Pentru administrarea vaccinului în cabinetul propriu, potrivit schemei complete de vaccinare, medicul de familie va fi plătit la tariful de 40 lei/inoculare, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern.
Gheorghiță a menționat că în cabinetele medicilor de familie vor fi folosite doar vaccinurile bazate pe vector viral, întrucât ar putea apărea probleme în ceea ce privește depozitarea vaccinurilor bazate pe ARN Mesager. Totodată, un medic de familie ar putea vaccina între 10 și 20 de persoane zilnic, iar dacă jumătate dintre medicii de familie vor intra în campania de vaccinare calculele arată că 50.000 de persoane ar putea fi imunizate zilnic.
Acum, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru plata medicilor de familie care participă la vaccinarea propriu-zisă.
Potrivit proiectului de ordonanță, ”pentru administrarea vaccinului de către medicul de familie, în cabinetul propriu, potrivit schemei complete de vaccinare, în condițiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID19 în România, tariful va fi de 40 de lei/inoculare”.
Ordonanța reglementează posibilitatea încheierii ca persoană fizică a contractelor de prestări servicii de către personalul medico-sanitar, iar activitatea desfășurată să constituie vechime în muncă și stagiu de cotizare.
Inițial, Guvernul prevăzuse ca pentru activitatea prestată de medicii de familie în vederea informării, programării la vaccinare, monitorizării și raportării reacțiilor adverse să fie plătită suma de 15 lei, iar în cazul în care medicul de familie realizează în cabinetul propriu activitățile respective și vaccinarea propriu-zisă, să fie achitată suma de 30 lei.
Vaccinările din cabinetele medicilor de familie nu necesită programare în platforma electronică, planificarea administrării vaccinului fiind posibilă, în baza listei zilnice anterior întocmită, însă cu respectarea prioritizării persoanelor aflate în lista proprie (persoane cu vârste peste 65 de ani, persoane cu boli cronice/dizabilități indiferent de vârstă), după care pot fi vaccinate persoanele care își exprimă dorința în acest sens.
CITEȘTE ȘI Noi condiții de trimitere a românilor la muncă în străinătate de către furnizorii din UE: fără comisioane, încheierea contractelor în limba română, notificarea autorităților. Condiții în plus și pentru agenții locali”Astfel, se va putea realiza vaccinarea populației generale cât mai aproape de domiciliu, ceea ce va determina creșterea ratei de vaccinare la nivel național într-un timp mai scurt”, arată Guvernul.
La începutul lunii ianuarie, Guvernul a stabilit sumele de bani pentru personalul care participă la vaccinare în centrele organizate. Medicii din aceste centre sunt plătiți cu 90 de lei pe oră, asistenții medicali cu 45 de lei pe oră, iar registratorii cu 20 de lei pe oră, sume brute.