedent (în luna martie a fiecărui an, deoarece atunci este cunoscută valoarea reală a inflației din anul precedent)", se mai arată într-un scenariu din documentul privind noua lege a pensiilor, prezentat în premieră naționala la Antena 3 CNN.

DECIZIE România, obligată să recunoască cuplurile de același sex. Marea Curte a CEDO a respins apelul extraordinar al Guvernului Ciolacu CITEȘTE ȘI DECIZIE România, obligată să recunoască cuplurile de același sex. Marea Curte a CEDO a respins apelul extraordinar al Guvernului Ciolacu

Metodologia nr. 2 pentru calculul pensiilor

"Propunem formula de calcul din Legea nr. 127/2018

Formula de calcul: VPR x numărul de puncte realizate

 

VPR=VPP : 25

VPR face legătura dintre parametrii formulei de calcul prevazuți în legea 263/2010, și aici vorbim de valoarea punctului de pensei și media stagiilor de cotizare utilizată în calcului drepturilor de pensie pentru toate categoriile de beneficiari de-a lungul celor 57 de ani de sistem de pensii.

Numărul total de puncte realizate = însumarea punctajelor anuale

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calcului dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

La data intrării în vigoare a legii, valoarea indicatorului de calcul al pensiei va fi de 71 de lei.

Mecanismul de indexare va fi anual, în luna martie a fiecărui an, și va avea în vedere majorarea cu rata medie anuală a inflației din anul precedent (în luna martie a fiecărui an, deoarece atunci este cunoscută valoarea reală a inflației din anul precedent)"

Polonia anunță că va candida pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2036 CITEȘTE ȘI Polonia anunță că va candida pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2036

Metodologia nr. 3 pentru calculul pensiilor

„Propunem o nouă formulă de calcul bazată pe numărul de puncte obținute în baza contribuțiilor, dar și un nou principiu, care împreună vor rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii, generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit, raportat la genul persoanei și anul nașterii.

Calculul va avea în vedere atât contribuția la sistemul de asigurări sociale cât și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României. 

La calculul numărului total de puncte se va acorda un număr de punte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani și anume: 0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani și 0,5 respectiv 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani. 

Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale (n.r consultantul pe această lege)", se mai arată în documentul prezentat la Antena 3 CNN

viewscnt
Afla mai multe despre
pensie
lege
ministerul muncii
vechime munca