Regiunea București-Ilfov este zona europeană prezentată ca având cel mai mic risc de sărăcie a populației din Uniunea Europeană,respectiv de doar 2,1%, conform Eurostat. Bucureștiul și județul Ilfov sunt printre cele 26 de regiuni din state UE având cote mai mici de 10% ale riscului de sărăcie.
VEZI AICI ȘI HARTA sărăciei din România: Discrepanțe mari de avans între regiunile țării. Care sunt cele care au progresat masiv după aderarea la UE și care au rămas în urmă
Regiunea românească București-Ilfov a avut cele mai scăzute rate ale persoanelor cu risc de sărăcie (2,1%), înaintea regiunii italiene Provincia Autonoma di Bolzano/Bozen (3,1%) și a regiunii belgiene Prov. Oost-Vlaanderen (5,4%), notează Eurostat.
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata riscului de sărăcie se bazează pe pragurile naționale de sărăcie, iar harta prezintă riscul de sărăcie la nivel regional, folosind nomenclatorul unităților teritoriale pentru statistică.
La nivel regional, 10 regiuni din UE aveau o pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie de peste 30%, arată G4Media.ro
Cele mai mari ponderi au fost găsite în regiunea ultraperiferică a Franței, Guyane, unde mai mult de jumătate (53,0%) dintre oameni erau expuși riscului de sărăcie, urmată de Calabria (40,6%) și Sicilia (38,0%) în Italia.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT „Ordonanța trenuleț” - schimbări la pensii, indemnizații tăiatePotrivit metodogiei, statistica arată ponderea persoanelor cu un venit disponibil echivalent (după transferul social) sub pragul de risc de sărăcie, care este stabilit la 60% din venitul disponibil echivalent mediu după transferurile sociale.
Potrivit Eurostat, acest indicator nu măsoară bogăția sau sărăcia, ci veniturile scăzute în comparație cu alți rezidenți din acea țară, ceea ce nu implică neapărat un nivel de trai scăzut.