Guvernul lasă muncitorii străini din afara UE să treacă mai ușor de la un angajator la altul

Guvernul lasă muncitorii străini din afara UE să treacă mai ușor de la un angajator la altul

Foto dreamstime.com

scris 28 oct 2022

Muncitorii străini din afara UE, aflați în România, care vor să schimbe angajatorul local vor putea efectua operațiunea doar pe baza acordului exprimat, în scris, de angajatorul anterior, în condițiile în care nu a trecut mai mult de un an de la momentul înregistrării contractului individual de muncă.

Schimbarea, anunțată anterior de Profit.ro, a fost avizată de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Guvernul a aprobat pentru acest an majorarea puternică a numărului avizelor care pot fi acordate muncitorilor străini, la 100.000 de lucrători, după ce în 2021 a fost stabilit inițial un contingent de 25.000 angajați, dublat ulterior la un total de 50.000. Plecarea lucrătorilor români în alte țări a condus la situația în care angajatorii, la salariile pe care le oferă, nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări exotice, precum Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam.

Marcel Ciolacu, despre majorarea impozitelor pe proprietate, anunțată de Profit.ro: S-a dus comunismul! CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu, despre majorarea impozitelor pe proprietate, anunțată de Profit.ro: S-a dus comunismul!

De asemenea interesant: Numărul de muncitori care vor avea acces pe piața muncii din România anul viitor este propus a rămâne la nivelul de 100.000 persoane, similar celui de anul acesta, conform unui act normativ pregătit în acest sens. Numărul firmelor care caută să angajeze străini s-a dublat însă în 2022 față de 2021, de la peste 5.000 la aproape 11.000. Conform datelor analizate de Profit.ro, până la mijlocul lunii septembrie, autoritățile eliberaseră deja, pentru acest an, aproape 65.000 de avize de angajare/detașare, având în lucru alte peste 8.000.

Mai este interesant: Profit.ro a relatat recent că străinii reprezintă 1,1% dintre angajații din România, cei din afara UE, SEE sau Elveția având o pondere de numai 0,84% din total. Numărul acestora este destul de redus, în contextul în care autoritățile au aprobat în fiecare an aducerea de noi contingente de doar câteva zeci de mii de angajați.

Românii, lituanienii și grecii – în fruntea clasamentului la ”plicurile” date cadrelor medicale CITEȘTE ȘI Românii, lituanienii și grecii – în fruntea clasamentului la ”plicurile” date cadrelor medicale

Solicitarea mediului de afaceri este de aproximativ 100.000 de  muncitori străini, pentru a acoperi deficitul de forță de muncă.

viewscnt
Afla mai multe despre
bangladesh
india
nepal
muncitori
munca
avize
romania
recruta