Ministrul Mediului izbucnește: Nu mai acceptăm sfaturi de la țări care au exterminat urșii de 100 de ani

Ministrul Mediului izbucnește: Nu mai acceptăm sfaturi de la țări care au exterminat urșii de 100 de ani
scris 16 mai 2023

România nu va mai accepta sfaturi în ce privește gestionarea populației de urși de la state care au exterminat această specie în urmă cu 100 de ani, a transmis ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a subliniat că în sfârșit „cineva de la Bruxelles a venit să verifice la fața locului” și să discute despre această problemă și cu autoritățile române.

El arată că, în septembrie, în România va fi organizat un summit pe problema carnivorelor mari, care au devenit o problemă la nivelul întregii Uniuni Europene, relatează Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE Modificare importantă a Codului Rutier: Șoferii, obligați la utilizarea luminilor diurne și de întâlnire pe toate categoriile de drumuri publice CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificare importantă a Codului Rutier: Șoferii, obligați la utilizarea luminilor diurne și de întâlnire pe toate categoriile de drumuri publice

„Le urez bun venit (...) În sfârșit, cineva de la Bruxelles a venit și discută și cu cei care au făcut petițiile - e absolut normal - dar și cu partea cealaltă, a celor care spun că pădurile României sunt protejate, că nu înseamnă doar furt, ci și administrare responsabilă, pe milioane de hectare. Din păcate, există în continuare infracțiuni și contravenții care trebuie pedepsite și care trebuie constatate și pentru acest motiv avem nevoie de Gardă forestieră, de colaborare cu poliția, procuratura și cu instanțele de judecată. (...) Este prima dată când o comisie de la nivelul PE (cea de petiții - n.r.) vine să se convingă la fața locului că aici problema urșilor nu mai este una a unei specii de pe cale de dispariție. Este o problemă a comunității care este afectată în mod grav, câteodată, de această conviețuire cu această specie strict protejată la nivel european”, a afirmat ministrul Tanczos.

El a menționat că, în ultimii 5-6 ani, au fost raportate peste 150 de atacuri asupra oamenilor și 14 decese.

Un pacient român așteaptă 918 de zile pentru a avea acces la un medicament de ultimă generație, iar un german 128 de zile: „Mulți pleacă din țară tocmai pentru a avea acces la terapie” CITEȘTE ȘI Un pacient român așteaptă 918 de zile pentru a avea acces la un medicament de ultimă generație, iar un german 128 de zile: „Mulți pleacă din țară tocmai pentru a avea acces la terapie”

„Le-am spus celor din comisie că aici problema nu mai este cum se vede la Bruxelles, o problemă a unei specii care dispare sau este în pericol. Statutul de conservare favorabilă se poate constata oricând în cazul urșilor. Toate studiile care s-au făcut în ultima perioadă, inclusiv cel de anul acesta, demonstrează că numărul lor crește an de an. Scopul gestionării unei specii nu este să creștem zi de zi, an de an, numărul lor, ci o administrare durabilă a speciei, într-un areal restrâns, unde vorbim de habitatul natural. Grădinița, școala, etajul doi al blocului, pensiunea nu sunt habitatul lor natural”, a spus ministrul.

El a subliniat că „numai omul este ucis, nu și animalele sălbatice”.

„Am auzit câteva expresii zilele acestea, că sunt ucise animale sălbatice, urși. Doar oamenii sunt uciși, animalul sălbatic e recoltat, în condițiile legii (...) Carnivorele mari creează probleme și în Europa. În Italia s-a înregistrat, practic, primul deces al unui om cauzat de urs, am auzit de poneiul omorât în Germania de către un lup, deci probleme apar și acolo. Eurodeputatul din Bulgaria a ridicat problema țării sale, care se confruntă cu o problemă similară, a lupilor, mai puțin cu cea a urșilor, dar carnivorele mari exercită o presiune din ce în ce mai mare pe existența fermelor, pe traiul zilnic al cetățenilor europeni. (...) De aceea vom organiza la sfârșitul lunii septembrie un summit pe tema carnivorelor mari și a drumului pe care trebuie să meargă UE. Nu putem accepta sfaturi de la state care au exterminat aceste specii de 100 de ani, nu putem accepta sfaturi de la state membre - prietenii noștri, de altfel - care refuză de ani de zile să primească urși în habitatele naturale din acele țări, din Franța, Germania, Austria, unde nu mai există urs, deși există habitat natural pentru această specie”, a spus ministrul Mediului.

Avertisment: Nu sunt bani la buget pentru decontarea plafonării prețurilor la energie CITEȘTE ȘI Avertisment: Nu sunt bani la buget pentru decontarea plafonării prețurilor la energie

El a menționat că, potrivit proiectului de Ordin de Ministru privind prevenția atacurilor de urs, aflat în consultare publică, este permisă extragerea preventivă a 426 de exemplare și, de asemenea, 60 de exemplare, pe bazele dosarelor de pagube și în cazuri de urgențe în anumite comunități, cifre care au fost stabilite prin „formule matematice”, luându-se în calcul valoarea pagubelor și numărul atacurilor, suprapuse peste densitatea populației de urs.

Întrebat în legătură cu o propunere a președintelui CJ Covasna privind relocarea unor exemplare de urs în alte state, Tanczos Barna a afirmat că „ar fi mulțumit, pentru început, să poată muta și 10 exemplare”.

viewscnt
Afla mai multe despre
ursi
ministru