Viața s-a scumpit în toată lumea, potrivit indicelui „costul vieții”, care ține cont de prețurile relative ale bunurilor de larg consum, cum ar fi alimente, restaurante, transport și utilități, dar exclude cheltuielile de cazare.
Conform datelor numbeo.com, cu cât indicele costului vieții (raportat la New York City - NYC -, cu un indice de bază de 100% pentru NYC) este mai mic de 100, cu atât e mai plăcut să trăiești în țara respectivă din punct de vedere al cheltuielilor, arată Adevărul.
De exemplu, un oraș sau un stat cu un indice al costului vieții de 120 este estimat a fi cu 20% mai scump decât orașul New York (excluzând chiria).
Indicele costului vieții (fără chirie) indică prețurile relative ale bunurilor de larg consum, cum ar fi alimente, restaurante, transport și utilități, dar exclude cheltuielile de cazare, cum ar fi chiria sau ipoteca.
Indicele chiriilor estimează prețurile închirierii apartamentelor dintr-un oraș în comparație cu orașul New York. Dacă indicele de chirie este 80, sugerează că prețurile medii de închiriere din acel oraș sau stat sunt cu aproximativ 20% mai mici decât cele din New York.
Indicele produselor alimentare oferă o estimare a prețurilor la alimente într-un oraș sau stat în raport cu New York. Numbeo folosește ponderile articolelor din secțiunea „Piețe” pentru a calcula acest indice pentru fiecare oraș.
Indicele restaurantelor: Acest indice compară prețurile meselor și băuturilor din restaurante și baruri cu cele din NYC.
Indicele costului vieții plus chirie: acest indice estimează prețurile bunurilor de larg consum, inclusiv chiria, în comparație cu orașul New York.
Puterea de cumpărare locală: Acest indice indică puterea de cumpărare relativă dintr-un oraș dat pe baza salariului mediu net. O putere de cumpărare internă de 40 înseamnă că rezidenții cu un salariu mediu își pot permite, în medie, cu 60% mai puține bunuri și servicii în comparație cu locuitorii orașului New York cu un salariu mediu.
CITEȘTE ȘI Scădere a profitului Tesla. „Mulți s-au îndoit de viabilitatea mașinilor electrice, dar în 2023 cea mai vândută mașină de pe planetă a fost electrică”Indicele calității vieții este o estimare a calității generale a vieții într-un oraș sau o țară. Acesta ia în considerare diferiți factori care influențează calitatea vieții cuiva, inclusiv puterea de cumpărare, nivelurile de poluare, accesibilitatea locuințelor, costul vieții, siguranță, calitatea asistenței medicale. , timpii de navetă și condițiile climatice. Indicele este conceput pentru a oferi o măsură comparativă, unde o valoare mai mare a indicelui indică o calitate mai bună a vieții.
România rămâne a 9-a cea mai ieftină țară, chiar dacă prețurile au crescut
Conform datelor numbeo, România ocupă a 9-a poziție din cele 43 de state europene analizate, indicele costului vieții fiind de 39 (față de 37,4 în vara anului trecut), cel al chiriilor de 10,4 (față de 10 în iunie 2023), indicele prețurilor alimentelor fiind de 36,4 (față de 32), iar cel din restaurante de 36,4 (față de 33), puterea de cumpărare din țara noastră având un indice de 49,2 (față de 52,5 în vara anului trecut).
Raportat la viața în New York, să trăiești în România este cu 61% mai ieftin.
Mai ieftin decât în România este în Belarus (costul vieții are un indice de 27,1 față de 35,4 în vara anului trecut), Ucraina (28,9 față de 25,6), Rusia (30,6), Kosovo (31,2 față de 28,4) Macedonia de Nord (34,2 față de 31,4), Republica Moldova (34,2 față de 32,3), Bosnia Herțegovina (35,1 – la fel ca în vara anului trecut), și Serbia (38,4 față de 37,2).
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC The Economist: România va avea cel mai rapid ritm de creștere a economiei în Uniunea Europeană, chiar până în 2028Bulgaria se plasează pe locul 10, cu un cost al vieții de 39,5 și o putere de cumpărare de 52,8. Mai scump decât în Bulgaria este în Albania (indicele costului vieții este de 41,3, iar puterea de cumpărare de 32), Muntenegru – costul vieții 41,4 și puterea de cumpărare cu 41,8, pe locul 13 fiind Polonia c u un indice al costului vieții de 42,1 și cel al puterii de cumpărare de 66,6.
La polul opus, cel mai ridicat cost al vieții din Europa este în Elveția, cu un indice de 114,2 (la fel ca anul trecut), urmată de Islanda (86,6 față de 83,3), Norvegia (80,1 față de 88,6), Danemarca (76 față de 78,6).
Indicele în Luxemburg este 65,5 față de 73,2), Irlanda (70,5), Franța (68,7), Olanda 68,6), Finlanda (67,5) și Austria (66).