Ministerul Finanțelor a redactat și lansat în dezbatere publică proiectul de norme pentru programul "Investește în tine", la o lună după ce Profit.ro a semnalat că autoritățile tărăgănează lansarea creditelor cu dobândă zero. Prin acest program, tinerii cu vârsta între 16 și 26 de ani vor putea accesa un credit de până la 40.000 de lei, plus 20.000 de lei dacă sunt angajați sau se angajează, iar adulții cu vârsta între 26 și 55 de ani vor putea primi un credit de 35.000 de lei, plus 20.000 de lei în aceleași condiții, cu o dobândă zero, subvenționată de stat. Programul a fost aprobat la jumătatea lunii iunie, dar nu este disponibil nici în prezent. Mai mult, chiar și după avizarea normelor lansate abia acum este necesară aprobarea a încă trei convenții pentru ca împrumuturile cu dobândă zero să devină accesibile.
Astfel, abia după adoptarea și publicarea normelor, băncile interesate, după o perioadă de cel puțin câteva săptămâni, vor putea încheia acorduri cu fondurile de garantare în vederea acordării creditelor prevăzute în program.
Pentru acest an, plafonul total al garanțiilor de stat care pot fi emise este de 600 de milioane de lei.
Programul “Investește în tine” are ca obiectiv facilitarea accesului la finanțare pentru cei care vor să se dezvolte personal și profesional, investind în educație, în cultură sau în sănătate.
CITEȘTE ȘI Guvernul a aprobat programul de credite cu dobândă zero "Investește în tine". Banii, acordați pentru școlarizare, dar și servicii medicale, locuințe și chiar abonamente la teatruBeneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:
- persoane fizice cu cetățenie română, cu domiciliul în România;
- tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani împliniți și până la 26 de ani neîmpliniți la data solicitării creditului inclusiv și să fie cuprinși în sistemul de învățământ sau să efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educației sau, după caz, de Ministerul Muncii;
- persoane cu vârsta între 26 de ani împliniți și 55 de ani neîmpliniți la data solicitării creditului inclusiv, dacă sunt cuprinse în sistemul de învățământ sau efectuează cursuri de reconversie și/sau specializare profesională, autorizate de Ministerul Educației și, după caz, de Ministerul Muncii;
- să prezinte cel puțin un codebitor, dacă solicitantul nu este angajat.
Proiectul de act normativ are următoarele caracteristici:
- procentul de garantare a creditelor acordate prin Program este de 80%, exclusiv dobânzile și comisioanele aferente;
- valoarea maximă a finanțării garantate de stat este de 40.000 lei, în cazul beneficiarilor cu vârste între 16 ani și 26 de ani, respectiv 35.000 lei, pentru beneficiarii cu vârste între 26 ani și 55 ani. Creditele pot fi suplimentate cu 20.000 de lei, pentru toți beneficiarii dacă sunt angajați sau se angajează pe perioada derulării creditului;
- garanția de stat se acordă prin intermediul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare. Dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditelor garantate se suportă din bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP);
- durata maximă de creditare este de 10 ani. Programul prevede și obligația instituțiilor de credit finanțatoare de a asigura o perioadă de grație cel puțin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani de la data acordării creditului.
Plafonul total al garanțiilor de stat care pot fi emise pentru anul 2018 este de 600 de milioane de lei, iar bugetul total al subvențiilor de dobândă și al comisioanelor este de 5 milioane de lei, suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.
Costul total al creditelor acordate în cadrul Programului, care este suportat de la bugetul de stat, se compune din:
- rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 2% pe an; marja include toate costurile legate de acordarea si derularea creditului în toate etapele finanțării;
- comisionul de analiză perceput de finanțatori, de maximum 0,1% aplicat la valoarea finanțării;
- comisionul de gestiune a garanțiilor de stat perceput de F.N.G.C.I.M.M. și F.R.C.
Pentru implementarea Programului mai trebuie să fie aprobate, prin ordin al Ministerului Finanțelor, respectiv prin ordin al CNSP, următoarele convenții:
- de garantare încheiate între fondurile de garantare și finanțatorii participanți în Program.
- cadru de plată a dobânzilor și a comisioanelor de analiză și de gestiune încheiate între CNSP și finanțatori, respectiv fondurile de garantare.
- de implementare între Ministerul Finanțelor și fondurile de garantare în ceea ce privește emiterea garanțiilor de stat.