Federațiile sindicale din Educație organizează, miercuri, între orele 11.00 și 13.00, grevă de avertisment și au anunțat că în acest interval nu vor avea loc activități cu elevii. Cadrele didactice trebuie, însă, să fie în școală, iar ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut apel ca elevii să fie supravegheați. Potrivit sindicaliștilor, protestul de miercuri este un alt pas în conflictul de muncă, acesta urmând a culmina, de luni, cu greva generală, pentru care s-au pronunțat peste 70% dintre membrii principalelor sindicate din domeniu.
Anunțul referitor la greva de avertisment a fost făcut, marți, într-o conferință de presă la care au participat reprezentanții celor mai mari federații sindicale din Educație.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Greva generală va fi precedată, conform prevederilor legislației în vigoare, de declanșarea unei greve de avertisment care va avea loc în 17 mai, în intervalul orar 11.00 - 13.00, cu încetarea tuturor activităților specifice care ar trebui să se desfășoare în unitățile de învățământ preuniversitar”, a afirmat Marius Nistor, liderul Federației ”Spiru Haret”, scrie News.ro.
Potrivit sindicaliștilor, greva generală ar urma să fie declanșată de luni, 22 mai, dată la care ar urma să fie votate în Senat legile Educației.
Pentru declanșarea grevei generale s-au pronunțat peste 70% dintre membrii principalelor sindicate din domeniu.
”Conform datelor referendumului declanșat de Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret împreună cu FSLI (...) din cei 70.000 de membri de sindicat 73,23% s-au exprimat în favoarea declanșării grevei generale cu începere din 22 mai”, a mai declarat Marius Nistor.
”Nemulțumirile sunt arhicunoscute, nu cred că mai e momentul să le amintim: de la salarii umilitoare, prăbușirea puterii de cumpărare din cauza inflației, anomalii în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere și altele. Prin urmare, în urma acestui referendum, la nivelul Federației Sindicatelor din Învățământ procentul de grevă este de 71,29% din totalul membrilor de sindicat, ceea ce înseamnă foarte mult. (...) Acesta este rezultatul, este voința oamenilor de a declanșa conflictul colectiv de muncă și de a intra în grevă generală”, a declarat, la rândul său, liderul FSLI, Simion Hăncescu.
Reprezentanții sindicatelor au ținut să precizeze că aceasta este prima grevă generală care se declanșează la final de an școlar, subliniind că examenele naționale susținute de absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a ”ar putea fi bulversate” de conflictul de muncă.
CITEȘTE ȘI Concesiunea OMV Petrom pentru 9 perimetre de hidrocarburi, pregătită să fie prelungită cu 15 aniDe asemenea, ar putea fin prima grevă generală după 18 ani.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a afirmat, marți seară, că speră că nu se va ajunge la grevă generală și a anunțat că, în cursul zilei de miercuri, va avea noi discuții cu sindicaliștii.
Ea a făcut apel la cadrele didactice să supravegheze elevii pe durata grevei de avertisment: ”Eu fac apel la cadrele didactice (...) să supravegheze elevii, chiar dacă nu țin orele pentru că este absolut normal să nu avem sincope în procesul educațional și să nu aducem necazuri familiilor care știu că au copiii la ore”.