EXCLUSIV ANRP ar urma să soluționeze toate dosarele de retrocedare în 5-6 ani

EXCLUSIV ANRP ar urma să soluționeze toate dosarele de retrocedare în 5-6 ani
scris 7 apr 2017

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) are un ritm de soluționare de cel puțin 7.000 de dosare pe an, iar în acest ritm toate cazurile vor primi o soluționare într-un interval de 5-6 ani, spune președintele instituției, George Băeșu. El contrazice vehement raportul Corpului de Control al Guvernului publicat la începutul anului trecut și care împingea termenul de soluționare la 24 de ani. „E o prostie cu papion.”

România ar urma să tragă linie în 5 ani și să știe cât și cui mai are de retrocedat. De asemenea, persoanele prejudiciate de regimul socialist ar urma să știe ce bani au de recuperat sub formă de reparații. Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) susține că și-a accelerat ritmul de soluționare a dosarelor la cel puțin 7.000 de cazuri pe an, iar la stocul existent și estimat, în 5-6 ani ar trebui să existe pentru fiecare dintre spețe câte o decizie.

Urmărește-ne și pe Google News

Ritmul de rezolvare indicat de instituție este de 60-700 de dosare pe lună. „În 5-6 ani terminăm toate dosarele”, a declarat pentru Profit.ro George Băeșu,  președintele ANRP.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANAF a colectat în primul trimestru 50,4 miliarde lei, cu 1,3% peste încasările de anul trecut CITEȘTE ȘI ANAF a colectat în primul trimestru 50,4 miliarde lei, cu 1,3% peste încasările de anul trecut

În luna februarie se aflau spre soluționarea instituției aproximativ 32.000 de dosare, în timp ce ritmul de centralizare a unor cereri noi este mult mai scăzut. Spre exemplu, pe Legea fondului funciar, au mai fost doar aproximativ 200 de cazuri noi în ultimii 3 ani. Soluționările pe acest segment ar urma să fie încheiate în acest an, iar angajații care se ocupau cu acestea vor fi redirecționați către alte dosare, grăbind ritmul de rezolvare a acestora.

Băeșu spune că fiecare dintre angajați și-a îmbunătățit performanța pe măsură ce a lucrat la dosare, unii începându-și chiar activitatea juridică la ANRP. Faptul că se lucrează pe grilele notarilor înlesnește mult ritmul soluționărilor și micșorează rata greșelilor.

Alpha Quest, fondul de investiții care a a acumulat cele mai multe puncte de restituire din piața secundară neorganizată, remarca faptul că ritmul de atribuire a punctelor de către Autoritate s-a accelerat în 2016. La lansarea unei oferte prin care urmărește achiziționarea de la titulari a punctelor, Ovidiu Fer, reprezentant al entității înregistrare în Malta și care cumpără pentru investitori individuali din Europa Centrală și de Est, a prezentat și un grafic al ritmului soluționărilor.

EXCLUSIV ANRP ar urma să soluționeze toate dosarele de retrocedare în 5-6 ani

Anul 2016 nu este unul de excepție, spune Băeșu, iar de acum acesta va fi ritmul de soluționare al ANRP. Sub acest aspect, cel care este șef al ANRP începând cu 2012 este nemulțumit de raportul Corpului de Control al Guvernului publicat la începutul anului trecut, potrivit căruia dosarele ar urma să fie soluționate abia în 24 de ani.

„Este un act de defăimare la adresa României”, spune Băeșu, contrariat că acesta a venit tocmai de la o instituție guvernamentală. Calculele au fost greșite, în opinia sa, deoarece nu a fost luată în calcul o medie a rezolvării dosarelor din ultimii ani, ci încă de la începutul instituției, inclusiv cu primii ani în care nu a început soluționarea dosarelor. „Este o prostie cu papion”, zice șeful ANRP, trimiterea fiind străvezie la vestimentația afișată adesea de fostul șef al Corpului de Control al Guvernului Valentin Mircea.

DOCUMENT Buffer-ul de la Trezorerie, considerat supradimensionat de ministrul Finanțelor, nu depășește nici cu o lună nivelul minim de asigurare CITEȘTE ȘI DOCUMENT Buffer-ul de la Trezorerie, considerat supradimensionat de ministrul Finanțelor, nu depășește nici cu o lună nivelul minim de asigurare

Angajații ANRP muncesc de 2 ori pentru o decizie: o dată la birou și a 2-a oară în instanță

Ritmul soluționărilor ar fi mai bun dacă salariații instituției nu ar trebui să meargă în instanțe pentru a-și susține deciziile, în contextul în care o mare parte a persoanelor care depun dosarele contestă hotărârile, susține șeful ANRP.

Rata de schimbare a hotărârilor este de 10-15%. „Poate părea destul de mare”, admite Băeșu. Totuși, o explicație este că cei care contestă prezintă în fața instanțelor documente noi, care, dacă ar fi fost la dispoziția ANRP de la început, ar fi ridicat, în opinia acestuia, nivelul favorabil al deciziilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
anrp
george baesu
alpha quest
retrocedari
despagubiri
guvern
cedo