Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), la care acționari sunt KMG International, compania-mamă a Rompetrol, și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de Ministerul Energiei, a împrumutat 83 milioane euro pentru a a finanța construcția noii centrale de cogenerare de pe platforma Petromidia.
Este vorba de un credit sindicalizat acordat de BCR, în calitate de aranjor principal mandatat, bookrunner, agent de documentare, facilitate și garanții, alături de Raiffeisen Bank, Alpha Bank, OTP Bank și Garanti Bank, în calitate de aranjori principali mandatați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Investiția este una de tip brownfield și integrează inclusiv active ale Uzinei Termoelectrica Midia, dar și personalul acesteia, pentru operarea echipamentelor existente și cele ale noii centrale. Termenul estimat pentru punerea în funcțiune a centralei de cogenerare este finele lunii iulie 2023.
"Creditul accesat recent de FIEKR reprezintă circa 65% din valoarea necesară realizării investiției, care este estimată la 148 milioane dolari, finanțarea beneficiind de o perioada de grație până în ianuarie 2024 - la 6 luni de la punerea în funcțiune a centralei. Perioada de rambursare este de 5 ani, cu un termen de maturitate pentru finele lunii ianuarie 2029", menționează sursa citată.
FIEKR, prin Rompetrol Energy, a selectat compania Calik Enerji drept contractor general al proiectului (Engineering, Procurement and Construction), care a început execuția contractului în luna iunie a anului trecut cu activitatea de proiectare și realizarea etapelor inițiale ale lucrărilor.
CITEȘTE ȘI Taxa “echitabilă” pe profiturile în exces anunțată de Ungaria alarmează investitorii. Bursa de la Budapesta, cel mai mare declin din ultimele 3 luniPână în prezent, au fost realizate o serie de lucrări precum: demolarea în luna iunie a coșului de fum de aproximativ 150 metri din cadrului Uzinei Termoelectrica Midia, precum și a halei vechi a turbinelor, scoase din operare de peste 10 ani, pregătirea terenului înainte de construcție și construcția fundațiilor pentru noile turbine, care momentan sunt în curs de execuție la producător.
Noua unitate de producere combinată de energie electrică și termică va funcționa cu gaze naturale drept combustibil principal și va utiliza parțial (în limita unui maxim de 25%) din gazul rezultat din procesele tehnologice ale rafinăriei. Centrala va avea un grad deosebit de înalt de eficiență, care poate ajunge la 92%, se afirmă în comunicat.
CITEȘTE ȘI Andrew Fletcher, membru fondator al formației britanice Depeche Mode, a muritPrin configurația tehnică (două turbine Siemens SGT-750 de înaltă eficiență și performanță și două cazane recuperatoare de căldură), noua centrală va genera aproximativ 80 MW energie electrică, din care cea mai mare parte pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia, precum si abur tehnologic pentru platfroma Petromidia de până la 180 tone/oră si necesarul de apă caldă pentru sistemul de încălzire al orașului Năvodari – până la 20 MWt/oră.
FIEKR estimează că proiectul va genera anual circa 11 milioane dolari sub formă de impozite plătite către bugetul de stat.
În același timp, centrala va asigura o stabilitate în aprovizionarea cu energie electrică a platformei Petromidia și cu energie termică a orașului Năvodari. De asemenea, aceasta va permite o reducere anuală de aproximativ 290 kt CO2 pentru producția de energie electrică și o economisire a resurselor energetice primare folosite de aproximativ 1,2 TWh.