Oamenii de afaceri din SUA au transmis atât administrației Trump, cât și Guvernului Grindeanu o foaie de parcurs a cărei punere în practică ar trebui să contribuie la consolidarea mediului de afaceri din România și dezvoltarea relațiilor economice bilaterale. Americanii cer ca guvernul american să ofere celui român ajutor pentru o mai mare transparență legislativă, combaterea corupției în achizițiile publice, asigurarea securității energetice, dar și pentru colaborarea în domeniul IT sau al apărării.
Documentul este disponibil AICI.
Președintele Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO), Eric Stewart, a înmânat, miercuri, premierului Sorin Grindeanu o “foaie de parcurs către prosperitate” (Roadmap to Prosperity), cu măsuri propuse de oameni de afaceri din SUA, cunăscători ai României și ai mediului economc din țara noastră.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În urma întâlnirii cu premierul Grindeanu, Eric Stewart a arătat că foaia de parcurs cu măsuri a fost transmis și administratiei Trump spre analiză.
Companiile americane solicită în primul rând continuarea îmbunătățirii mediului de afaceri din România, arătând că trebuie dezvoltate noi planuri de acțiune în domeniu, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani.
“Încurajăm noul Guvern să adopte noi planuri de acțiune, deoarece acestea stabilesc un calendar clar pentru introducerea (1) unei transparențe și predictibilități crescute pe piața privată și (2) unei capacități administrative crescute atât la nivel central, cât și local. Ambele sunt esențiale pentru crearea unui mediu în care companiile private să prospere și să aducă valoare. Guvernul american ar trebuie să joace în continuare un rol cheie în a oferi îndrumare și asistență Guvernului României pentru implementarea programelor deja existente vizând, de pildă, studiile de impact pentru legislație, consultarea și transparență legislativă, eficiența și combaterea corupției în sistemul public de achiziții si sistemele de date deschise”, recomandă firmele din SUA.
CITEȘTE ȘI Proiect PNL: Funcționarii publici trimiși în judecată pentru corupție să nu mai fie suspendați din funcție. Dragnea: Nu este o idee reaCa măsuri imediate, americanii recomandă ca Guvernul să anunțe public continuarea acestor planuri de acțiune și să se angajeze cu alte planuri de îmbunătățire a mediului de afaceri, în special în domeniul infrastructurii, parteneriatului public-privat, piețelor de capital, dar și în reformarea companiilor de stat.
O altă măsură recomandată este consultarea periodică a secretarului de stat american pentru comerț cu premierul Grindeanu, în vederea identificării domeniilor în care adinistrația SUA poate oferi asistență tehnică de natură economică și comercială.
În ceea ce privește dialogul al nivel înalt între cele două administrații, AMRO recomandă ca premierul Grindeanu și secretarul de stat american pentru comerț să patroneze un summit de afaceri româno-american la București în acest an, prilej cu care vor fi discutate noile oportunități de investiții dintre SUA și România.
AMRO propune și instituționalizarea dialogului dintre Guvernul României și mediul de afaceri american prezent în România, precum și îmbunătățirea promovării României ca țintă de investiții pentru companiile americane, ambasadele urmând să organizeze misiuni de afaceri în ambele țări.
O atenție specială este acordată de companiile americane colaborării strategice în zona Mării Negre, inclusiv în domeniul energetic.
AMRO atrage atenția că explorările offshore de gaze naturale din Marea Neagră constituie una din cele mai importante perspective de siguranță eneregetică pentru România în anii următori.
“Statele Unite ar trebui să ofere României expertiza propriei în vederea dezvoltării unei strategii de securitate energetică pentru viitor. România ar trebui să asigure un cadru transparent, predictibil și echitabil din punct de vedere al reglementării și fiscalității, astfel încât să încurajeze și să mențină investițiile”, arată companiile americane.
Printre propunerile AMRO se numără și colaborarea în domeniul IT, în special pentru a combate riscurile asimetrice de securitate.
În această din urmă privință, companiile americane sunt interesat de faptul că România va aloca anual 2% din PIB pentru apărare și arată că Guvernul României ar trebui să organizeze licitatații în domeniu care să asigure un înalt nivel de competiție între furnizorii din SUA și din alte state aliate.
CITEȘTE ȘI Parlamentarii au o nouă idee: Infractorii scapă de închisoare pentru evaziune și spălare de bani dacă "regretă efectiv"Un alt domeniu vizat de măsurile propuse de AMRO este cel al educației și sănătății, unde este recoandată dezvoltarea programelor de colaborare dintre universități și companii.
O măsură recomandată este ca Guvernul să identifice centre de excelență universitară care să aibă un rol important în clusterele de dezvoltare regională și apoi să elaboreze un ghid pentru investitorii străini care doresc parteneriate cu mediul acedemic.
Programele educaționale care să asigure schimbul de experiență între tinerii profesioniști americani și români sunt văzute de asemenea ca o soluție de colaborare.
Nu în ultimul rând, Consiliul de Afaceri Americano-Român recomandă Guvernului Grindeanu să încurajeze investițiile companiilor românești în SUA, astfel încât să poată fi formată o nouă generație de oameni de afaceri.
“Ministerul Economiei ar trebui să identifice “campioni naționali” în rândul companiilor naționale, care să fie pregătite să exploreze oportunitățile pieței americane, și să le ajute în comunicarea cu agenții de profil din SUA, precum SelectSUA sau alte instituții de dezvoltare economică”, recomandă AMRO.
Potritiv Consiliului, serviciul comercial al SUA ar trebui să colaboreze cu instituții asemănătoare din România pentru a identifica principalele dificultăți întâmpinate de companiile românești pe piața americană și a elabora un set de recomandări pentru investitorii români.
De asemenea, AMRO propune ca SelectSUA să selecteze România ca țară participantă la summit-ul agenției din 2018.
Prim-ministrul Sorin Grindeanu a arătat că miercuri și joi vor avea loc întâlniri ale miniștrilor din Sănătate, Apărare, Transporturi, Energie, Finanțe cu reprezentanții companiilor prezente în delegația americană.
”Dorim pași concreți pentru întărirea parteneriatului strategic pe care România îl are cu SUA. Acest parteneriat strategic poate fi întărit și prin consolidarea relațiilor economice. Acesta a fost rostul întâlnirii noastre de azi și dorința atât a companiilor americane, cât și a noastră, ca Guvern, ca această întărire a relațiilor economice să se desfășoare dincolo de vorbe, prin lucruri concrete. Sunt optimist, mai ales văzând forța delegației companiilor prezente, că acești pași concreți vor fi făcuți în lunile și în anii viitori”, a arătat șeful Executivului.
Prim-ministrul a afirmat că le-a prezentat oamenilor de afaceri americani datele economice ale României, prioritățile Executivului, dar și proiectele legislative, inclusiv cel al Legii investițiilor strategice, în special pentru cele trei domenii - energie, apărare și transporturi.