Medicii atrag atenția asupra românilor care apelează la ambulanță deși nu au nevoie urgentă de astfel de servicii, ci doar vor să ajungă „regește” la spital, pentru probleme minore de sănătate.
Românii au început să apeleze la diverse trucuri prin care încearcă să ajungă mai rapid în spital sau să fie aduși cu ambulanța la unitățile medicale, chiar dacă nu au o urgență care să necesite transportul cu o astfel de autospecială, scrie Adevarul.
Coordonatorul Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași a atras atenția de mai multe ori asupra unor astfel de cazuri, prin care românii mint la telefon, pentru a se folosi de serviciile Ambulanței.
„Medicul primar de urgență care coordona încerca să facă față, gestionând cât mai bine resursele, dând și sfaturi medicale la telefon, cuplând solicitările, când un bărbat de 36 ani din Dolhești a sunat de cel puțin două ori pentru că avea o măsea umflată de 5 zile. Spunea că îl doare capul iar medicul din dispecerat va fi responsabil de viața lui dacă nu-i trimite ambulanța.
La sugestiile făcute pentru alt tip de “taxi” a răspuns ca nu are nici maxi-taxi către Iași, nici vreo rudă care sa-l ducă cu mașina. Totuși, ieșenii ar trebui să înțeleagă că ambulanțele nu sunt taxiuri sau alte mijloace de transport care să-i ducă la medic pentru o afecțiune care nu este urgență”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu, șef UPU-SMURD Iași.
Nu numai ieșenii apelează la astfel de trucuri, ci și persoane din județele învecinate, care doresc să ajungă la spitalele din Iași.
„Al doilea caz face parte dintr- o lungă serie care se repetă. O familie din Vaslui se decide să vină cu copilul cu febra la Spitalul Sfânta Maria Iași cu mașina proprie. Când au ajuns la intrarea în Iași au sunat la 112 și au cerut ambulanța, de teamă că nu vor fi primiți în UPU la Spitalul de Copii, fiind din alt județ. Este doar un exemplu care se întâmplă frecvent.
Și la adulți se întâmplă la fel. Vin cu familia, cu mașina, din alte județe și la intrarea în Iași sună la 112 să-i aducă în UPU. Calea corectă este fie programarea la medicii din Iași și respectarea circuitului pacienților programați, fie dacă este urgență adevarată mergi în UPU la spitalul județean din județul lor. Dacă se consideră necesar de către medicul de urgentă sau de altă specialitate, pot fi transferați cu ambulanța la Iași”, a mai spus medicul Diana Cimpoeșu.