Feriți-vă de propriii șefi! Studiu: Unul din cinci președinți executivi este psihopat cu acte-n regulă

Feriți-vă de propriii șefi! Studiu: Unul din cinci președinți executivi este psihopat cu acte-n regulă
scris 15 sep 2016

21% din președinții executivi (CEO) de companii sunt psihopați, procentul fiind similar celui înregistrat în rândul deținuților, reiese dintr-un studiu publicat de The Telegraph.

Studiul, prezentat la Congresul Societăți Psihologice Australiene în această săptămână, a fost efectuat pe un număr de 261 de președinți executivi ai unor companii americane. 21% dintre aceștia au manifestat un nivel semnificativ de manifestări de tulburare antisocială a personalității. Procentul normal, înregistrat în rândul populației, este unul mult mai redus, de doar 1%.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit unuia dintre psihologii care au realizat studiul, Nathan Brooks, rezultatul arată că mediul de business ar trebui să-și revizuiască metodele de recrutare. Companiile au tendința să pună accentul pe abilitățile candidaților și mult mai puțin pe caracterul sau personalitatea acestora. Rezultatul: angajarea unor “psihopați de succes” pentru care “scopul scuză mijloacele” și care preferă practici ilegale și imorale care ar putea avea un impact toxic asupra colegilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Top 10 profesii arogante: Bucătarii-șefi mănâncă pe pâine președinți executivi, avocați și psihiatri CITEȘTE ȘI Top 10 profesii arogante: Bucătarii-șefi mănâncă pe pâine președinți executivi, avocați și psihiatri

“Psihopații tipici creează mult haos și au tendința de a-i întărâta pe subalterni unii împotriva altora. Pentru psihopați, succesul corporativ este un joc, drept urmare nu îi interesează dacă încalcă normele morale. Tot ce contează este să obțină ceea ce doresc în interiorul companiei și să-i domine pe ceilalți colegi”, susține Brooks.

Studiul, realizat de Brooks împreună cu un coleg de la Bond University din Australia și cercetător la Universitatea din San Diego, urmează a să fie publicat în Jurnalul Eurtopean de Psihologie.

Tulburarea de Personalitate Antisocială este caracterizată printr-un tipar comportamental stabil de violare și desconsiderare a drepturilor celorlalți. Acesta tulburare de personalitate a fost denumita, de asemenea Psihopatie, Sociopatie sau Tulburare de Personalitate Disocială.

Potrivit specialiștilor, principalele caracteristici definitorii sunt:

  • Incapacitate de a se conforma normelor sociale evidențiată prin numeroase comportamente antisociale (distrugerea proprietății, furtul, agresiuni fizice, practicarea unor activități ilegale).
  • Incorectitudine constantă manifestată print-o tendință spre minciună, disimulare și manipularea celorlalți în vederea obținerii unui profit sau a unei plăceri personale.
  • Impulsivitate, iritabilitate și agresivitate indicate prin dispute fizice sau atacurile corporale repetate. Personalitatea antisocială prezintă o toleranță scăzută la frustrare, iar descărcarea se realizează prin agresivitate și violență.
  • Incapacitate de a planifica în viitor propriile acțiuni, ignorarea expectațiilor negative și a consecințelor comportamentelor antisociale. Această trăsătura conduce mai devreme sau mai târziu la ruinarea economică
  • Lipsa de remușcare. Indivizii cu Tulburare de personalitate antisocială nu dau dovadă de remușcare pentru consecințele actelor lor. Ei pot fi indiferenți ori oferă o justificare superficială pentru faptul de a fi vătămat, maltratat ori furat de la cineva  („nedreptatea vieții”, „perdanții merita să piardă”, ori „el ar fi avut parte de asta oricum”).
viewscnt
Afla mai multe despre
ce
companii
corporatii
psihopati
studiu