Aproximativ 150 de avocați s-au reunit astăzi, la Palatul de Justiție, urmare a convocării lansate de decanul Baroului București, Ion Dragne, pentru a analiza măsurile legale ce se pot adopta în contextul condamnării la închisoare a doi avocați „pentru ceea ce prima instanță a apreciat a fi exercitarea firească a profesiei de avocat.”
Imagini pot fi văzute în material și în GALERIA FOTO (Inquam Photos / George Calin)
Avocații au solicitat urgentarea motivării hotărârii ÎCCJ în Dosarul Băneasa, în condițiile în care au trecut 78 de zile de la pronunțarea sentinței iar legea prevede un termen legal de 30 de zile pentru redactarea motivării. În acest timp, în absența motivării, nu se poate recurge la nicio cale extraordinară de atac.
Prin acțiunea de astăzi, avocații doresc să tragă un nou semnal de alarmă cu privire la derapajele și problemele rezultate din acuzarea și condamnarea avocaților pentru demersurile făcute în reprezentarea și consilierea clienților lor. „Motivarea hotărârii la data pronunțării”, „respectarea prezumției de nevinovăție”, „garantarea libertății exercitării profesiei”, „interzicerea identificării avocatului cu clientul” sunt doar câteva dintre mesajele cu care avocații s-au afișat astăzi, pe treptele Palatului de Justiție.
Avocatul Robert Roșu a fost condamnat de un complet al ÎCCJ la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa, după ce prima instanță, Curtea de Apel Brașov, l-a achitat, constatând că toate faptele se înscriu în exercițiul normal al profesiei de avocat (redactarea de contracte, notificări, memorii). De asemenea, avocata Corina Dinu a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 9 ani pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în legătură cu Ferma Băneasa.
Avocații sunt susținuți în demersurile lor de 41 de barouri din țară, care s-au raliat, încă din luna decembrie, pozițiilor exprimate de Uniunea Națională a Barourilor (UNBR) în ceea ce privește necesitatea apărării principiilor profesiei de avocat și a garanțiilor dreptului de apărare.
Problemele din România au ajuns și în atenția forurilor internaționale: Uniunea Internațională a Avocaților (UIA), Consiliului Barourilor Europene (CCBE) sau Uniunea Barourilor Americane (ABA) au reacționat dur în ultimele săptămâni. UIA a condamnat cu tărie încarcerarea avocatului Robert Roșu și avertizează că amânarea sine die a motivării scrise întărește poziția de sprijin față de autoritățile profesionale române în solicitarea privind eliberarea imediată a avocatului Robert Roșu. CCBE s-a arătat dezamăgită de evenimentele din România: „din păcate, CCBE a luat cunoștință de faptul că evenimentele din România riscă să încalce aceste Reguli de bază. În acest sens, CCBE solicită ca judecătorii, legiuitorii, guvernele și organizațiile internaționale să depună eforturi pentru ca, împreună cu barourile, să susțină și să apere aceste principii.” Recent, ABA a condamnat faptul că „sistemul judiciar din România se angajează în mod deliberat în practici care creează un climat de frică în rândul avocaților, descurajându-i pe aceștia de la asigurarea protecției și serviciilor juridice la care orice inculpat are dreptul” și a făcut apel la autoritățile române să respecte drepturile profesiei de avocat și garanțiile în ceea ce privește independența acesteia.
Inquam Photos / George Calin