Guvernul vrea să acorde 500 de burse complete de studii universitare de licență, în domeniile medicină, inginerie și petrol-gaze, pentru persoane cu statut de refugiat recunoscute ca atare de Agenția ONU de profil și aflate pe teritoriile Turciei, Iordaniei și Libanului, costurile totale ale acordării acestor burse fiind estimate la aproape 53 milioane lei.
Beneficiarii nu vor face parte din contingentul aferent cotei obligatorii de 2.475 de refugiați decisă pentru România în septembrie de către Consiliul JAI, ci vor fi recrutați la fața locului de către autoritățile de la București dintre refugiații de război din Orientul Mijlociu care au primit azil în Turcia, Iordania și Liban.
"Selecția candidaților pentru bursele ce fac obiectul prezentei hotărâri se va realiza de către o comisie mixtă, care se va deplasa în acest scop în statele menționate. Din comisie fac parte reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării Științifice, Ministerului Afacerilor Externe și ai Ministerului Administrației și Internelor", prevede un proiect de hotărâre de Guvern elaborat de ministerul Educației și Cercetării Științifice.
Cele 500 de burse, 100 la medicină și 400 la inginerie și petrol-gaze, ar urma să fie acordate începând cu anul universitar 2015-2016, adică din toamna aceasta, în 11 centre universitare, respectiv București, Brașov, Cluj Napoca, Constanța, Galați, Iași, Oradea, Ploiești, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara, se menționează în proiect.
"În contextul ajutorului umanitar acordat, la nivel european, în vederea sprijinirii eforturilor întreprinse în fața crizei refugiaților din zona Orientului Mijlociu, România a inițiat o serie de demersuri vizând îndeosebi formarea profesională a persoanelor cu statut de refugiat recunoscut de Agenția ONU pentru Refugiați. Întrucât Guvernul român a declarat prioritar sprijinul acestei categorii de refugiați, se consideră oportună acordarea de burse persoanelor cu statut de refugiat recunoscut de Agenția ONU pentru Refugiați din Iordania, Turcia și Liban, în vederea formării de specialiști în domenii prioritare, precum medicină, inginerie și petrol-gaze", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG, document pe care prima semnătură este cea a lui Gabriel Oprea, vicepremier pentru securitate națională și ministru de Interne.
Ce se acoperă
Potrivit notei de fundamentare, costurile acordării acestor burse se vor suporta de la bugetul de stat, prin bugetul ministerului Educației și Cercetării Științifice, și sunt estimate la un total de 52,92 milioane lei în perioada 2015-2020.
Defalcat, ministerul estimează că va cheltui, în perioada menționată, 14,88 milioane lei pe procesul de învățământ ca atare, oferit gratuit bursierilor, și 2,23 milioane lei pe bursele propriu-zise acordate refugiaților.
Alte costuri acoperite de statul român vor fi cele cu cazarea gratuită a refugiaților bursieri în cămine studențești, inclusiv pe perioada vacanțelor, costuri estimate la 3,36 milioane lei, 3 mese zilnice asigurate la cantina instituțiilor de învățământ superior gazdă (18,21 milioane lei), transportul intern al bursierilor (0,52 milioane lei) și transportul internațional gratuit pentru bursieri la începerea și la finalizarea studiilor (13,69 milioane lei).
Bursierii vor beneficia și de asistență medicală gratuită, pe perioada șederii în România, în caz de urgențe medico-chirurgicale și boli cu potențial endemo-epidemic, în conformitate cu legislația internă în vigoare.
"Societate multiculturală"
"Inițiativa României de acordare unilaterală a celor 500 de burse unor persoane cu statut de refugiat recunoscut de Agenția ONU pentru Refugiați va avea următoarele efecte: va contribui la crearea unui nucleu de profesioniști în domenii-cheie pentru statele din care aceștia provin și, implicit, la funcționarea adecvată a instituțiilor naționale, va determina consolidarea rolului României în contextul amplificării crizei refugiaților și, în consecință, a poziției României într-o regiune de interes major pentru țara noastră, cea a Orientului Mijlociu și va reconfirma angajamentul României, ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO, de a contribui la încheierea păcii în Orientul Mijlociu", se afirmă în nota de fundamentare.
Documentul mai menționează că, prin participarea României la acțiunile internaționale de asistență acordată refugiaților, se contribuie la crearea unei imagini pozitive în relația cu celelalte state, imagine pozitivă care se poate extinde și pe plan intern.
"Beneficiar al prezentului act normativ este și societatea românească în întregul ei, deoarece prin procesul de relocare și integrare a refugiaților, aceasta se transformă într-o societate multiculturală, evitându-se apariția fenomenelor de discriminare, marginalizare, rasism și xenofobie", mai susțin inițiatorii proiectului de HG.
Potrivit sistemului provizoriu de cote obligatorii aprobat, în 22 septembrie, de Consiliul JAI, România ar urma să primească 2.475 de refugiați din 66.000 de extracomunitari distribuiți din Italia și Grecia. Comisia Europeană a aprobat, în martie, 23 de programe multianuale pentru migrație, în valoare de 2,4 miliarde de euro, prin Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare (AMIF) și Fondul de Securitate Internă (ISF), România primind aproape 100 de milioane de euro.
România poate accesa 98,5 milioane de euro prin ISF, peste 61 de milioane prin componenta frontiere și vize și peste 37 de milioane de euro prin componenta de cooperare polițienească a programului. De asemenea, suma de 180.000 de euro este disponibilă pentru acțiuni specifice.